Vesti
Saopštenja

Đurić:Hoti o nezavisnosti Kosova može samo da sanja

Direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, naveo je da premijer Kosova Avdulah Hoti namerno obmanjuje, domaću, ali i međunarodnu javnost, da će se u Briselu, u četvrtak, razgovarati o sporazumu o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Đurić:Hoti o nezavisnosti Kosova može samo da sanja
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Đurić je kazao da Hoti o piznanju nezavisnosti Kosova „može samo da sanja“ i da je svakim danom od nje sve dalji.

„U Briselu će prve na agendi upravo biti obaveze Prištine preuzete u dosadašnjem toku briselskog dijaloga, zatim pokušaj da se normalizuje ekonomska saradnja, jer to je ono što obične ljude tišti, kao i pitanje nestalih, što je dug prema porodicama žrtava“, rekao je Đurić.

Kosovski premijer Avdulah Hoti najavio je da će Priština u dijalogu sa Beogradom četvrtak u Briselu biti predstavljena preko koordinatora kog će da imenuje vrlo brzo i čiji će zadatak biti da se bavi konačnim sporazumom.

"Dijalog je počeo nakon više od 20 meseci blokade. Razjasnili smo platformu, komunicirali smo sa javnošću. Naši međunarodni partneri dobro razumeju ovaj proces. Normalizacija odnosa treba da bude derivat međusobnog priznavanja", rekao je Hoti medijima u Prištini nakon susreta sa predsednikom Demokratske partije iz Albanije Ljuljzimom Bašom.

"Dijalog je samo politički radi međusobnog priznavanja", rekao je Hoti.

 Ostale vesti

Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021
Omogućiti nesmetan rad novinarima
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pokušaja oduzimanja opreme i ometanja rada novinara koji su jutros izveštavali sa protesta u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zbog akcije policije iz Prištine i poziva građane i policiju da omoguće novinarima nesmetano obavljanje posla. Postom na Fejsbuku pod naslovom "Albanski i srpski novinari napadnuti su na severu" oglasila se i Asocijacija novinara Kosova (ANK).
  • 13.10.2021
Eparhija raško-prizrenska poziva na smirivanje situacije
Povodom jutrošnje akcije Кosovske policije na severu Кosova i Metohije, pri čemu je  upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije, stoji u saopštenju.
  • 13.10.2021
Petković sa raseljenima o učešću na lokalnim izborima
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je Jagodinu i razgovarao sa raseljenim licima sa Kosova i Metohije privremeno smeštenim u ovom gradu i pozvao ih da uzmu učešće i glasaju na predstojećim lokalnim izborima 17. oktobra.
  • 12.10.2021