Vesti
Saopštenja

Đurić poziva Srbe da glasaju za “Srpsku listu”

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić uputio je poziv građanima Srbije na Kosovu da na lokalnim izborima 22. oktobra glasaju za “Srpsku listu”.
Đurić poziva Srbe da glasaju za “Srpsku listu”
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Na taj način će, navodi Đurić u saopštenju, između ostalog, glasati protiv raskidanja veza Srba na Kosovu sa državom Srbijom i protiv “osporavanja prava srpskog naroda u pokrajini na sopstveni nacionalni interes”.

Dodaje da predstojeći lokalni izbori nisu prilika da neko reši svoje lične egzistencijalne probleme, da uposli sebe, člana porodice ili nekog rođaka, već su od egzistencijalne važnosti za srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Naglašava i da nije svejedno koja će srpska politička snaga imati efektivnu vlast, i da li će uporište za vlast crpeti u Prištini ili u Beogradu.

“Srpska lista nastupaće na ovim izborima sa kandidatima koji imaju različitu političku prošlost i uživaju različit ugled u svojim zajednicama, ali nastojala je da sabere najbolje među onima koji imaju ambiciju da se bave politikom na Kosovu i Metohiji. Nepregledna je kolona lekara, inženjera, profesora, učenih ljudi i vrednih domaćina koji su se stavili na raspolaganje Srpskoj listi i svom narodu na Kosovu i Metohiji”, dodaje Đurić u saopštenju.

Ističe i da je Srpska lista bila otvorena za sve koji su bili spremni da se bore za kolektivni interes i da budu deo tima rukovođenog srpskim državnim i nacionalnim interesima.

“Bilo je i lokalnih političara koji su iz ličnog računa rešili da na izbore izađu u sopstvenoj režiji, sa nekakvim navrat-nanos napabirčenim listama, i neka su. Uvek je u srpskoj politici bilo onih koji su bili spremni i na neprincipijelne pogodbe, i na trgovine, i na razne druge nečasne stvari kako bi na marginama demokratije pronašli nekakvu ličnu korist, i takvi katkad ulaze u lokalne parlamente i u centralnoj Srbiji i u Vojvodini, međutim Srbi na Kosovu i Metohiji ne mogu sebi da priušte takvu vrstu nonšalantnog odnosa prema sopstvenoj sudbini”, navodi Đurić.

Ponavlja da “Srpska lista” jedina uživa podršku Republike Srbije i njenih institucija, a da je pitanje čiju podršku imaju oni koji idu protiv Srpske liste i gde leži njihova lojalnost.

“Odgovor je lak – te političke snage su instrument u rukama onih čiji je cilj razbijanje srpskog političkog jedinstva i fragmentacija našeg naroda na Kosovu i Metohiji, jer Srbi, ako nisi monolitni i jedinstveni, ne mogu se nadati ni da će imati kolektivna prava”, ističe se u saopštenju.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju svima koji će na predstojećim izborima nastupati protiv Srpske liste, “a time i protiv države Srbije”, poručuje da se ne nadaju da će moći da posle izbora budu u koaliciji sa Srpskom listom.

“Ovde se ne radi samo o sukobu programa, ovde je reč o sukobu vrednosti i odnosa prema politici, životu, Kosovu i Metohiji i Srbiji.
Srpska lista je danas ovako snažna zato što je drugačija od mikrostranaka kakve su Srbi u prošlosti imali na Kosovu i Metohiji, zato što za nju politika nije licitacija za prodaju ovog ili onog srpskog interesa. Snažna je zato što i srpski narod u našoj južnoj pokrajini želi da bude snažan”, zaključuje Đurić u saopštenju.Ostale vesti

OG: IBCM obezbedio tri stipendije
Predstavnici Međunarodnog poslovnog koledža iz Mitrovice posetili su danas Opštinu Gračanica, gde su se sastali sa direktoricom obrazovanja Brankicom Ničić i predsednikom Omladinskog saveta Gračanica Dušanom Borisavljević, navodi se u saopštenju.
  • 03.06.2020
Đurić i Harčenko o novim merama Prištine i dijalogu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Đurić je još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za put dijaloga, navodi se u saopštenju.
  • 01.06.2020
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
  • 01.06.2020
Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020