Vesti
Saopštenja

Đurić i Bocan-Harčenko o političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političkoj situaciji na Kosovu i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
Đurić i Bocan-Harčenko o političkoj situaciji na Kosovu
Aleksandar Bocan-Harčenko i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Iz Kancelarije za KiM je saopšteno da je posebna pažnja bila posvećena položaju srpskog naroda na Кosovu i problemima sa kojima se svakodnevno suočava.

"Sagovornici su konstatovali da međunarodna podrška projektu samoproglašenog Кosova konstantno slabi i da je u velikoj meri razlog za nervozu Prištine i sve veću političku radikalizaciju albanskih stranaka u pokrajini", dodaje se dalje u saopštenju.

Đurić je i ovom prilikom zahvalio ruskom ambasadoru "na doslednoj pomoći Rusije u zaštiti državnih i nacionalnih interesa Srbije u međunarodnim organizacijama".

Prema Đurićevim rečima, "ruska podrška u diplomatskoj i političkoj borbi Srbije za Кosovo i Metohiju samo je jedan od brojnih dokaza iskrenog prijateljstva i bratskih odnosa naših dveju država i naroda, koje je dodatno učvršćeno srdačnim i čvrstim prijateljstvom predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina", zaključeno je u saopštenju.Ostale vesti

Vlada Kosova usvojila fiskalni paket mera
Vlada Kosova je na vandrednoj telefonskoj sednici usvojila fiskalni paket mera povodom epidemije koronavirusa, navodi se u saopštenju.
  • 31.03.2020
Odobrena izgradnja 62 kuće za raseljene
Na elektronskoj sednici Upravnog odbora projekta „Povratak i reintegracija na Kosovu, peta faza, odobrena je izgradnja 62 kuće za raseljena lica u opštinama Kosovo Polje, Gračanica, Kamenica, Novo Brdo, Prizren i Štrpce, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 30.03.2020
Zakonski postupci protiv prekršilaca vladinih mera
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Đeljaj Svećlja zatražio od Tužilaštva Kosova preduzimanje zakonskih postupaka prema prekršiocima mera ograničenja koje je naložila Vlada Kosova u sprečavanju daljeg širenja virusa Kovid 19.
  • 30.03.2020
EU donira 5 miliona evra Kosovu
Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova potpisaće danas ugovor vredan 5 miliona evra pomoći za Kosovo kao hitnu potrebu u borbi protiv pandemije koronavirusa.
  • 30.03.2020
Tači sa ambasadorima Kvinte i EU o novoj vladi
Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa ambasadorima Kvinte i EU u Prištini i informisao ambasadore Kvinte i šeficu Kancelarije EU na Kosovu Nataliju Apostolovu o koracima koje će preduzeti nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.
  • 30.03.2020
NKEU poziva na saradnju BG i PR oko suzbijanja koronavirusa
Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozvao je nadležne organe Beograda i Prištine da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa. U saopštenju se ističe da je „saradnja neophodna zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima u ovim teškim vremenima".
  • 30.03.2020