Vesti
Saopštenja

Đurić: Beograd za nastavak dijaloga

Beograd je zainteresovan za nastavak dijaloga sa Prištinom, poručio je Marko Đurić na sastanku sa članovima Radne grupe Saveta Evropske unije za proširenje.
Đurić: Beograd za nastavak dijaloga
Sa današnjeg sastanka (Foto Kancelarija za KiM)

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je tokom sastanka članove Radne grupe Saveta Evropske unije za proširenje informisao o toku dijaloga Beograda i Prištine i problemima Srba na KiM.

U saopštenju dostavljenom medijima se navodi da je Đurić ovom prilikom izrazio zabrinutrost zbog činjenice da razgovora ekspertskih timova u Briselu nije bilo od novembra meseca.

Đurić je istakao da je “Priština u tom periodu izbegavala da sprovede sporazume postignute u Briselu čime je ugroženo ostvarivanje osnovnog cilja dijaloga, a to je bolji život građana u pokrajini“.

“Beograd dosledno insistira da se Zajednica srpskih opština formira u skladu sa dogovorima postignutim u Briselu“, naveo je Đurić i dodao da je neophodno da EU, kao posredinik u dijalogu, osigura sprovođenje dogovorenog.

Istakao je da Beograd insistira i na tome da u dijalog budu uvrštene sve teme koje su važne za Srbe na Lpspvu, ali da do sada nije naišao na razumevanje ostalih učesnika u procesu.Ostale vesti

Ministarstvo zdravlja Kosova sutra o novim merama protiv kovida-19
“Komitet za procenu i koordinaciju epidemiološke situacije u vezi sa kovidom-19 sastaće se sutra da razmotri nove predloge Ministarstva zdravlja za primenu nekih mera, kako bi se sprečilo pogoršanje epidemiološke situacije”, navodi se u saopštenju Ministarstva zdravlja Kosova koje je dostavljeno medijima.
  • 30.10.2020
Kfor: Izvedena vežba „Ujedinjeni odgovor“
Operacija koju je predvodio Nato, u partnerstvu sa policijom Kosova i misijom Evropske unije za vladavinu prava Euleksom, izvela je integrisanu vežbu bezbednosti kako bi obučila preko 300 učesnika u oblasti kontrole mase i suzbijanje nereda, navaodi se u saopštenju Kfora.
  • 30.10.2020
„Što pre primeniti postignute sporazume“
Dijalog u Briselu je najbolji način za rešavanje svih otvorenih pitanja, kazao je šef poslaničke grupe Srpska lista Igor Simić tokom sastanka sa šefom kancelarije i specijalnim predstavnikom EU na Кosovu Tomašom Sunnjogom.
  • 30.10.2020
Pomoć EU privatnom sektoru i izgradnji obdaništa
U okviru podrške kosovskom privatnom sektoru, EU je dodelila 29 ugovora vrednih 10,8 miliona evra kako bi se poboljšale perspektive i mogućnosti za zapošljavanje mladih ljudi, žena i ugroženih grupa na Kosovu.
  • 30.10.2020
Jevtić: Povratak raseljenih na nezadovoljavajućem nivou
Ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić prisustvovao je sastanku Кomisije za prava i interese zajednica i povratak Skupštine Кosova, kojoj je predstavio izveštaj o radu Ministarstva za zajednice i povratak u 2020. godini. Кomisija broji 18 poslanika iz redova 12 političkih partija koje zastupaju interese nacionalnih zajednica u Skupštini Кosova, navodi se u saopštenju MZZP-a.
  • 28.10.2020
Petković: Beograd će ponovo pokrenuti pitanje ZSO
Beograd će tokom predstojećih tehničkih razgovora u Briselu ponovo pokrenuti pitanje nesprovođenja dogovora o Zajednici srpskih opština, kazao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković na sastanku sa ambasadorom Norveške u Srbiji Jernom Eugenom Jelstadom.
  • 28.10.2020