Vesti
Saopštenja

Đurić: Beograd je spreman za nastavak dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa podsekretarom za spoljnu i bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova Finske Kaiem Sauerom o položaju srpskog naroda na Kosovu i perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju Kancelarije.
Đurić: Beograd je spreman za nastavak dijaloga
Kai Sauer i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić je tokom sastanka istakao da se na Kosovu dešava sve veći broj napada na Srbe u cilju zastrašivanja.

"Uprkos svemu Beograd je spreman za nastavak dijaloga pošto se bezuslovno ukinu takse na robu iz Srbije, međutim na strani vladajuće većine u Prištini do sada nije bilo spremnosti da se ponovo krene putem dijaloga".

Đurić smatra da vlada u Prištini čak i zvaničnim dokumentima manifestuje nespremnost za produktivan dijalog, što se najbolje vidi u nedavno usvojenom programu Kurtijeve vlade, napominje se u saopštenju.

"Na Kosovu se godinama uspostavlja antievropski koncept monoetničkog društva, u kojem su svi nealbanci građani drugog reda i uskraćena su im i najelementarnija ljudska prava, poput prava na siguran i dostojanstven život, prava na imovinu i prava na povratak", zaključuje se u saopštenju Kancelarije.Ostale vesti

Vlada Kosova usvojila fiskalni paket mera
Vlada Kosova je na vandrednoj telefonskoj sednici usvojila fiskalni paket mera povodom epidemije koronavirusa, navodi se u saopštenju.
  • 31.03.2020
Odobrena izgradnja 62 kuće za raseljene
Na elektronskoj sednici Upravnog odbora projekta „Povratak i reintegracija na Kosovu, peta faza, odobrena je izgradnja 62 kuće za raseljena lica u opštinama Kosovo Polje, Gračanica, Kamenica, Novo Brdo, Prizren i Štrpce, saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 30.03.2020
Zakonski postupci protiv prekršilaca vladinih mera
Vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova Đeljaj Svećlja zatražio od Tužilaštva Kosova preduzimanje zakonskih postupaka prema prekršiocima mera ograničenja koje je naložila Vlada Kosova u sprečavanju daljeg širenja virusa Kovid 19.
  • 30.03.2020
EU donira 5 miliona evra Kosovu
Šefica Kancelarije EU na Kosovu Natalija Apostolova potpisaće danas ugovor vredan 5 miliona evra pomoći za Kosovo kao hitnu potrebu u borbi protiv pandemije koronavirusa.
  • 30.03.2020
Tači sa ambasadorima Kvinte i EU o novoj vladi
Predsednik Kosova Hašim Tači sastao se sa ambasadorima Kvinte i EU u Prištini i informisao ambasadore Kvinte i šeficu Kancelarije EU na Kosovu Nataliju Apostolovu o koracima koje će preduzeti nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija.
  • 30.03.2020
NKEU poziva na saradnju BG i PR oko suzbijanja koronavirusa
Nacionalni konvent o Evropskoj uniji pozvao je nadležne organe Beograda i Prištine da uspostave direktnu i efikasnu saradnju na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa. U saopštenju se ističe da je „saradnja neophodna zbog humanosti i odgovornosti prema ljudskim životima u ovim teškim vremenima".
  • 30.03.2020