Vesti
Saopštenja

Đurić i Bjornstad o političkoj situaciji na Kosovu i nastavku dijaloga

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je sa specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Ministarstva spoljnih poslova Norveške Arneom Saneseom Bjornstadom. Glavna tema bila je tok dijaloga Beograda i Prištine.
Đurić i Bjornstad o političkoj situaciji na Kosovu i nastavku dijaloga
Arno Bjornstad i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

U saopštenju Kancelarije za KiM napominje se da su Đurić i Bjornstad razgovarali o “političko-bezbednosnoj situaciji na Кosovu i Metohiji i toku dijaloga Beograda i Prištine, a posebna pažnja posvećena je teškoćama sa kojima se na terenu suočavaju srpski narod i Srpska pravoslavna crkva”.

Informišući sagovornika o ekonomskom sporazumu koji je delegacija Beograda, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, nedavno postpisala u Vašingtonu, Đurić je rekao da je za Srbiju veoma važno obnavljanje i učvršćivanje tradicionalnih prijateljstava, i da očekuje da će pojačano interesovanje SAD za prilike na zapadnom Balkanu doprineti jačanju regionalne stabilnosti, kao i poboljšanju ekonomske klime, dodaje se u saopštenju.

"Beograd dosledno ostaje opredeljen za mirno rešavanje nesuglasica sa Prištinom i stvaranje uslova za bezbedan i prosperitetan život ljudi u južnoj pokrajini, ali ne namerava da na bilo koji način prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Кosova", zaključio je Đurić.Ostale vesti

Penzioneri u obavezi da se prijave u Penzijskim kancelarijama
Ministarstvo rada i socijalne zaštite Vlade Kosova poziva sve penzionere koji su bili dužni da se prijave Penzijskim kancelarijama u periodu od januara do kraja septembra, ali su zbog pandemije kovid-19 bili oslobođeni te obaveze, da se sada jave.
  • 01.10.2020
Đurić: EU da reaguje na zabranu dolaska Šarčevića
Predstavnici Prištine su odlukom da ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije Mladenu Šarčeviću zabrane dolazak na Кosovo "po ko zna koji put na najgrublji i najbezočniji način prekršili niz sporazuma potpisanih u Briselu", kaže Marko Đurić koji ujedno i traži reakciju EU.
  • 01.10.2020
Od sutra prijava za međunarodnu vozačku dozvolu
Prijava za međunarodnu vozačku dozvolu počinje sutra, u četvrtak 1. oktobra, navodi se u saopštenju Agencije za civilnu registraciju Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 30.09.2020
Rakić sa ambasadorima Finske i Mađarske
Zamenik premijera Kosova i ministar lokalne samouprave Goran Rakić sastao se sa ambasadorkom Finske Piom Stjernval i novoimenovanim ambasadorom Mađarske Jožefom Benceom. Na sastancima je bilo reči o aktuelnim pitanjima i nastavku saradnje, saopšteno je iz MLS-a.
  • 30.09.2020
Đurić od Izraela očekuje poštovanje nacionalnih interesa Srbije
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić i novoimenovani ambasador Izraela u Srbiji Jahel Vilan razgovarali su danas o nedavno potpisanom vašingtonskom sporazumu koji predviđa otvaranje ambasade Srbije u Izraelu ali i priznavanje Kosova od strane te zemlje.
  • 30.09.2020
Pregovori Srba i Bošnjaka oko škole u Drajčicima
U nastojanju da se pronađe kompromisno rešenje i spreči rušenje škole u Drajčićima, stare 116 godina, zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak su organizovali sastanak predstavnika Srba i Bošnjaka iz prizrenskog kraja.
  • 30.09.2020