Vesti
Saopštenja

Đurić: Prijava protiv Vučića napad na Srbiju

Protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića podneta je krivična prijava “zbog navodnih tajnih pregovora sa predstavnicima Prištine, koji se nisu dogodili”, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. Navodi se da je prijava “napad na Srbiju pred odlučujuću fazu borbe za Кosovo i Metohiju”.
Đurić: Prijava protiv Vučića napad na Srbiju
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Prijavu protiv predsednika Srbije podnela je grupa intelektualaca među kojima su akademik Kosta Čavoški, prof. dr Milo Lompar, prof. dr Dejan Mirović, bivši narodni poslanik sa Kosova dr Marko Jakšić, Dragana Trifković i drugi.

“Кrivična prijava podneta protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića je kukavički napad na njega lično i na Srbiju pred odlučujuću fazu borbe za Кosovo i Metohiju, a dolazi iz redova predstavnika bivšeg režima koji je upravo učinio sve da preda Кosovo i Metohiju”, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

U tekstu se dalje dodaje da je krivična prijava podneta “zbog navodnih tajnih pregovora sa predstavnicima Prištine, koji se nisu dogodili, a za krivično delo koje se takođe nije dogodilo”.

“Mi zaista pregovaramo sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, jer oni to faktički i de jure jesu i po međunarodnom pravu i po našim domaćim propisima, međutim u tome nema ni nagoveštaja priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova”, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju se ističe da se sa Prištinom pregovara zato što je to u interesu Srbije i njenih građana, “uključujući i one na Кosovu i Metohiji”, ali da time ne priznaju “samoproglašeno Кosovo”.

“Iza ove krivične prijave, iako su među podnosiocima i neki bivši univerzitetski profesori, stoji ili veliko nerazumevanje (jer ne verujem da je reč o neznanju), ili zla namera. Nadam se da je ovo prvo, jer nerazumevanje nije nepopravljivo”, zaključuje u saopštenju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.Ostale vesti

Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022
Udruženje Crnogoraca „Lovćen“ podržava ministra Rašića
Udruženje Crnogoraca "Lovćen" saopštilo je da Crnogorci sa Kosova podržavaju novog ministra za zajednice i povratak Nenada Rašića. Kako navode, poznajuci njegov rad i učinak kao ministra za rad i socijalnu zaštitu "sigurni su da će raditi u interesu svih nevećinskih zajednica na Kosovu". 
  • 02.12.2022
UNS: Pretnje Obućini zastrašujuće, policija i tužilaštvo hitno da reaguju
Udruženje novinara Srbije (UNS) traži od policije i tužilaštva da u najkraćem roku pronađu i pokrenu krivični postupak protiv osobe koja je juče poslala preko Tvitera zastrašujuće pretnje urednici i voditeljki "Dnevnika" na televiziji Nova S Jeleni Obućini.
  • 01.12.2022
Kosovska policija prihvata ostavke srpskih policajaca

Policija Kosova prihvatila je ostavke 80 službenika sa severa Kosova koji su ih prethodno podneli, saopšteno je medijima. Nastavlja se proces oko ostavki ostalih zaposlenih u kosovskoj policiji.

  • 01.12.2022
Petković: Nenad Rašić i Rada Trajković ne predstavljaju Srbe sa Kosova
Imenovanjem Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak, Aljbin Кurti je brutalno prekršio sopstveni ustav i još jednom pogazio prava srpskog naroda na Кosovu i Metohiji, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.
  • 01.12.2022