Vesti
Saopštenja

Đurić: SB UN-a redovno da razmatra situaciju na Kosovu

"Stav Srbije je da Savet bezbednosti UN-a treba da nastavi da na redovnom tromesečnom nivou diskutuje o situaciji na Kosovu i Metohiji”, rekao je danas direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.
Đurić: SB UN-a redovno da razmatra situaciju na Kosovu
Zahir Tanin i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa šefom UNMIK-a Zahirom Taninom, sa kojim je razgovarao o trenutnoj političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu i predstojećoj sednici Saveta bezbednosti.

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije Đurić je tom prilikom istakao da je stav Srbije da Savet bezbednosti UN treba da nastavi da na redovnom tromesečnom nivou diskutuje o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Prema njegovim rečima, Beograd je zahvalan Misiji UN na Kosovu na kvalitetnom radu i statusnoj neutralnosti, istakavši da je kroz višegodišnje iskustvo izgrađeno uverenje da bi većom ulogom UNMIK-a u bili postignuti politička stabilnost, pravna sigurnost i bolji preduslovi za napredak u dijalogu.

Dodaje se da je Đurić u razgovoru još jednom naglasio iskreno i dosledno opredeljenje Beograda za mirno rešavanje nesuglasica u regionu političkim i diplomatskim sredstvima, kao i želju za nastavak dijaloga sa Prištinom.

„Beograd je na delu pokazao posvećenost za sprovođenje postignutih sporazuma, a sada je na potezu Priština, koja mora da odblokira proces formiranja Zajednice srpskih opština“, rekao je Đurić, podsetivši da je danas 1651. dan od potpisivanja Briselskog sporazuma, kada je Priština preuzela tu obavezu.

Đurić je sagovornika upoznao i sa idejom unutrašnjeg dijaloga o Kosovu i Metohiji, koji je pokrenut na inicijativu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića.Ostale vesti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je oružani napad na povratničku porodicu Кostić u Vidanju kod Кline potvrda da na Кosovu i dalje "postoje snage koje bi silom da menjaju etničku sliku na terenu".
  • 04.08.2020
Nova pošiljka pomoći Kosovu od EU
U okviru pomoći koji Kosovu daje EU u borbi protiv kovida-19, danas je dodeljeno 30 respiratora za intenzivnu negu, 200 pulsnih oksimetara i 20 elektrokardiografa.
  • 04.08.2020
Fondacija “Delije” iz Beograda, tokom jula, realizovala je niz akcija pomoći srpskom narodu na Kosovu.
  • 04.08.2020
Hoti posetio zdravstvene radnike i čestitao im Bajram
Premijer Кosova, Avdulah Hoti, posetio je danas Nacionalni institut za javno zdravlje Кosova i Кliniku za zarazne bolesti da bi se detaljno informisao o upravljanju pandemijom kovid-19.
  • 31.07.2020
KFOR podržao sklonište za žrtve nasilja u Uroševcu
Šest vojnika KFOR-a dostavilo je pakete sa ženskim higijenskim proizvodima, ćebad, grickalice i odeću Centru za Zaštitu Žena i Dece u Uroševcu, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 30.07.2020
Posle deset godina očišćeno groblje u Petrovcu kod Đakovice
Pravoslavno groblje u selu Petrovac (Ljugbunar) u blizini Đakovice očišćeno je i uređeno posle više od deset godina, saopšteno je iz  Privremenog organa te opštine.
  • 30.07.2020