Vesti
Saopštenja

Đurić: SB UN-a redovno da razmatra situaciju na Kosovu

"Stav Srbije je da Savet bezbednosti UN-a treba da nastavi da na redovnom tromesečnom nivou diskutuje o situaciji na Kosovu i Metohiji”, rekao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Đurić: SB UN-a redovno da razmatra situaciju na Kosovu
Zahir Tanin i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa šefom UNMIK-a Zahirom Taninom, sa kojim je razgovarao o trenutnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i predstojećoj sednici Saveta bezbednosti.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije Đurić je tom prilikom istakao da je stav Srbije da Savet bezbednosti UN treba da nastavi da na redovnom tromesečnom nivou diskutuje o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, Beograd je zahvalan Misiji UN na Kosovu na kvalitetnom radu i statusnoj neutralnosti, istakavši da je kroz višegodišnje iskustvo izgrađeno uverenje da bi većom ulogom UNMIK-a u bili postignuti politička stabilnost, pravna sigurnost i bolji preduslovi za napredak u dijalogu.

Dodaje se da je Đurić u razgovoru još jednom naglasio iskreno i dosledno opredeljenje Beograda za mirno rešavanje nesuglasica u regionu političkim i diplomatskim sredstvima, kao i želju za nastavak dijaloga sa Prištinom.

„Beograd je na delu pokazao posvećenost za sprovođenje postignutih sporazuma, a sada je na potezu Priština, koja mora da odblokira proces formiranja Zajednice srpskih opština“, rekao je Đurić, podsetivši da je danas 1651. dan od potpisivanja Briselskog sporazuma, kada je Priština preuzela tu obavezu.

Đurić je sagovornika upoznao i sa idejom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, koji je pokrenut na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.Ostale vesti

UNS: Prijavljivanje novinara za vakcinaciju do ponedeljka u podne
Vakcinacija novinara i drugih medijskih radnika protiv novog korona virusa počeće u utorak, saznaje Udruženje novinara Srbije (UNS), na čiju inicijativu su novinari uključeni u prioritetne grupe za imunizaciju.
  • 17.01.2021
SL: Ivanović i Radoičić žrtve kosovske nepravde
Povodom treće godišnjice od ubistva lidera GI SDP Olivera Ivanovića Srpska lista je saopštila da "tri godine traje i uporno nastojanje Prištine da ovaj zločin iskoristi za političku, a svojevremeno i fizičku eliminaciju potpredsednika Srpske liste Milana Radoičića", čija je kako se navodi, "jedina krivica u tome što je bio i ostao prvi u odbrani severa Кosova i Metohije".
  • 16.01.2021
Ansambl
Ansambl "Venac" u saradnji sa agencijom za prevoz "Kimko" iz Gračanice i Skijališta Srbije, organizovao je školu skijanja na Kopaoniku za petnaestoro dece i mladih sa Kosova uzrasta od sedam do 17 godina.
  • 16.01.2021
EU na Kosovu pokrenula tri projekta vredna 11,8 miliona evra
Kancelarija Evropske unije na Kosovu pokrenula je danas tri projekta vredna 11,8 miliona evra, putem kojih će biti pružena socijalna zaštita ugroženim kategorijama stanovništva na Kosovu tokom pandemije korona virusa.
  • 15.01.2021
Gračanica: Epidemiološka situacija povoljnija, oprez neophodan
U poslednjih 48 sati na teritoriji opštine Gračanica testiranjem je potvrđena infekcija kovidom-19 kod još četiri pacijenta. Iz Kriznog štaba poručuju da je situacija povoljnija, ali da je oprez i dalje neophodan.
  • 15.01.2021
OG: Putevi prohodni za saobraćaj

Svi putevi na teritoriji opštine Gračanica su prohodni, saopšteno je iz opštinskog odeljenja Javnih službi. Uporkos tome apeluje se na oprez u vožnji zbog poledice.

  • 15.01.2021