Vesti
Saopštenja

Đurić: Uloga Unmika ključna

Marko Đurić razgovarao sa novim šefom misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN Zahirom Taninom o dijalogu Beograda i Prištine i zahtevu za prijem Kosova u Unesko.
Đurić: Uloga Unmika ključna
MArko Đurić i Zahir Tanin (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić Đurić je tokom razgovora Zahira Tanina informisao o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši važnost punog sprovođenja prvog briselskog sporazuma i uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kao i izolovanja statusnog pitanja tokom ovog dijaloga.

„Uloga Unmika kroz redovne izveštaje generalnom sekretaru i članicama UN je ključna. Takođe, veoma je značajno što ova misija, radeći u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, obezbeđuje preduslove za statusno neutralan dijalog Beograda i Prištine“, rekao je Đurić.

Đurić je upoznao šefa Unmika i sa stavom Beograda po pitanju inicijative za prijem Kosova u Unesko, naglasivši da svako rešavanje pitanja kulturnog i istorijskog nasleđa i Srpske pravoslavne crkve van dijaloga nije održivo.

Novi šef Unmika Zahir Tanin istakao je da njegovim dolaskom neće biti promena u aktivnostima ove statusno neutralne misije i da će ona nastaviti sa redovnim izveštavanjem generalnog sekretara UN.

„Unmik podržava dijalog i sprovođenje dogovorenog u cilju pune normalizacije odnosa i stabilnosti u regionu“, rekao je Tanin i naglasio da Unmik nije uključen u pitanje eventualnog članstva u Unesko.

Sastanku je prisustvovala i Simona-Mirela Mikulesku, šef Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu.Ostale vesti

Vjosa Osmani se vraća iz Njujorka
"Predsednica Republike Kosovo Vjosa Osmani prekinula svoju posetu Njujorku i pošla za Prištinu zbog događaja na severu zemlje", saopšteno je medijima iz njenog kabineta.
  • 25.09.2021
Kancelarija za KiM: Grafit UČK na zidu kuće u Klokotu
Na zidu kuće u srpskoj opštini Klokot danas je osvanuo ispisan grafit UČK, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. 
  • 25.09.2021
Petković: Pretučena trojica Srba u blizini prelaza Brnjak
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da su danas u blizni administrativnog prelaza Brnjak, pripadnici specijalne jedinice kosovske policije pretukli trojicu srpskih mladića. 
  • 23.09.2021
Tanin: Pozivam obe strane da pokažu odgovorno vođstvo
Specijalni predstavnik generalnog sekretara i šef UNMIK-a Zahir Tanin saopštio je da primećuje nastavak zastoja u vezi sprovođenja mera po pitanju registarskih tablica i pridružuje se međunarodnim partnerima u pozivu svim stranama da reše pitanja kroz uspostavljene mehanizme dijaloga, u znak podrške slobodnom kretanju ljudi i robe, i u interesu stanovništva.
  • 23.09.2021
Kancelarija za KiM: Privođenje zbog bilborda ZSO
Kosovska policija je privela danas u policijsku stanicu trojicu Srba koji su u Gračanici postavljali bilbord "Dobro došli u Zajednicu srpskih opština". Nakon datih izjava oni su pušteni na slobodu, stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2021
MUP Kosova: Izbegavati Jarinje i Brnjak
Ministarstvo unutrašnjih poslova poručilo je građanima da izbegavaju saobraćajnicu koja vodi ka prelazu Jarinje i Brnjak zbog prepreka na putu. 
  • 20.09.2021