Vesti
Saopštenja

Đurić poziva Srbe da glasaju za “Srpsku listu”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je poziv građanima Srbije na Kosovu da na lokalnim izborima 22. oktobra glasaju za “Srpsku listu”.
Đurić poziva Srbe da glasaju za “Srpsku listu”
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Na taj način će, navodi Đurić u saopštenju, između ostalog, glasati protiv raskidanja veza Srba na Kosovu sa državom Srbijom i protiv “osporavanja prava srpskog naroda u pokrajini na sopstveni nacionalni interes”.

Dodaje da predstojeći lokalni izbori nisu prilika da neko reši svoje lične egzistencijalne probleme, da uposli sebe, člana porodice ili nekog rođaka, već su od egzistencijalne važnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Naglašava i da nije svejedno koja će srpska politička snaga imati efektivnu vlast, i da li će uporište za vlast crpeti u Prištini ili u Beogradu.

“Srpska lista nastupaće na ovim izborima sa kandidatima koji imaju različitu političku prošlost i uživaju različit ugled u svojim zajednicama, ali nastojala je da sabere najbolje među onima koji imaju ambiciju da se bave politikom na Kosovu i Metohiji. Nepregledna je kolona lekara, inženjera, profesora, učenih ljudi i vrednih domaćina koji su se stavili na raspolaganje Srpskoj listi i svom narodu na Kosovu i Metohiji”, dodaje Đurić u saopštenju.

Ističe i da je Srpska lista bila otvorena za sve koji su bili spremni da se bore za kolektivni interes i da budu deo tima rukovođenog srpskim državnim i nacionalnim interesima.

“Bilo je i lokalnih političara koji su iz ličnog računa rešili da na izbore izađu u sopstvenoj režiji, sa nekakvim navrat-nanos napabirčenim listama, i neka su. Uvek je u srpskoj politici bilo onih koji su bili spremni i na neprincipijelne pogodbe, i na trgovine, i na razne druge nečasne stvari kako bi na marginama demokratije pronašli nekakvu ličnu korist, i takvi katkad ulaze u lokalne parlamente i u centralnoj Srbiji i u Vojvodini, međutim Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu sebi da priušte takvu vrstu nonšalantnog odnosa prema sopstvenoj sudbini”, navodi Đurić.

Ponavlja da “Srpska lista” jedina uživa podršku Republike Srbije i njenih institucija, a da je pitanje čiju podršku imaju oni koji idu protiv Srpske liste i gde leži njihova lojalnost.

“Odgovor je lak – te političke snage su instrument u rukama onih čiji je cilj razbijanje srpskog političkog jedinstva i fragmentacija našeg naroda na Kosovu i Metohiji, jer Srbi, ako nisi monolitni i jedinstveni, ne mogu se nadati ni da će imati kolektivna prava”, ističe se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju svima koji će na predstojećim izborima nastupati protiv Srpske liste, “a time i protiv države Srbije”, poručuje da se ne nadaju da će moći da posle izbora budu u koaliciji sa Srpskom listom.

“Ovde se ne radi samo o sukobu programa, ovde je reč o sukobu vrednosti i odnosa prema politici, životu, Kosovu i Metohiji i Srbiji.
Srpska lista je danas ovako snažna zato što je drugačija od mikrostranaka kakve su Srbi u prošlosti imali na Kosovu i Metohiji, zato što za nju politika nije licitacija za prodaju ovog ili onog srpskog interesa. Snažna je zato što i srpski narod u našoj južnoj pokrajini želi da bude snažan”, zaključuje Đurić u saopštenju.Ostale vesti

Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021
Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021