Vesti
Saopštenja

Doderović i Filipović osudili hapšenje crnogorskog državljanina na Gazimestanu

Predsednik Crnogorske liberalne stranke Radoman Doderović i predsednik Udruženja kosovskih Crnogoraca „Matica“  Boban Filipović osudili su jučerašnje privođenje crnogorskog državljanina Rista Jovanovića na Gazimestanu. 
Doderović i Filipović osudili hapšenje crnogorskog državljanina na Gazimestanu
Hapšenje mladića iz Podgorice (Foto Kim)

Doderović i Filipović u saopštenju navode da je „Jovanović uzoran momak", koji nije sklon bilo kakvom nasilju ili izazivanju netrpeljivosti, "pa mu se posebno na teret ne može i ne sme stavljati izazivanje nacionalne i verske mržnje“.

„Zahtevamo hitno i bezuslovno puštanje na slobodu nedužnog Jovanovića koji je na najprimitnivniji i najbrutalniji način lišen slobode samo zato što je civilizovano zamolio pripadnike policije na Gazimestanu da ne maltretiraju vremešnu monahinju Srpske pravoslavne crkve, što su zabeležile i kamere mnogih TV stanica“, stoji u saopštenju.

Takođe, oni su pozvali premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića da hitno interveniše kako bi Jovanović bio što pre oslobođen.

„Crnogorci Kosova i Metohije sa nevericom posmatraju kako Vlada u Podgorici hladnokrvno gleda na ugnjetavanje i pogrom nad Crnogorcima u ovom delu Srbije koji je pod protektoratom Ujedinjenih nacija u skladu sa Rezoplucijom 1244. U prilog tome govori i činjenica da je do sada izostala konkretna reakcija premijera Zdravka Krivokapića i predsednika Skupštine Alekse Bečića“, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021