Vesti
Saopštenja

Đurić: Genocid počinila OVK

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić smatra da je genocid na Kosovu počinila teroristička OVK, kojoj, kako kaže, pripada i Avdulah Hoti sa svim njegovim komandantima.
Đurić: Genocid počinila OVK
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Hoti, koji je predsednik parlamentarne grupe Demokratskog savez Kosova, izjavio je ranije da "nove fraze i odela ne mogu prikriti zločine i genocid" i da bi predsednik Srbije Aleksandar Vučić trebalo da se moli "za žrtve svoje politike".

"Genocid je počinjen sa ciljem potpunog etničkog čišćenja i osvajanja naše južne pokrajine, agresijom i pomoću zločina. Za počinjene zločine svi komandanti terorističke OVK, pre ili kasnije, snosiće posledice pred domaćim i međunarodnim pravosuđem", istakao je Đurić, a saopštila vladina Kancelarija za KiM.

"Optužujući predsednika Srbije za zločine na Kosovu i Metohiji, kojih je bilo, ali pre svega nad Srbima i drugim nealbancima, i to ne samo u poslednjem ratu, već vekovima unazad, Hoti uranja u blato šovinizma, ekstremizma i mržnje iz kojeg uporno poslednjih godina spremnošću na dijalog i umerenom retorikom nastojimo da izvučemo takozvanu albansku političku elitu", ukazao je Đurić.

Optužiti predsednika Srbije za bilo koji zločin nad Albancima jeste jednako neukusno i neumesno kao kada bi neki ovdašnji političar gospodina Hotija okrivio za vađenje organa otetim srpskim civilima, dodao je on.

"Takav način uopštavanja svojstven je, međutim, samo politički i civilizacijski nedozrelim osobama, a pošto gospodin Hoti to verujem nije, postavlja se pitanje po čijem nalogu on sebe želi da predstavi takvim i po čijem nalogu na političku scenu vraća jezik mržnje i sukoba", istakao je Đurić.

Avdulah Hoti: Nova odela ne pokrivaju genocid

Šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova Avdulah Hoti na Fejsbuku poručio predsedniku Srbije da "nova odela ne mogu pokriti zločine i genocid".

On je reagovao na ocenu Aleksandra Vučićevu da je Hoti po nalogu međunarodnih zvaničnika osudio izjavu premijera Albanije Edija Rame. "Gospodine Vučiću, fraze i nova odela ne mogu pokriti zločine i genocid", napisao je Hoti na svom Fejsbuk nalogu.

On je poručio srpskom predsedniku: "Idite i molite se za žrtve vaših politika, umesto predavanja". 

Na obeležavanju desetogodišnjice samoproglašene nezavisnosti Kosova, Edi Rama je kazao da bi Albanija i Kosovo trebale da imaju zajedinčkog predsednika. 

Hoti je tim povodom kazao da je albanski premijer pokazao manjak poštovanja prema težnjama gradjana Kosova za nezavisnom državom integrisanom u Evropsku uniju i NATO.

 Ostale vesti

Bolnici u Gračanici uručeni reagensi za laboratorijske analize obolelih od kovida
Međunarodna organizacija za migracije (IOM), preko Opštine Gračanica, dopremila je KBC-u Priština u Gračanici reagense za laboratorijsku dijagnostiku, odnosno obavljanja neophodnih analiza u praćenju obolelih od kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 11.05.2021

Eparhija raško-prizrenska izrazila je duboku zabrinutost zbog najnovijih u nizu napada na verske objekte Srpske pravoslavne crkve na Кosovu i Metohiji, navodi se u saopštenju.

  • 11.05.2021
Euleks i Kfor u zajedničkoj vežbi kontrole mase i nemira

Specijalizovana policijska jedinica Misije Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (Euleks) održala je sa Taktičkim rezervnim bataljonom mađarskog kontingenta Kfor-a, zajedničku obuku o kontroli mase i nemira u kampu Novo Selo, saopšteno je iz Misije Euleks. 

  • 07.05.2021
Srpska lista protv hrvatske vojne baze na Kosovu
"Najstrože se protivimo najavi Hrvatske da se na Kosovu grade vojne baze čime se najdirektnije ugrožava mir i spokojstvo građana", navodi se u zajedničkom saopštenju gradonačelnika opština sa srpskom većinom na Kosovu.
  • 06.05.2021
Majkl Davenport posetio Severnu Mitrovicu
Ambasador misije OEBS-a na Кosovu Majkl Davenport je tokom posete Severnoj Mitrovici razgovarao sa gradonačelnikom Milanom Radojevićem i zamenicom gradonačelnika Adrijanom Hodžić, o aktuelnoj situaciji sa pandemijom, izazovima po pitanju bezbednosti, uključujući najnovije incidente.
  • 05.05.2021
Kancelarija za KiM: Kamenovana kuća porodice Jaćović iz Kosovske Vitine

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je da je u ponedeljak uveče, kamenovana porodična kuća Aleksandra Jaćovića iz Kosovske Vitine, dok je noćas razbijeno staklo na automobilu đakona iz Orahovca.

  • 04.05.2021