Vesti
Saopštenja

Đurić od Izraela očekuje poštovanje nacionalnih interesa Srbije

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i novoimenovani ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan razgovarali su danas o nedavno potpisanom vašingtonskom sporazumu koji predviđa otvaranje ambasade Srbije u Izraelu ali i priznavanje Kosova od strane te zemlje.
Đurić od Izraela očekuje poštovanje nacionalnih interesa Srbije
Đurić sa izraelskim ambasadorom (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić je, kako je saopšteno, izrazio očekivanje da će u predstojećem periodu Izrael, u duhu tradicionalnog prijateljstva sa Srbijom, "nastaviti da ima sluha i poštovanja za srpske državne i nacionalne interese".

"Srpski narod će u bratskom jevrejskom narodu nastaviti da vidi prijatelja i sapatnika", i dva naroda će, istakao je Đurić, "nastaviti da se ujedinjeno bore protiv revizije istorije i za istinu o zajedničkim stradanjima".

Đurić je novoimenovanog ambasadora informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine i političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu.

Dijalog je, prema Đurićevim rečima, suštinski važan za stabilizaciju političkih prilika u regionu i ekonomski razvoj, međutim "Srbija neće u okviru procesa normalizacije odnosa ni implicitno ni eksplicitno priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova".

Briselski dijalog je, prema Đurićevim rečima, u ovome trenutku "talac nespremnosti Prištine da sprovede pre sedam i po godina preuzetu obavezu formiranja Zajednice srpskih opština".Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021