Vesti
Saopštenja

Đurić: Iako se ne slažemo, možemo stvoriti mir

“Iako se Beograd i Priština ne slažu oko mnogo toga, verujem da možemo da stvorimo trajni mir zadržavajući naše stavove po pitanju statusa”, poručio je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić.
Đurić: Iako se ne slažemo, možemo stvoriti mir
Edita Tahiri i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i kosovska ministarka za dijalog Edita Tahiri učestvovali su danas u Libanu na međunarodnom forumu “Dijalog i najbolja praksa - 2016. Mir, stabilnost, prosperitet“.

U okviru foruma održan je okrugli sto posvećen dijalogu Beograda i Prištine.

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM Đurić je ovom prilikom ukazao na značaj dijaloga Beograda i Prištine za prevazilaženje izazova sa kojima se svakodnevno suočavaju svi koji žive na Kosovu.

Đurić je podvukao da je pozicija Srbije po pitanju “statusa njene južne pokrajine jeste odgovoran stav sa širokim geopolitičkim reperkusijama”.

„Braneći svoj integritet u slučaju Kosova i Metohije, Srbija ne štiti samo svoje interese već i međunarodno pravo i doprinosi sprečavanju toga da virus separatizma i otcepljivanja teritorija na kojima žive nacionalne manjine unese haos u međunarodni poredak“, objasnio je Đurić.

U saopštenju Kancelarije piše da su Đurić i Tahiri razgovarali u konstruktivnoj atmosferi, uz eksplicitne izraze poštovanja i uvažavanja, iako je neslaganje oko istorijskih činjenica izazvalo veoma dinamičnu polemiku.

Đurić je, kako je saopšteno, izrazio nezadovoljstvo zbog tumačenja Edite Tahiri da Albanci nisu voleli Josipa Broza Tita zbog jugoslovenskog karaktera njegove antifašističke borbe i njene tvrdnje da je Albancima najbolje bilo pod Nemačkom jer su u tom periodu svi oni živeli u jednoj državi.

Međunarodni forum “Dijalog i najbolja praksa – 2016. Mir, stabilnost, prosperitet“ organizovali su libanski Notr Dam univerzitet i pokret civilnog društva Libanska inicijativa za dijalog.

Među učesnicima i u publici bili su predstavnici akademske zajednice - profesori, istraživači i studenti, kao i verski lideri hrišćana i muslimana, aktivne i penzionisane diplomate, članovi organizacija civilnog društva i novinari.

Forumu su prisustvovali i ambasador Republike Srbije u Libanu Emir Elfić i savetnik u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Aleksandar Ristić.Ostale vesti

OG: IBCM obezbedio tri stipendije
Predstavnici Međunarodnog poslovnog koledža iz Mitrovice posetili su danas Opštinu Gračanica, gde su se sastali sa direktoricom obrazovanja Brankicom Ničić i predsednikom Omladinskog saveta Gračanica Dušanom Borisavljević, navodi se u saopštenju.
  • 03.06.2020
Đurić i Harčenko o novim merama Prištine i dijalogu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić sastao se danas sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom. Đurić je još jednom potvrdio da je Srbija opredeljena za put dijaloga, navodi se u saopštenju.
  • 01.06.2020
Ombudsman: Razvoj dece od suštinske važnosti
Povodom Međunarodnog dana deteta, iz Kancelarije Ombudsmana poručuju da je "zdrav razvoj dece od suštinske važnosti za dobrobit svakog društva".
  • 01.06.2020
Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020