Vesti
Saopštenja

Đurić i Bocan-Harčenko o političkoj situaciji na Kosovu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je sa ambasadorom Ruske Federacije u Srbiji Aleksandrom Bocan-Harčenkom o političkoj situaciji na Kosovu i mogućnostima za nastavak dijaloga Beograda i Prištine.
Đurić i Bocan-Harčenko o političkoj situaciji na Kosovu
Aleksandar Bocan-Harčenko i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Iz Kancelarije za KiM je saopšteno da je posebna pažnja bila posvećena položaju srpskog naroda na Кosovu i problemima sa kojima se svakodnevno suočava.

"Sagovornici su konstatovali da međunarodna podrška projektu samoproglašenog Кosova konstantno slabi i da je u velikoj meri razlog za nervozu Prištine i sve veću političku radikalizaciju albanskih stranaka u pokrajini", dodaje se dalje u saopštenju.

Đurić je i ovom prilikom zahvalio ruskom ambasadoru "na doslednoj pomoći Rusije u zaštiti državnih i nacionalnih interesa Srbije u međunarodnim organizacijama".

Prema Đurićevim rečima, "ruska podrška u diplomatskoj i političkoj borbi Srbije za Кosovo i Metohiju samo je jedan od brojnih dokaza iskrenog prijateljstva i bratskih odnosa naših dveju država i naroda, koje je dodatno učvršćeno srdačnim i čvrstim prijateljstvom predsednika Aleksandra Vučića i Vladimira Putina", zaključeno je u saopštenju.Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021