Vesti
Saopštenja

Đurić čestitao Dan državnosti

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić svim građanima Republike Srbije čestita Dan državnosti. 
Đurić čestitao Dan državnosti
Marko Đurić (Foto arhiva Kim)

Kako se navodi u čestitki, "građani KiM treba da sa ponosom ističu pripadnost srpskoj državi", te da "strpljivo rade na snaženju njenog institucionalnog, političkog i ekonomskog uticaja u našoj južnoj pokrajini".

"Karađorđeva ustanička Srbija nastala je zahvaljujući vekovima čuvanoj državotvornoj svesti i snažnim temeljima nekada moćne države Nemanjića na koje je nadzidana nova državna građevina. Ti temelji bili su i jesu na Kosovu i Metohiji, i odande ih niko i ništa ne može izmestiti".

Đurić u čestitci ističe da se na Dan državnosti "KiM definiše kao državnotvorni i politički kolektiv".

"Dok god kao kolektiv postojimo, polagaćemo pravo na zemlju našeg zajedničkog iskona".Ostale vesti

Osmani završila dvodnevnu posetu Švajcarskoj

Vršiteljka dužnosti predsednice Kosova Vjosa Osmani završila je dvodnevnu posetu Švajcarskoj, gde je boravila na poziv švajcarskog Parlamenta, saopšteno je iz Predsedništva.

  • 04.03.2021
Petković: Kurti najavljujući referendum ruši međunarodno pravo
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković, reagovao je saopštenjem na današnju izjavu lidera Pokreta Samoopredeljenje Aljbina Kurtija, da je za ujednjenje Kosova sa Albanijom potreban zakon o referendumu. Petković ističe da time Kurti ne ruši samo međunarodno pravo, već i svaku mogućnost stvaranja trajnog mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.
  • 04.03.2021
Srpska lista se zahvalila biračima na podršci
"Nakon prebrojanih glasova na vanrednim parlamentarnim izborima zvanično je potvrđeno da je svih deset mandata u parlamentu u Prištini u rukama srpskog naroda, odnosno Srpske liste", saopšteno je iz ove stranke. 
  • 04.03.2021
Kfor sproveo dezinfekciju prostorija u školama u Prištini i Mitrovici

Dva italijanska specijalizovana tima iz Kfor-ove Regionalne komande Zapad nedavno su sprovela akcije dezinfekcije prostorija u školama u Prištini i Mitrovici, saopšteno je iz ove misije. 

  • 02.03.2021
Petković razgovarao sa igumanijom Pećke patrijaršije, mati Haritinom
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas u Beogradu sa igumanijom manastira Pećka patrijaršija, mati Haritinom, saopšteno je iz Kancelarije za KiM. 
  • 02.03.2021
SNF: Hram Hrista Spasa izgrađen na zakonit način
Povodom tužbe Univerziteta u Prištini protiv Srpske pravoslavne crkve za navodnu uzurpaciju više od četri hektara zemljišta za izgradnju hrama Hrista Spasa, Srpski nacionali forum naveo je da je zemljište na kome je sagrađena crkva na legalan i zakonit način prenesno na SPC. SNF ističe da je hram izgrađen na zakonit način i u skladu sa svim potrebnim propisima i dozvolama.
  • 02.03.2021