Vesti
Saopštenja

Đurić: Genocid počinila OVK

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić smatra da je genocid na Kosovu počinila teroristička OVK, kojoj, kako kaže, pripada i Avdulah Hoti sa svim njegovim komandantima.
Đurić: Genocid počinila OVK
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Hoti, koji je predsednik parlamentarne grupe Demokratskog savez Kosova, izjavio je ranije da "nove fraze i odela ne mogu prikriti zločine i genocid" i da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da se moli "za žrtve svoje politike".

"Genocid je počinjen sa ciljem potpunog etničkog čišćenja i osvajanja naše južne pokrajine, agresijom i pomoću zločina. Za počinjene zločine svi komandanti terorističke OVK, pre ili kasnije, snosiće posledice pred domaćim i međunarodnim pravosuđem", istakao je Đurić, a saopštila vladina Kancelarija za KiM.

"Optužujući predsednika Srbije za zločine na Kosovu i Metohiji, kojih je bilo, ali pre svega nad Srbima i drugim nealbancima, i to ne samo u poslednjem ratu, već vekovima unazad, Hoti uranja u blato šovinizma, ekstremizma i mržnje iz kojeg uporno poslednjih godina spremnošću na dijalog i umerenom retorikom nastojimo da izvučemo takozvanu albansku političku elitu", ukazao je Đurić.

Optužiti predsednika Srbije za bilo koji zločin nad Albancima jeste jednako neukusno i neumesno kao kada bi neki ovdašnji političar gospodina Hotija okrivio za vađenje organa otetim srpskim civilima, dodao je on.

"Takav način uopštavanja svojstven je, međutim, samo politički i civilizacijski nedozrelim osobama, a pošto gospodin Hoti to verujem nije, postavlja se pitanje po čijem nalogu on sebe želi da predstavi takvim i po čijem nalogu na političku scenu vraća jezik mržnje i sukoba", istakao je Đurić.

Avdulah Hoti: Nova odela ne pokrivaju genocid

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti na Fejsbuku poručio predsedniku Srbije da "nova odela ne mogu pokriti zločine i genocid".

On je reagovao na ocenu Aleksandra Vučićevu da je Hoti po nalogu međunarodnih zvaničnika osudio izjavu premijera Albanije Edija Rame. "Gospodine Vučiću, fraze i nova odela ne mogu pokriti zločine i genocid", napisao je Hoti na svom Fejsbuk nalogu.

On je poručio srpskom predsedniku: "Idite i molite se za žrtve vaših politika, umesto predavanja". 

Na obeležavanju desetogodišnjice samoproglašene nezavisnosti Kosova, Edi Rama je kazao da bi Albanija i Kosovo trebale da imaju zajedinčkog predsednika. 

Hoti je tim povodom kazao da je albanski premijer pokazao manjak poštovanja prema težnjama gradjana Kosova za nezavisnom državom integrisanom u Evropsku uniju i NATO.

 Ostale vesti

Opština Gračanica u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova napravilo je novu kategorizaciju opština na osnovu broja novih slučajeva kovida-19 na 100.000 stanovnika. U vremenskom intervalu od sedam dana opština Gračanica će biti u takozvanoj žutoj zoni.

  • 05.03.2021
Zadušnice uz stroge mere
Zimske Zadušenice će sutra biti obeležene, ali u skladu sa propisanim pravilima i  merama zaštite od epidemije kovidom-19, poručuju je iz Kriznog štaba opštine Gračanica.
  • 05.03.2021
Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021
Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021