Vesti
Saopštenja

Đurić sa Bocan Harčenkom o dijalogu sa Prištinom

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom  koga je upoznao sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, kako na političkom, tako i na ekspertskom nivou.
Đurić sa Bocan Harčenkom o dijalogu sa Prištinom
Đurić i Bocan Harčenko (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić je izrazio uverenje da će Srbija i nadalje imati podršku Rusije na međunarodnom planu kada je reč o Кosovu.

Beograd je, prema Đurićevim rečima, opredeljen za dijalog kao sredstvo za normalizaciju prilika u regionu i stvaranje uslova za ekonomski razvoj, ali, kako je rekao, nikome neće biti dozvoljeno da ponižava Srbiju i ispostavlja joj zahteve da zanemari svoje elementarne državne i nacionalne interese.

Đurić je ambasadoru Bocan Harčenku još jednom, u ime Vlade Srbije i srpskog naroda, zahvalio zbog dragocene pomoći koju je Rusija obezbedila Srbiji u borbi protiv epidemije virusa korona.Ostale vesti

Petković: Kurti nastavlja sa kampanjom destabilizacije regiona
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je poručio da će odluka kosovskog parlamenta da onemogući održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije u srpskim sredinama na Kosovu imati „nesagledive posledice“.
  • 15.01.2022
Srpski nacionalni forum: Izađi i glasaj ’ne’
Srpski nacionalni forum (SNF) je uputio apel svim Srbima sa Кosova i Metohije, kojima će glasanje biti onemogućeno, da zamole svoje raseljene rođake po centralnoj i severnoj Srbiji, da sutra, 16. januara masovno izađu na referendum i zaokruže "ne". Iz ove organizacije na to pozivaju i sve ostale građane Republike Srbije.
  • 15.01.2022
Patrijarh se oseća dobro, oporavak predviđenom dinamikom
Poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije oseća se dobro, oporavak od koronavirusa ide predviđenom dinamikom i striktno se pridržava svih lekarskih uputstava, saopštila je Informativna služba SPC.
  • 14.01.2022
Kancelarija za KiM: Ispisan grafit UČK u Pasjanu
Na putokazu koji vodi ka srpskom selu Pasjane danas je ispisan grafit UČК, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 14.01.2022
Visokim Dečanima dodeljena oprema za digitalizaciju fresaka
Italijanski KFOR donirao je Visokim Dečanima opremu za digitalizaciju fresaka manastirske crkve, saopšteno je iz ovog manastira.
  • 14.01.2022
Kvinta i EU pozvale Vladu Kosova da dozvoli Srbima glasanje na referedumu
Francuska, Nemačka, Italija, Ujedinjeno Кraljevstvo, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija pozdravljaju nacionalni referendum o ustavnim promenama u Srbiji 16. januara, sa žaljenjem konstatuju da kosovska vlada nije dozvolila OEBS-u da prikuplja glasačke listiće glasača koji žive na Кosovu i pozivaju Vladu Kosova da dozvoli Srbima na Кosovu da ostvare pravo glasanja na izborima i izbornim procesima "u skladu sa ustaljenom praksom".
  • 14.01.2022