Vesti
Saopštenja

Đurić: Uloga Unmika ključna

Marko Đurić razgovarao sa novim šefom misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN Zahirom Taninom o dijalogu Beograda i Prištine i zahtevu za prijem Kosova u Unesko.
Đurić: Uloga Unmika ključna
MArko Đurić i Zahir Tanin (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić Đurić je tokom razgovora Zahira Tanina informisao o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši važnost punog sprovođenja prvog briselskog sporazuma i uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kao i izolovanja statusnog pitanja tokom ovog dijaloga.

„Uloga Unmika kroz redovne izveštaje generalnom sekretaru i članicama UN je ključna. Takođe, veoma je značajno što ova misija, radeći u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, obezbeđuje preduslove za statusno neutralan dijalog Beograda i Prištine“, rekao je Đurić.

Đurić je upoznao šefa Unmika i sa stavom Beograda po pitanju inicijative za prijem Kosova u Unesko, naglasivši da svako rešavanje pitanja kulturnog i istorijskog nasleđa i Srpske pravoslavne crkve van dijaloga nije održivo.

Novi šef Unmika Zahir Tanin istakao je da njegovim dolaskom neće biti promena u aktivnostima ove statusno neutralne misije i da će ona nastaviti sa redovnim izveštavanjem generalnog sekretara UN.

„Unmik podržava dijalog i sprovođenje dogovorenog u cilju pune normalizacije odnosa i stabilnosti u regionu“, rekao je Tanin i naglasio da Unmik nije uključen u pitanje eventualnog članstva u Unesko.

Sastanku je prisustvovala i Simona-Mirela Mikulesku, šef Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Rukometašima
Rukometašima Rukometnog kluba "Arilje" nije dopušteno danas da preko Jarinja uđu na teritoriju Kosova, gde su imali zakazanu utakmicu sa RK "Trepča" u Kosovskoj Mitrovici, saopštila je Kancelarija za KiM.
  • 28.02.2021
Kancelarija za KiM pozvala građane sa Kosova da se prijave za vakcinaciju
Kancelarija za Kosovo i Metohiju pozvala je građane sa Kosova da se prijave za vakcinaciju protiv virusa kovid-19.
  • 28.02.2021
Policija izrekla 783 novčane kazne zbog nepoštovanja mera

Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrekla 783 novčane kazne zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa.

  • 28.02.2021
Eparhija podržava najavu Vučića o pomoći Srbima na Kosovu
Eparhija raško-prizrenska pozdravlja inicijativu predsednika Srbije Aleksandra Vučiića o pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 27.02.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.
  • 26.02.2021
Održana vežba Kfora
Misija Kfor-a koju predvodi Nato sprovela je letačku obuku, u kojoj je učestvovalo šest helikoptera iz kontingenata Hrvatske, Švajcarske i Sjedinjenih Američkih Država, ističe se u saopštenju Kfora.
  • 25.02.2021