Vesti
Saopštenja

Đurić: Uloga Unmika ključna

Marko Đurić razgovarao sa novim šefom misije Ujedinjenih nacija na Kosovu i specijalnim predstavnikom generalnog sekretara UN Zahirom Taninom o dijalogu Beograda i Prištine i zahtevu za prijem Kosova u Unesko.
Đurić: Uloga Unmika ključna
MArko Đurić i Zahir Tanin (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić Đurić je tokom razgovora Zahira Tanina informisao o dosadašnjem toku dijaloga Beograda i Prištine, naglasivši važnost punog sprovođenja prvog briselskog sporazuma i uspostavljanja Zajednice srpskih opština, kao i izolovanja statusnog pitanja tokom ovog dijaloga.

„Uloga Unmika kroz redovne izveštaje generalnom sekretaru i članicama UN je ključna. Takođe, veoma je značajno što ova misija, radeći u okvirima Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, obezbeđuje preduslove za statusno neutralan dijalog Beograda i Prištine“, rekao je Đurić.

Đurić je upoznao šefa Unmika i sa stavom Beograda po pitanju inicijative za prijem Kosova u Unesko, naglasivši da svako rešavanje pitanja kulturnog i istorijskog nasleđa i Srpske pravoslavne crkve van dijaloga nije održivo.

Novi šef Unmika Zahir Tanin istakao je da njegovim dolaskom neće biti promena u aktivnostima ove statusno neutralne misije i da će ona nastaviti sa redovnim izveštavanjem generalnog sekretara UN.

„Unmik podržava dijalog i sprovođenje dogovorenog u cilju pune normalizacije odnosa i stabilnosti u regionu“, rekao je Tanin i naglasio da Unmik nije uključen u pitanje eventualnog članstva u Unesko.

Sastanku je prisustvovala i Simona-Mirela Mikulesku, šef Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beogradu.Ostale vesti

Ministarstvo zdravlja Kosova sutra o novim merama protiv kovida-19
“Komitet za procenu i koordinaciju epidemiološke situacije u vezi sa kovidom-19 sastaće se sutra da razmotri nove predloge Ministarstva zdravlja za primenu nekih mera, kako bi se sprečilo pogoršanje epidemiološke situacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Kosova koje je dostavljeno medijima.
  • 30.10.2020
Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
  • 30.10.2020
„Što pre primeniti postignute sporazume“
Dijalog u Briselu je najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja, kazao je šef poslaničke grupe Srpska lista Igor Simić tokom sastanka sa šefom kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Кosovu Tomašom Sunnjogom.
  • 30.10.2020
Pomoć EU privatnom sektoru i izgradnji obdaništa
U okviru podrške kosovskom privatnom sektoru, EU je dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra kako bi se poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu.
  • 30.10.2020
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020