Vesti
Saopštenja

Đurić čestitao Dan pobede na fašizmom

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić čestitao je svim građanima Kosova i Metohije Dan pobede nad fašizmom.
Đurić čestitao Dan pobede na fašizmom
Marko Đurić (Foto Kim)

Đurić je u saopštenju podsetio na to da je prošlo i sedam decenija od zadavanja “smrtonosnog udarca fašističkoj tvorevini Velikoj Albaniji“.

“Iako se nisu svi kosovski Albanci u Drugom svetskom ratu borili na strani antifašističke koalicije, javnost treba da zna da su, osim balista koji su se pod znamenjem nacizma uz mnoge zločine borili za stvaranje Velike Albanije na KiM, i među Srbima, i među Albancima živeli, borili se i za slobodu umrli mnogi antifašisti”, navodi se u saopštenju.

Đurić je istakao da se treba setiti heroja poput Bora Vukmirović, Ramiza Sadikua, Mustafe Bakija, Meta Barjaktarija, Trajka Grkovića, Milana Zečara i Muharema Bektešija naodeći da njihov primer treba da bude svetionik današnjim generacijama mladih na Kosovu i Metohiji.

“To su bili ljudi zahvaljujući kojima žitelji Kosova i Metohije danas, zajedno sa drugim evropskim antifašistima, mogu da se sa ponosom osvrnu ka slavnoj prošlosti i vremenu u kome su dobri i slobodoljubivi ljudi, bez obzira na naciju i veru, bili ujedinjeni protiv zla”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Kancelarija za KiM: Međunarodne misije da zaustave napade na Srbe
Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić povodom učestalih napada na Srbe na Kosovu zahteva od međunarodnih misija da hitno preduzmu mere i zaustave najnoviji talas nasilja prema Srbima, navodi se u saopštenju.
  • 27.05.2020
“Krajnje je vreme da se stane na put nasilju”
Zvaničnici Ministarstva za zajednice i povratak danas su obišli selo Biča u opštini Кlina i razgovarali sa povratnikom Đorđijom Đorovićem koji je juče napadnut i kome je prećeno smrću na njegovom imanju.
  • 26.05.2020
Jevtić: Incidentima se obesmišljava povratak

Vršilac dužnosti ministra za zajednice i povratak Dalibor Jevtić ocenio je da učestala krivična dela protiv imovine povratnika i pripadnika nevećinskih zajednica predstavljaju očigledan pritisak na povratnike da ponovo napuste svoja imanja.

  • 23.05.2020
Zvaničnici čestitali Ramazanski Bajram

Politički zvaničnici čestitali su muslimanskim vernicima predstojeći Ramazanski Bajram.

  • 23.05.2020
Poljska dostavila medicinsku pomoć Kosovu
Poljski vojni kontingent iz sastava KFOR-a, pod vođstvom NATO-a, distribuirao je sanitarnu i ličnu zaštitnu opremu zdravstvenim ustanovama na Kosovu, kao deo odgovora na pandemiju Kovid-19.
  • 22.05.2020
Kosovu od SAD dodatnih 500.000 dolara za borbu protiv pandemije
Sjedinjene Američke Države su kroz agenciju za međunarodni razvoj USAID, obezbedile 500.000 dolara za podršku merama u zaštiti protiv širenja Kovida-19. Do danas, USAID je donirao oko 1,6 miliona dolara,  navodi se u saopštenju.
  • 22.05.2020