Vesti
Saopštenja

Đurić i Čepurin o bezbednosti i političkoj situaciji

Direktor Kancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Čepurinom o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu.
Đurić i Čepurin o bezbednosti i političkoj situaciji
Aleksandar Čepurin i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić je, kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, ambasadoru Čepurinu predočio činjenice u vezi sa najavljenim formiranjem kosovske vojske, upozorivši na “ilegalni karakter te namere, i činjenicu da nijedan međunarodni akt ne dopušta da na Кosovu i Metohiji bude prisutna ijedna druga vojna formacija osim Кfora, ili Vojske Srbije pod jasno definisanim uslovima”.

Đurić je Čepurina informisao i o “teškoj humanitarnoj situaciji” u većinski srpskim sredinama na Кosovu i Metohiji nastaloj zbog uvođenja trgovinske blockade Prištine za robu iz centralne Srbije.

Srpski narod je, prema Đurićevim rečima, svakim danom sve više izložen kršenju osnovnih ljudskih prava, zbog čega je mogućnost opstanka Srba ozbiljno dovedena u pitanje.Ostale vesti

Osmani sa ambasadorom Francuske: Institucije angažovane na očuvanju mira
Kosovska predsednica Vjosa Osmani primila je ambasadora Francuske na Kosovu Olivijea Geroa. Tema razgovora dvoje zvaničnika bili su bilateralni odnosi, koordinacija Kosova i Francuske, kao i najnovija bezbednosna dešavanja na Kosovu, regionu i šire, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 07.12.2022
Petković: KP naoružana dugim cevima ušla u Opštinu Zubin Potok
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je premijer Kosova Aljbin Kurti na sever Kosova poslao policiju sa dugim cevima u prostorije Opštine Zubin Potok, kako bi "nasilno pokušao da pripremi teren za održavanje svojih nelegalnih izbora i preotme četiri opštine". U Zubinom Potoku je mirno nakon povlačenja policije. Sirene za uzbunu nakratko su se začule u Severnoj Mitrovici.
  • 06.12.2022
Radulović imenovan za savetnika Nenada Rašića

Predsedik Udruženja Crnogoraca „Lovćen“, Lazar Radulović, imenovan je za savetnika ministra za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenada Rašića. Radulović je podneo ostavku na mesto predsednika ovog Udruženja.

  • 06.12.2022
Kancelarija za KiM pomaže uređenje platoa ispred škole u Orahovcu

U Orahovcu su juče započeti radovi na rekonstrukciji platoa ispred objekta u kojem se zajedno nalaze dve srpske škole – Osnovna škola „Dositej Obradović“ i gimnazija „Orahovac“, a radove finansira Кancelarija za Кosovo i Metohiju.

  • 05.12.2022
Tužilaštvo: Ozbiljan odnos prema slučaju ubistva

Osnovno tužilaštvo u Prištini je saopštilo da je od momenta dobijanja informacije o ubistvu trudnice koje je počinio S.H. preuzelo sve neophodne istražne radnje radi obezbeđivanja dokaza i prisustva okriveljnog u postupku.

  • 02.12.2022
Nova DSS KiM ogorčena imenovanjem Rašića i Trajkovićeve u kosovskoj vladi
Povodom odluke kosovskog premijera Aljbina Kurtija o imenovanju Nenada Rašića za ministra za zajednice i povratak i Rade Trajković za njegovog savetnika, nova DSS KiM je saopštila da je sa velikim ogorčenjem primljena ova vest.
  • 02.12.2022