Vesti
Saopštenja

Đurić sa ambasadorima Rusije i Kine o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je, na odvojenim sastancima, sa ambasadorima Rusije i Kine u Republici Srbiji, Aleksandrom Bocan-Harčenkom i Čen Bo, o situaciji na Кosovu i toku dijaloga Beograda i Prištine.
Đurić sa ambasadorima Rusije i Kine o dijalogu
Aleksandar Bocan-Harčenko i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, Đurić je ambasadoru Bocan-Harčenku zahvalio na doslednoj podršci koju Rusija godinama unazad pruža Srbiji u međunarodnoj areni.

Dodoa je da će “naše dve zemlje nastaviti da se zajednički bore za poštovanje međunarodnog prava i miroljubive međunarodne odnose”.

Naglasio je da “Srbija, boreći se za svoje državne i nacionalne interese, ostaje dosledan prijatelj Rusije, i računa na prijateljstvo i pomoć zvanične Moskve u toj borbi”.

O toku dijaloga Beograda i Prištine direktor Kancelarije za KiM razgovarao je i sa ambasadorkom Kine u Srbiji Čen Bo.

Kako se navodi, Đurić je rekao je da je uveren da će Kina, "u duhu čeličnog i bezbroj puta potvrđenog prijateljstva dve države i naroda, nastaviti da pruža aktivnu međunarodnu podršku Srbiji".

"Srbija će i nadalje dosledno poštovati politiku jedne Kine i njen spoljnopolitički kurs usmeren ka stvaranju zajednice za budućnost čovečanstva", rekao je Đurić i dodao da "nema tih pritisaka pod kojima će Srbija odustati od podrške svojim dokazanim prijateljima".Ostale vesti

Babin Most: Otvoreno i opremljeno odeljenje predškolske ustanove
U Babinom Mostu je otvoreno izdvojeno odeljenje Predškolske ustanove „Кosovski božuri“, a u njemu boravi 30 mališana uzrasta do pet godina. Otvaranje i opremanje ove ustanove pomogla je Kancelarija za KiM.
  • 28.11.2022
Grafiti UČK ispisani na Brezovici

Na putu ka Ski centru Brezovica ispisani su grafiti koji posvećeni Oslobodilačkoj vojsci Kosova (UČК) i to na asfaltnom putu, kao i na pomoćnom objektu uz sam put, što je izazvalo veliku zabrinutost meštana Štrpca, navode iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

  • 28.11.2022
Kancelarija za KiM: Zastave Albanije u Klokotu provociraju i zastrašuju Srbe

"Isticanje crveno-crnih zastava u Klokotu, uoči obeležavanja Dana zastave Albanije, još jedan je pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u tom delu naše južne pokrajine", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 27.11.2022
Petković: Kurti obmanjuje da postoje rokovi za normalizaciju
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković naveo je, povodom izjave premijera Kosova Aljbina Кurtija o unapred postavljenim rokovima za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, da je krajnje vreme da "prestane da obmanjuje javnost i suoči se sa istinom i činjenicama koje jasno dokazuju da nema nikakvih zacrtanih i unapred postavljenih rokova za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine". 
  • 26.11.2022
Izbori za Skupštine opština Zvečan i Leposavić 25. decembra
Kosovska predsednica Vjosa Osmani odredila je 25. decembar kao datum za održavanje preveremenih izbora za Skupštinu opštine Zvečan i Leposavić́, saopšteno je iz Predsedništva Kosova. 
  • 25.11.2022
Petković: Deo srpske opozicije priželjkuje sukobe na Кosovu

"Beograd i njegovi predstavnici su, rešavajući najakutniji problem registarskih tablica, uspeli da spreče Aljbina Кurtija u realizaciji plana destabilizacije Кosova i Metohije, eskalaciju situacije na terenu i potencijalno tragične posledice", naveo je u saopštenju direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 24.11.2022