Vesti
Saopštenja

Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, reagovao je saopštenjem na sinoćnu izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija o tome da “sanja da će preševsku dolinu uključiti u teritoriju Kosova”. Đurić je kazao da opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije.
Đurić: Prošlo vreme ratnih poglavica
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić navodi da “kada Кosovo i Metohija i faktički povrati status kakav ima po Rezoluciji 1244, između pomenutih opština i južne srpske pokrajine neće biti nikakvih administrativnih prelaza, i da će žitelji Кosova i Metohije, za kojima ne postoje poternice Republike Srbije, moći slobodno da se kreću po čitavoj teritoriji svoje države Srbije”.

U saopštenju Kancelarije za KiM se ističe da “Autonomna pokrajina Кosovo i Metohija i opštine Bujanovac, Preševo i Medveđa jesu i biće deo iste države - Republike Srbije”.

“Hašim Tači može da sanja i tome kako će samoproglašenom Кosovu pripojiti Tahiti ili Jamajku, ali to se nikada neće dogoditi, kao što se neće ostvariti ni njegovi snovi o Bujanovcu, Preševu i Medveđi”, naveo je Đurić i dodao da “umesto što sanja velikoalbanske snove, Tači bi trebalo da počne da razmišlja o novom zanimanju, jer je vreme velikoalbanskih nacionalnih bardova i ratnih poglavica nepovratno završeno”.

Kosovski predsednik Hašim Tači sinoć je za TV Kljan Kosova naveo da sanja da će "preševsku dolinu" uključiti u teritoriju Kosova.

"Sanjam da Preševo, Medveđa i Bujanovac budu uključeni bez ugrožavanja teritorijalnog integriteta Kosova", kazao je Tači i dodao da "ko god govori o razmeni, to radi za unutrašnje potrebe, jer se o tome nikada nije pričalo, a kamoli u Vašingtonu".Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021