Vesti
Saopštenja

Đurić: Beograd je spreman za nastavak dijaloga

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovarao je danas sa podsekretarom za spoljnu i bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova Finske Kaiem Sauerom o položaju srpskog naroda na Kosovu i perspektivama za nastavak dijaloga Beograda i Prištine, navodi se u saopštenju Kancelarije.
Đurić: Beograd je spreman za nastavak dijaloga
Kai Sauer i Marko Đurić (Foto Kancelarija za KiM)

Đurić je tokom sastanka istakao da se na Kosovu dešava sve veći broj napada na Srbe u cilju zastrašivanja.

"Uprkos svemu Beograd je spreman za nastavak dijaloga pošto se bezuslovno ukinu takse na robu iz Srbije, međutim na strani vladajuće većine u Prištini do sada nije bilo spremnosti da se ponovo krene putem dijaloga".

Đurić smatra da vlada u Prištini čak i zvaničnim dokumentima manifestuje nespremnost za produktivan dijalog, što se najbolje vidi u nedavno usvojenom programu Kurtijeve vlade, napominje se u saopštenju.

"Na Kosovu se godinama uspostavlja antievropski koncept monoetničkog društva, u kojem su svi nealbanci građani drugog reda i uskraćena su im i najelementarnija ljudska prava, poput prava na siguran i dostojanstven život, prava na imovinu i prava na povratak", zaključuje se u saopštenju Kancelarije.Ostale vesti

Jevtić: Ski centar Brezovica neiskorišćeni resurs
Novi gradonačelnik Štrpca Dalibor Jevtić svoj mandat započeo je posetom Ski centru Brezovica i razgovorom sa zaposlenima. Kazao je da je Ski centar najznačajnije ekonomsko pitanje opštine i da je neiskorišćen resurs.
  • 01.12.2021
Ambasadori zemalja Kvinte i dalje zabrinuti zbog Visokih Dečana
Šefovi misija Francuske, Nemačke, Italije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država i dalje su zabrinuti zbog toga što uprkos stalnim pozivima međunarodne zajednice i sopstvenog pravosuđa, kosovske institucije još uvek nisu u potpunosti sprovele zakonit upis zemljišta Manastira Visoki Dečani u skladu sa odlukom Ustavnog suda iz 2016. godine.
  • 30.11.2021
Dat rok Vučiću da poništi „neustavne zakone“

Pokret Ekološki ustanak dao je rok do petka 3. decembra da predsednik Srbije Aleksandar Vučić povuče, kako navode, nakaradne i neustavne zakone, najavljujući da će u suprotnom "Srbija stati" u subotu.

  • 29.11.2021
Petković sa Bocan Harčenkom o dijalogu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan Harčenkom, sa kojim je razgovarao o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine.

  • 29.11.2021
Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021