Vesti
Saopštenja

Đurić: Iako se ne slažemo, možemo stvoriti mir

“Iako se Beograd i Priština ne slažu oko mnogo toga, verujem da možemo da stvorimo trajni mir zadržavajući naše stavove po pitanju statusa”, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
Đurić: Iako se ne slažemo, možemo stvoriti mir
Edita Tahiri i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri učestvovali su danas u Libanu na međunarodnom forumu “Dijalog i najbolja praksa - 2016. Mir, stabilnost, prosperitet“.

U okviru foruma održan je okrugli sto posvećen dijalogu Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM Đurić je ovom prilikom ukazao na značaj dijaloga Beograda i Prištine za prevazilaženje izazova sa kojima se svakodnevno suočavaju svi koji žive na Kosovu.

Đurić je podvukao da je pozicija Srbije po pitanju “statusa njene južne pokrajine jeste odgovoran stav sa širokim geopolitičkim reperkusijama”.

„Braneći svoj integritet u slučaju Kosova i Metohije, Srbija ne štiti samo svoje interese već i međunarodno pravo i doprinosi sprečavanju toga da virus separatizma i otcepljivanja teritorija na kojima žive nacionalne manjine unese haos u međunarodni poredak“, objasnio je Đurić.

U saopštenju Kancelarije piše da su Đurić i Tahiri razgovarali u konstruktivnoj atmosferi, uz eksplicitne izraze poštovanja i uvažavanja, iako je neslaganje oko istorijskih činjenica izazvalo veoma dinamičnu polemiku.

Đurić je, kako je saopšteno, izrazio nezadovoljstvo zbog tumačenja Edite Tahiri da Albanci nisu voleli Josipa Broza Tita zbog jugoslovenskog karaktera njegove antifašističke borbe i njene tvrdnje da je Albancima najbolje bilo pod Nemačkom jer su u tom periodu svi oni živeli u jednoj državi.

Međunarodni forum “Dijalog i najbolja praksa – 2016. Mir, stabilnost, prosperitet“ organizovali su libanski Notr Dam univerzitet i pokret civilnog društva Libanska inicijativa za dijalog.

Među učesnicima i u publici bili su predstavnici akademske zajednice - profesori, istraživači i studenti, kao i verski lideri hrišćana i muslimana, aktivne i penzionisane diplomate, članovi organizacija civilnog društva i novinari.

Forumu su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Libanu Emir Elfić i savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Aleksandar Ristić.Ostale vesti

Đurić: Zaustavljenje vladike Teodosija bahati čin samovolje
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić reagovao je na zaustavljenje vladike Raško-prizrenskog Teodosija, istakvši da je to "bahati čin samovolje kojim se vređa čitav srpski narod i Srpska pravoslavna crkva, kojoj je na ovaj način poručeno da njena neprikosnovena prava može da pogazi bilo koji administrativni radnik Prištine", navodi se u saopštenju Đurića.
  • 14.08.2020
Đurić sa ambasadorom Indije u Beogradu
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se sa ambasadorom Indije u Srbiji Subratom Batačardžijem.
  • 13.08.2020
KFOR i Kosovska policija o osiguravanju bezbednosti
Regionalna komanda Kfora Istok počela je danas sa planiranjem izvođenja zajedničkih operativnih aktivnosti sa graničnom  policijom Kosova na području Kamenice, navodi se u saopštenju KFOR-a.
  • 13.08.2020
Rakić i Popović o unapređenju saradnje
Ministar lokalne samouprave i predsednik Srpske liste Goran Rakić sastao se danas sa gradonačelnikom opštine Gračanica Srđanom Popovićem, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj pandemiji koronavirusa, navodi se u saopštenju MLS-a.
  • 12.08.2020
Pripadnici Kfora i Vojske Srbije patrolirali zajedno kod Kamenice
Pripadnici Kfora iz Regionalne komande Istok sproveli  su sinhronizovanu patrolu sa kolegama iz Vojske Srbije (VS) na administrativnoj liniji u blizini sela Hodonovce, u opštini Kamenica, saopšteno je iz Kfora.
  • 08.08.2020
Kfor dodelio šivaće mašine ženama žrtvama nasilja
Kfor je donirao profesionalne šivaće mašine i druge alate i opremu za krojenje nevladinoj organizaciji “Jeta” sa sedištem u Dečanima za žene koje su žrtve rodno zasnovanog nasilja.
  • 07.08.2020