Vesti
Saopštenja

Đurić: ZSO mora biti formirana bez odlaganja

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se sa šefom Unmika Zahirom Taninom. Teme razgovora bile su politička i bezbedonosna situacija na Kosovu, kao i dijalog Beograda i Prištine.
Đurić: ZSO mora biti formirana bez odlaganja
Zahir Tanin i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju naglasio je da Beograd želi puno sprovođenje dogovora postignutih u Briselu, pre svega onih koji se odnose na Zajednicu srpskih opština, koja, prema njegovim rečima, mora biti formirana bez ikakvih odlaganja.

Đurić je Taninu preneo zabrinutost Vlade Srbije zbog serije izjava albanskih političkih predstavnika kojima je "produbljena atmosfera nepoverenja u srpsko-albanskim odnosima i učinjen opasan korak ka destabilizaciji regiona".

On je istakao značaj "zaštite imovinskih prava Srba u pokrajini, kako bi se pospešio povratak raseljenih i garantovao opstanak onih koji tamo trenutno žive".

Na sastanku je bilo reči i o neophodnosti da se imovina Republike Srbije, kao i pravnih i fizičkih lica na Kosovu, tretira u skladu sa međunarodnim pravnim standardima.Ostale vesti

Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023