Vesti
Saopštenja

Đurić poziva EU da reaguje na reciprocitet

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozivaju sve u regionu da dignu glas protiv “novih blokada koje je od jutros uvela vlada u Prištini”.
Đurić poziva EU da reaguje na reciprocitet
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

“Kamioni sa žitom za sve stanovnike na KiM čekaju na prelazima jer Priština zahteva da Beograd prizna nezavisnost Kosova. Traže da naše institucije na svim sertifikatima i dokumentima, umesto procedura koje su predviđene sporazumima sa EU, pišu Republika Kosovo i da Srbija i formalno-pravno počne da tretira Kosovo kao drugu državu, inače žito neće proći”, kaže Đurić.

Đurić traži hitnu reakciju EU na mere reciprociteta koje je prema Srbiji uvela Vlada Kosova.

“EU je garant sporazuma koji se danas krše i ima odgovornost za njihovo sprovođenje u trenutku kada je ceo svet ugrožen epidemijom.”

Istovremeno, Đurić je naveo da je postojala mera vezana za zabranu kretanja za vreme policijskog časa zbog koronavirusa, iz koje su pre dva dana izuzeli kamione sa osnovnim namirnicama za Albance sa Kosova.

“Do pre dva dana oni su se kretali normalno kada nije policijski čas. Na našu inicijativu sada to mogu da čine u bilo koje doba “, poručio je Đurić.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Nedopustivo skrnavljenje ploče
Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Srbije osudila je jučerašnje rušenje spomen ploče u blizini Velike Hoče.
  • 04.12.2021
Preispitati odluku o dodeli nagrade za „Najbolju praksu u primeni Zakona o upotrebi jezika“
Izražavamo snažno protivljenje odluci o dodeli nagrade za „Najbolje prakse u primeni Zakona o upotrebi jezika“ u trenutku kada je pravovremena i jezički ispravna informacija na srpskom jeziku u najvećem broju slučajeva nedostižna i kada smo svedoci brojnih primera kako javne institucije krše pravo na informisanje na srpskom jeziku, navodi se u zajedničkom saopštenju članova Empirike.
  • 03.12.2021
Optužnica za organizovanje i učešće u terorističkoj grupi
Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je optužnicu u Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini protiv okrivljenog N.L. zbog učešća u ratu u Siriji.
  • 03.12.2021
Velika Britanija imenovala novog izaslanika za Zapadni Balkan
Ser Stjuart Pič imenovan je od strane britanskog premijera Borisa Džonsona za specijalnog izaslanika za Zapadni Balkan.
  • 02.12.2021
Apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima preko platforme eKosova
Ministarstvo finansija, rada i transfera Kosova obaveštava građane da će se apliciranje za dečiji dodatak u posebnim slučajevima obavljati preko platforme eKosova.
  • 01.12.2021
Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021