Vesti
Saopštenja

Đurić: Uloga Unmika ključna

Marko Đurić razgovarao sa novim šefom misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN Zahirom Taninom o dijalogu Beograda i Prištine i zahtevu za prijem Kosova u Unesko.
Đurić: Uloga Unmika ključna
MArko Đurić i Zahir Tanin (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić Đurić je tokom razgovora Zahira Tanina informisao o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši važnost punog sprovođenja prvog briselskog sporazuma i uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kao i izolovanja statusnog pitanja tokom ovog dijaloga.

„Uloga Unmika kroz redovne izveštaje generalnom sekretaru i članicama UN je ključna. Takođe, veoma je značajno što ova misija, radeći u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, obezbeđuje preduslove za statusno neutralan dijalog Beograda i Prištine“, rekao je Đurić.

Đurić je upoznao šefa Unmika i sa stavom Beograda po pitanju inicijative za prijem Kosova u Unesko, naglasivši da svako rešavanje pitanja kulturnog i istorijskog nasleđa i Srpske pravoslavne crkve van dijaloga nije održivo.

Novi šef Unmika Zahir Tanin istakao je da njegovim dolaskom neće biti promena u aktivnostima ove statusno neutralne misije i da će ona nastaviti sa redovnim izveštavanjem generalnog sekretara UN.

„Unmik podržava dijalog i sprovođenje dogovorenog u cilju pune normalizacije odnosa i stabilnosti u regionu“, rekao je Tanin i naglasio da Unmik nije uključen u pitanje eventualnog članstva u Unesko.

Sastanku je prisustvovala i Simona-Mirela Mikulesku, šef Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020