Vesti
Saopštenja

Đurić poziva EU da reaguje na reciprocitet

Iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju pozivaju sve u regionu da dignu glas protiv “novih blokada koje je od jutros uvela vlada u Prištini”.
Đurić poziva EU da reaguje na reciprocitet
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

“Kamioni sa žitom za sve stanovnike na KiM čekaju na prelazima jer Priština zahteva da Beograd prizna nezavisnost Kosova. Traže da naše institucije na svim sertifikatima i dokumentima, umesto procedura koje su predviđene sporazumima sa EU, pišu Republika Kosovo i da Srbija i formalno-pravno počne da tretira Kosovo kao drugu državu, inače žito neće proći”, kaže Đurić.

Đurić traži hitnu reakciju EU na mere reciprociteta koje je prema Srbiji uvela Vlada Kosova.

“EU je garant sporazuma koji se danas krše i ima odgovornost za njihovo sprovođenje u trenutku kada je ceo svet ugrožen epidemijom.”

Istovremeno, Đurić je naveo da je postojala mera vezana za zabranu kretanja za vreme policijskog časa zbog koronavirusa, iz koje su pre dva dana izuzeli kamione sa osnovnim namirnicama za Albance sa Kosova.

“Do pre dva dana oni su se kretali normalno kada nije policijski čas. Na našu inicijativu sada to mogu da čine u bilo koje doba “, poručio je Đurić.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020