Vesti
Saopštenja

Đurić i Bjornstad o političkoj situaciji na Kosovu i nastavku dijaloga

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je sa specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Ministarstva spoljnih poslova Norveške Arneom Saneseom Bjornstadom. Glavna tema bila je tok dijaloga Beograda i Prištine.
Đurić i Bjornstad o političkoj situaciji na Kosovu i nastavku dijaloga
Arno Bjornstad i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

U saopštenju Kancelarije za KiM napominje se da su Đurić i Bjornstad razgovarali o “političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine, a posebna pažnja posvećena je teškoćama sa kojima se na terenu suočavaju srpski narod i Srpska pravoslavna crkva”.

Informišući sagovornika o ekonomskom sporazumu koji je delegacija Beograda, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, nedavno postpisala u Vašingtonu, Đurić je rekao da je za Srbiju veoma važno obnavljanje i učvršćivanje tradicionalnih prijateljstava, i da očekuje da će pojačano interesovanje SAD za prilike na zapadnom Balkanu doprineti jačanju regionalne stabilnosti, kao i poboljšanju ekonomske klime, dodaje se u saopštenju.

"Beograd dosledno ostaje opredeljen za mirno rešavanje nesuglasica sa Prištinom i stvaranje uslova za bezbedan i prosperitetan život ljudi u južnoj pokrajini, ali ne namerava da na bilo koji način prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova", zaključio je Đurić.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
  • 14.10.2021