Vesti
Saopštenja

Đurić: Prijava protiv Vučića napad na Srbiju

Protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića podneta je krivična prijava “zbog navodnih tajnih pregovora sa predstavnicima Prištine, koji se nisu dogodili”, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. Navodi se da je prijava “napad na Srbiju pred odlučujuću fazu borbe za Кosovo i Metohiju”.
Đurić: Prijava protiv Vučića napad na Srbiju
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Prijavu protiv predsednika Srbije podnela je grupa intelektualaca među kojima su akademik Kosta Čavoški, prof. dr Milo Lompar, prof. dr Dejan Mirović, bivši narodni poslanik sa Kosova dr Marko Jakšić, Dragana Trifković i drugi.

“Кrivična prijava podneta protiv predsednika Srbije Aleksandra Vučića je kukavički napad na njega lično i na Srbiju pred odlučujuću fazu borbe za Кosovo i Metohiju, a dolazi iz redova predstavnika bivšeg režima koji je upravo učinio sve da preda Кosovo i Metohiju”, navodi se u saopštenju direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića.

U tekstu se dalje dodaje da je krivična prijava podneta “zbog navodnih tajnih pregovora sa predstavnicima Prištine, koji se nisu dogodili, a za krivično delo koje se takođe nije dogodilo”.

“Mi zaista pregovaramo sa predstavnicima privremenih institucija samouprave u Prištini, jer oni to faktički i de jure jesu i po međunarodnom pravu i po našim domaćim propisima, međutim u tome nema ni nagoveštaja priznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Кosova”, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

U saopštenju se ističe da se sa Prištinom pregovara zato što je to u interesu Srbije i njenih građana, “uključujući i one na Кosovu i Metohiji”, ali da time ne priznaju “samoproglašeno Кosovo”.

“Iza ove krivične prijave, iako su među podnosiocima i neki bivši univerzitetski profesori, stoji ili veliko nerazumevanje (jer ne verujem da je reč o neznanju), ili zla namera. Nadam se da je ovo prvo, jer nerazumevanje nije nepopravljivo”, zaključuje u saopštenju direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020
Zemaj i Hasanaj o borbi protiv koronavirusa
Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj sastao se danas sa zamenikom ministra zdravlja Severne Makedonije Iljirom Hasanije. Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.09.2020
Četiri sela u opštini Istok dobila uličnu rasvetu

U selima Osojane, Dragoljevac, Dobruša i Кašica u opštini Istok postavljena je ulična rasveta u okviru pete faze programa "Povratak i reintegracija na Kosovu", saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

  • 29.09.2020
Popović sa Suoko i Rikardson o kulturnom nasleđu i saradnji
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je sa predstavnicom UNDP-a Mariom Suoko i kordinatorkom UN na Кosovu Urlikom Rikardson o kulturnom nasleđu, trenutnoj situaciji u opštini i projektima vezanim za turizam i energetsku efikasnost.
  • 28.09.2020
Đurić: Hoti u Briselu obećava ZSO
Direktor Kancelarije za KiM marko Đurić saopštio je da premijer Kosova Avdulah Hoti treba “hitno da preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja”.
  • 28.09.2020