Vesti
Saopštenja

Đurić sa američkim studentima o Kosovu

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić primio je danas grupu studenata Američkog univerziteta iz Brisela, koju u višednevnoj studijskoj poseti regionu predvodi profesor Džerom Šeridan.

Đurić sa američkim studentima o Kosovu
Đurić sa američkim studentima (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić je sa grupom od četrdesetak studenata, uglavnom američkih državljana, razgovarao o situaciji na Kosovu, sa posebnim osvrtom na dijalog Beograda i Prištine.

Đurić je američkim studentima rekao da će Srbija nastaviti da pomaže srpskoj zajednici na Kosovu i Metohiji, da doprinosi stabilnosti regiona kroz proces normalizacije odnosa sa Prištinom i da čuva i neguje svoju kulturnu i duhovnu baštinu u pokrajini.

„Studenti, kojima je Beograd jedna od stanica na edukativnoj turneji na koju su se uputili kako bi se upoznali sa evrointegrativnim i bezbednosnim procesima u regionu Zapadnog Balkana, interesovali su se za razne aspekte života Srba na KiM i funkcionisanja političkog i ekonomskog života u našoj južnoj pokrajini“, piše u saopštenju Kancelarije za KiM dostavljenom redakciji RTV Kim.

„Đurić je studentima poželeo da iz Beograda, osim znanja, ponesu i najbolje utiske o lepotama našeg grada i gostoprimljivosti srpskog naroda, i pozvao ih da posete Kosovo i Metohiju i upoznaju se sa biserima srpske kulture“, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021