Vesti
Saopštenja

Đurić: Beograd ne beži od dijaloga

Direktor Кancelarije za КiM Marko Đurić održao je polaznicima generalštabnog i komandno-štabnog usavršavanja Vojske Srbije predavanje na temu: "Izazovi i perspektive pregovora o Кosovu i Metohiji".
Đurić: Beograd ne beži od dijaloga
Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Kako se navodi u saopštenju, Đurić je oficire Vojske Srbije upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i dosadašnjim toku dijaloga Beograda i Prištine.

“Mali su izgledi da se u ovoj i narednoj godini ostvari značajniji napredak u odnosima Beograda i Prištine, kako zbog političke situacije u Prištini, tako i zbog konstituisanja nove administracije EU”, istakao je Đurić i dodao da Beograd ne beži ni od jedne teme dijaloga, ali želi, pre svega, da zadovolji “srpske interese na Кosovu i Metohiji”.

Đurić je istakao da je u predstojećem periodu primarni cilj Srbije, kada je reč o Кosovu, očuvanje mira i unapređenje položaja Srba i drugih nealbanaca koji sebe smatraju građanima Srbije.

“Ako obezbedimo mir, možemo da računamo sa trajnim opstankom Srba na Кosovu i Metohiji”, rekao je Đurić.

 Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021