Vesti
Saopštenja

Đurić: Iako se ne slažemo, možemo stvoriti mir

“Iako se Beograd i Priština ne slažu oko mnogo toga, verujem da možemo da stvorimo trajni mir zadržavajući naše stavove po pitanju statusa”, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
Đurić: Iako se ne slažemo, možemo stvoriti mir
Edita Tahiri i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri učestvovali su danas u Libanu na međunarodnom forumu “Dijalog i najbolja praksa - 2016. Mir, stabilnost, prosperitet“.

U okviru foruma održan je okrugli sto posvećen dijalogu Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM Đurić je ovom prilikom ukazao na značaj dijaloga Beograda i Prištine za prevazilaženje izazova sa kojima se svakodnevno suočavaju svi koji žive na Kosovu.

Đurić je podvukao da je pozicija Srbije po pitanju “statusa njene južne pokrajine jeste odgovoran stav sa širokim geopolitičkim reperkusijama”.

„Braneći svoj integritet u slučaju Kosova i Metohije, Srbija ne štiti samo svoje interese već i međunarodno pravo i doprinosi sprečavanju toga da virus separatizma i otcepljivanja teritorija na kojima žive nacionalne manjine unese haos u međunarodni poredak“, objasnio je Đurić.

U saopštenju Kancelarije piše da su Đurić i Tahiri razgovarali u konstruktivnoj atmosferi, uz eksplicitne izraze poštovanja i uvažavanja, iako je neslaganje oko istorijskih činjenica izazvalo veoma dinamičnu polemiku.

Đurić je, kako je saopšteno, izrazio nezadovoljstvo zbog tumačenja Edite Tahiri da Albanci nisu voleli Josipa Broza Tita zbog jugoslovenskog karaktera njegove antifašističke borbe i njene tvrdnje da je Albancima najbolje bilo pod Nemačkom jer su u tom periodu svi oni živeli u jednoj državi.

Međunarodni forum “Dijalog i najbolja praksa – 2016. Mir, stabilnost, prosperitet“ organizovali su libanski Notr Dam univerzitet i pokret civilnog društva Libanska inicijativa za dijalog.

Među učesnicima i u publici bili su predstavnici akademske zajednice - profesori, istraživači i studenti, kao i verski lideri hrišćana i muslimana, aktivne i penzionisane diplomate, članovi organizacija civilnog društva i novinari.

Forumu su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Libanu Emir Elfić i savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Aleksandar Ristić.Ostale vesti

Svetski dan igre obeležen na tvrđavi Zvečan i u Kosovskoj Mitrovici

Zajedničkim performansom Ansambla narodnih igara i pesma „Venac“ i Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini, te promocijom knjige Vere Obradović Ljubinković, obeležen je Svetski dan igre.

  • 18.06.2021
Deca sa Кosova putuju u Republiku Srpsku
Deca iz različitih sredina sa Kosova, uglavnom učenici osnovnih škola, u subotu putuju u Republiku Srpsku gde će provesti nekoliko dana kod tamošnjih domaćina.
  • 17.06.2021
„Nemački kutak“ na Univerzitetu u Prištini
Danas se na Univerzitetu u Prištini otvara novi „Nemačka kutak“, a u isto vreme se predstavlja novi master studijski program „Nemački kao strani jezik“ koji će biti uveden u  2021/22. akademskoj godini.
  • 16.06.2021
Oskrnavljene nadgrobne ploče na pravoslavnom groblju u Orahovcu
Na pravoslavnom groblju u Orahovcu proteklog vikenda polomljene su nadgrobne ploče i porušeni krstovi na grobovima Ružice Stojanović, Božidara i Bogdana Šarića, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.
  • 14.06.2021
Deca sa Kosova borave u Sutomoru

Kancelarija za Kosovo i Metohiju u saradnji sa humanitarnom organizacijom "Srpska solidarnost" organizovala je putovanje na more za decu iz socijalno ugroženih porodica sa teritorije Kosova.

  • 13.06.2021
Šef OEBS-a u UNS-u: Imaćete našu podršku u borbi za slobodu medija
Šef misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Jan Bratu posetio je Udruženje novinara Srbije i preneo predsedniku Živojinu Rakočeviću da će UNS imati podršku te međunarodne organizacije u borbi za slobodu medija i unapređenje bezbednosti novinara.
  • 11.06.2021