Vesti
Saopštenja

Đurić sa ambasadorom Indije u Beogradu

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se sa ambasadorom Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem.
Đurić sa ambasadorom Indije u Beogradu
Ambasador Batačardži i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić je ambasadora Batačardžija upoznao sa tokom političkog i ekspertskog dijaloga Beograda i Prištine, ističući da je Beograd dosledno opredeljen za rešavanje problema dijalogom, ali da neće pozitivno odgovoriti na bilo kakav eventualni pokušaj nametanja rešenja.

Prema njegovim rečima, pitanje Kosova i Metohije je ozbiljno i dalekosežno međunarodno-pravno pitanje, i razumljivo je što mnoge države sa velikim interesovanjem prate politički i diplomatski razvoj događaja po tom pitanju.

Đurić je istakao da je za Srbiju od suštinske važnosti da u međunarodnoj areni na svojoj strani ima mnogoljudnu i uticajnu državu kakva je Indija, jer upravo zahvaljujući toj podršci danas možemo da kažemo da ubedljivo većinski deo čovečanstva ne podržava jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Srbija će, poručio je Đurić, nastaviti da u duhu tradicionalnog prijateljstva gradi odnose saradnje i poverenja sa Indijom i da podržava izgradnju mira, stabilnosti i napretka na Indijskom potkontinentu.Ostale vesti

Donirani računari za škole
Opština Gračanica donirala je osnovnim i srednjim školama na teritoriji lokalne samouprave 27 kompjutera za digitalizaciju rada škola. Istovremeno su predstavnici misije UNMIК poklonili 30 tablet uređaja za decu slabijeg materijalnog stanja za praćenje onlajn nastave.
  • 24.09.2020
Štrpce: Uskoro stanovi za raseljene i socijalno ugrožene porodice
Završetak radova na pet novih zgrada za raseljena lica iz opštine Štrpce, smeštena u kolektivnim centrima, očekuje se u naredne tri nedelje, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 24.09.2020
Vojno-medicinski tim iz Italije pomaže Kosovu protiv virusa
Italijanski vojno-medicinski tim koji je stigao početkom septembra će u narednim nedeljama pružati podršku Kosovu u borbi protiv kovida-19.
  • 22.09.2020
Opština Gračanica obezbedila školski pribor za prvake
Podela poklona, počela je dodelom školskog pribora prvacima u OŠ „Vuk Karadžić“ u Lepini (i isturenim odeljenjima u Radevu, Batusu i Skulanevu) i OŠ „Sveti Sava“ u Sušici, saopšteno je iz Opštine Gračanica. 
  • 22.09.2020
Odabrano 60 mladih evropskih ambasadora Zapadnog Balkana
„Šezdeset mladih ljudi će preuzeti uloge prvih članova ove nove regionalne mreže mladih, razvijajući veštine i razmenjujući ideje, promovišući evropske vrednosti i mogućnosti koje im pruža Evropska unija“, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije, povodom proglašenja pobednika takmičenja za mlade evropske ambasadore.
  • 21.09.2020
Ambasadori Kvinte pozivaju na poštovanje Specijalnog suda
Ambasade Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Država pozivaju Vladu i Skupštinu Kosova da se usprotive bilo kakvim pokušajima podrivanja ili diskreditovanja misije Specijalizovanih veća Kosova (SVK) i Specijalizovanog tužilaštva  (STK) i da osiguraju da mogu da izvršavaju svoju misiju u skladu sa Ustavom, navedeno je u saopštenju dostavljenom medijima iz ambasade SAD u Prištini.
  • 18.09.2020