Vesti
Saopštenja

Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić navodi da “kada Кosovo i Metohija i faktički povrati status kakav ima po Rezoluciji 1244, između pomenutih opština i južne srpske pokrajine neće biti nikakvih administrativnih prelaza, i da će žitelji Кosova i Metohije, za kojima ne postoje poternice Republike Srbije, moći slobodno da se kreću po čitavoj teritoriji svoje države Srbije”.

U saopštenju Kancelarije za KiM se ističe da “Autonomna pokrajina Кosovo i Metohija i opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije”.

“Hašim Tači može da sanja i tome kako će samoproglašenom Кosovu pripojiti Tahiti ili Jamajku, ali to se nikada neće dogoditi, kao što se neće ostvariti ni njegovi snovi o Bujanovcu, Preševu i Medveđi”, naveo je Đurić i dodao da “umesto što sanja velikoalbanske snove, Tači bi trebalo da počne da razmišlja o novom zanimanju, jer je vreme velikoalbanskih nacionalnih bardova i ratnih poglavica nepovratno završeno”.

Kosovski predsednik Hašim Tači sinoć je za TV Kljan Kosova naveo da sanja da će "preševsku dolinu" uključiti u teritoriju Kosova.

"Sanjam da Preševo, Medveđa i Bujanovac budu uključeni bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova", kazao je Tači i dodao da "ko god govori o razmeni, to radi za unutrašnje potrebe, jer se o tome nikada nije pričalo, a kamoli u Vašingtonu".Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020