Vesti
Saopštenja

Do kraja meseca je rok za uplatu poreza

Krajem meseca, odnosno 29. decembra, ističe rok za uplatu poreza na imovinu, upozoravaju iz Poreske uprave Opštine Gračanica.
Do kraja meseca je rok za uplatu poreza
Opština Gračanica (Foto OG)

“Redovnim i blagovremenim izmirivanjem poreza obveznici izbegavaju obračun i naplatu zakonom propisane kamate zbog kašnjenja uplata”, poručuju iz Poreske uprave Opštine Gračanica.

Za potrebne informacije poreski obveznici se mogu obratiti Poreskoj upravi Opštine Gračanica, radnim danima.

Na snagu stupio novi Zakon o porezu na imovinu

Zakon o porezu na imovinu primenjivaće se od 2019. godine, poreske stope odrediće Skupštine opštine, a prve račune obveznici će primiti u januaru.

U okviru novog Zakona o porezu na imovinu predviđene su brojne novine u vezi sa oporezivanjem, plaćanjem poreza i slično. Za više informacija pogledajte Zakon: Zakon br. 06 / L-005 o porezu na nepokretnu imovinu

Najvažnija promena odnosi se na početak plaćanja poreza na zemljište.

Novim zakonom promenjeni su i datumi za plaćanje, tako da je prvu ratu poreza potrebno platiti do 30. aprila, dok je za drugu ratu predviđen rok do 30. septembra.


O svemu opširnije na internet stranici: http://tatimineprone-rks.org/sr/

Plaćanje poreza putem interneta

Ministarstvo finansija obaveštava sve građane Кosova da je počela primena elektronskog fakturisanja poreza na imovinu „E-račun“, kroz koji se poreskim obveznicima omogućava prijem računa, praćenje stanja, kao i uplata poreza na imovinu u pošti ili banci.

Putem korišćenja ove elektronske usluge, poreski obveznici će uštedeti vreme i novac, ujedno će moći da prate stanje u bilo kom trenutku. Pored toga, broj UNIREF na računu omogućuje poreskim obveznicima da izvrše plaćanje putem bankarskog sistema, e-banking.

Uslov za korišćenje ovog elektronskog sistema od strane poreskih obveznika je unos ličnih podataka: lični broj, ime i prezime.

Implementacija ovog sistema plaćanja poreza na imovinu od strane ministarstva finansija je još jedna obaveza Vlade i posvećenosti za pružanje boljih i bržih usluga za poreske obveznike.

Za pristup elektronskim uslugama, poreski obveznici trebaju da posete službeni sajt poreza na imovinu: https://fatura.tatimineprone-rks.org/app/translate/sr/index_sr.htmlOstale vesti

Petković: Kurti obmanjuje da postoje rokovi za normalizaciju
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je, povodom izjave premijera Kosova Aljbina Кurtija o unapred postavljenim rokovima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, da je krajnje vreme da "prestane da obmanjuje javnost i suoči se sa istinom i činjenicama koje jasno dokazuju da nema nikakvih zacrtanih i unapred postavljenih rokova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine". 
  • 26.11.2022
Izbori za Skupštine opština Zvečan i Leposavić 25. decembra
Kosovska predsednica Vjosa Osmani odredila je 25. decembar kao datum za održavanje preveremenih izbora za Skupštinu opštine Zvečan i Leposavić́, saopšteno je iz Predsedništva Kosova. 
  • 25.11.2022
Petković: Deo srpske opozicije priželjkuje sukobe na Кosovu

"Beograd i njegovi predstavnici su, rešavajući najakutniji problem registarskih tablica, uspeli da spreče Aljbina Кurtija u realizaciji plana destabilizacije Кosova i Metohije, eskalaciju situacije na terenu i potencijalno tragične posledice", naveo je u saopštenju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 24.11.2022
Zijade pozdravlja sporazum postignut u Briselu

Specijalna predstavnica generalnog sekretara i šefica UNMIK-a Karolin Zijade pozdravlja dogovor postignut u Briselu o merama za deeskalaciju tenzija, saopšteno je medijima.

  • 24.11.2022
Srpska lista: Građani će moći da produže važenje registracije
Srpska lista pozdravlja dogovor koji je postignut u Briselu, čime je potvrđeno da КM tablice ostaju u upotrebi, da ih niko neće oduzimati, niti će se pisati kazne građanima koji poseduju vozila sa КM tablicama, saopšteno je medijima iz ove političke partije.
  • 24.11.2022
Osmani sa političkim partijama o datumu izbora SO Zvečan i Leposavić
Predsednica Kosova Vjosa Osmani održala je konsultativni sastanak u vezi sa određivanjem datuma vanrednih izbora za Skupštinu opštine Zvečan i Leposavić́.
  • 23.11.2022