Vesti
Saopštenja

Đurić sa šefom OEBS-a o predstojećim izborima

Direktor Кancelarije za КiM Marko Đurić sastao se sa šefom misije OEBS-a u Prištini Janom Bratuom sa kojim je razgovarao o predstojećim vanrednim parlamentarnim izborima i političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
Đurić sa šefom OEBS-a o predstojećim izborima
Jan Bratu i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić je, kako se navodi u saopštenju, izrazio uverenje da će OEBS učiniti sve da izbori na Кosovu proteknu u što regularnijoj atmosferi.

On je istakao da posebnu pažnju treba posvetiti osiguravanju prava interno raseljenim licima sa Кosova da organizovano dođu do biračkih mesta, ukoliko to žele.

Takođe, direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je izrazio zabrinutost “zbog raspaljivanja antisrpskih sentimenata u službi predizborne kampanje, i upozorio da događaji poput ispisivanja grafita UČК na putokazima u okolini Štrpca stvaraju atmosferu straha u kojoj se građanima srpske nacionalnosti praktično uskraćuje pravo na slobodno izražavanje političke volje”.

Đurić je naglasio da u nastavku predizborne kampanje očekuje slične incidente, i od predstavnika OEBS-a zatražio da preduzmu konkretne korake kako bi se to predupredilo i da na “najeksplicitniji način insistiraju na kažnjavanju odgovornih za ovu vrstu provokacija”.

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju je izrazio uverenje da će, kada je reč o sredinama većinski nastanjenim Srbima, predizborna kampanja proteći u demokratskoj atmosferi.Ostale vesti

“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju”
Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak danas su obišli selo Biča u opštini Кlina i razgovarali sa povratnikom Đorđijom Đorovićem koji je juče napadnut i kome je prećeno smrću na njegovom imanju.
  • 26.05.2020
Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
  • 22.05.2020