Vesti
Saopštenja

Đurić i Pinter o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić razgovarao je sa ambasadorom Mađarske u Republici Srbiji Atilom Pinterom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu i nastojanjima da se u dijalogu BG i PR dođe do kompromisnog rešenja.
Đurić i Pinter o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu
Atil Pinter i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi u saopštenju, Đurić je istakao da je Srbija iskreno zainteresovana za postizanje kompromisa za pitanje Kosova i Metohije kojim bi se stvorili uslovi za trajnu stabilnost i mir u regionu.

„Takvo opredeljenje Srbije ne nailazi na dovoljno razumevanje među političkim činiocima u Prištini, koji, po starim receptima, više vole politiku jednostranih poteza i pretnji destabilizacijom“, rekao je Đurić.

Srbi i Albanci imaju, kazao je Đurić, istorijsku obavezu da u interesu budućih generacija trajno urede međusobne odnose.

"Kao iskreni prijatelj Srbije, što je potvrđeno i izuzetnim odnosima predsednika Aleksandra Vučića i premijera Viktora Orbana, Mađarska može da doprinese promeni svesti u EU kako bi se u regionu Zapadnog Balkana jasnije podržale snage koje promovišu dijalog, saradnju i zajednički interes kao sredstvo rešavanja problema", zaključio je Đurić.Ostale vesti

UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021
Omogućiti nesmetan rad novinarima
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pokušaja oduzimanja opreme i ometanja rada novinara koji su jutros izveštavali sa protesta u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zbog akcije policije iz Prištine i poziva građane i policiju da omoguće novinarima nesmetano obavljanje posla. Postom na Fejsbuku pod naslovom "Albanski i srpski novinari napadnuti su na severu" oglasila se i Asocijacija novinara Kosova (ANK).
  • 13.10.2021
Eparhija raško-prizrenska poziva na smirivanje situacije
Povodom jutrošnje akcije Кosovske policije na severu Кosova i Metohije, pri čemu je  upotrebljeno nasilje protiv srpskih građana, Eparhija raško-prizrenska izražava najveću zabrinutost i poziva na smirivanje situacije, stoji u saopštenju.
  • 13.10.2021