Vesti
Saopštenja

Đurić i Vitošević o obrazovnom sistemu i PU

Direktor Кancelarije za KiM Marko Đurić razgovarao je sa v.d. rektora Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici Zdravkom Vitoševićem o situaciji u srpskom visokoobrazovnom sistemu.
Đurić i Vitošević o obrazovnom sistemu i PU
Zdravko Vitošević i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Prištinski univerzitet sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici je, prema rečima rektora Vitoševića, spreman za upis nove generacije brucoša, i nastaviće “da studentima pruža visok nivo znanja i najkvalitetnije uslove za studiranje”.

U saopštenju se ističe da je Vitošević kazao da je interesovanje za upis u narednu godinu veliko kao i da očekuje rekordan broj brucoša u akademskoj 2019/2020. godini.

Vitošević je, kako se navodi, izrazio nadu da će se kao i u prethodnim generacijama, na fakultete tog univerziteta upisati i značajan broj studenata iz centralne Srbije, “čime će biti potvrđena nedeljivost srpskog akademskog prostora”.

Ističe se da su Đurić i Vitošević razgovarali i o mogućnostima da se, uz podršku nadležnih institucija Republike Srbije, dodatno unaprede kvalitet studija, nastavni proces i studentski standard.

Direktor Đurić naglasio je da je “očuvanje Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici u okviru obrazovnog sistema Republike Srbije od strateškog značaja za opstanak, ne samo mladih, već i čitavog srpskog naroda na Кosovu i Metohiji”.

Đurić je dodao da će Srbija u predstojećem periodu “investicionim ciklusima u većinski srpskim sredinama na Кosovu i Metohiji stvoriti i zdravije privredno okruženje, čime će biti kreirano i dinamičnije tržište rade i veće mogućnosti za zapošljavanje diplomaca Prištinskog univerziteta sa privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici”.Ostale vesti

Gužve na Merdaru
Na administrativnom prelazu Merdare, između Kosova i cenralne Srbije danas se beleži duže zadržavanje. Na Merdaru se čeka i do sat vremena, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova.
  • 15.05.2021
Petković i Boneli o povratku raseljenih lica sa Kosova
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa šeficom Кancelarije Visokog komesarijata UN za izbeglice u Srbiji Frančeskom Boneli o povratku raseljenih lica na Kosovo, napadima na povrtanike I imovinu SPC, navodi se u saopštenju Kancelarije.
  • 14.05.2021
Otmica rudara Žarka Spasića, koja se dogodila na današnji dan 1998. godine, označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Кosovu, a za veliku većinu tih zločina do danas niko nije odgovarao, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.
  • 14.05.2021
Petković: Priština nema osnov da tuži Srbiju
„Кontradiktornost i apsurd su postali omiljene retoričke figure političara u Prištini, koji iz dana u dan poručuju da žele da istovremeno razgovaraju sa predstavnicima Beograda i da tuže Srbiju za genocid“, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković. 
  • 13.05.2021
Popović posetio porodicu Miljković u Lipljanu
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović obišao je danas porodicu Miljković iz Lipljana, čija je imovina ugrožena usled radova firme u vlasništvu Albanaca, saopšteno je iz Opštine. 
  • 12.05.2021
Bolnici u Gračanici uručeni reagensi za laboratorijske analize obolelih od kovida
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), preko Opštine Gračanica, dopremila je KBC-u Priština u Gračanici reagense za laboratorijsku dijagnostiku, odnosno obavljanja neophodnih analiza u praćenju obolelih od kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 11.05.2021