Vesti
Saopštenja

Đukanović dolazi na Kosovo. CLS: Nije dobrodošao

Predsednica Kosova Vjosa Osmani će sutra u zvaničnoj poseti dočekati predsednika Crne Gore Mila Đukanovića. Crnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“ protive se dolasku Đukanovića na Kosovo. 
Đukanović dolazi na Kosovo. CLS: Nije dobrodošao
Milo Đukanović (Foto: Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Predsednica Osmani će u 10.00 časova dočekati predsednika Đukanovića uz najviše državne počasti.

Nakon ceremonije prijema, predsednica Kosova Vjosa Osmani održaće sastanak sa predsednikom Crne Gore Milom Đukanovićem, a na kraju sastanka će predsednica Osmani i predsednik Đukanović održati konferenciju za medije.

CLS i "Matica": Đukanović nije dobrodošao među preostale kosovske Crnogorce

Crnogorska liberalna stranka Kosova (CLS) i Udruženje kosovskih Crnogoraca „Matica“ čija sedišta se nalaze u Kosovu Polju, povodom najavljene posete predsednika Crne Gore Mila Đukanovića Kosovu, u saopštenju dostavljenom medijima navode da Đukanović nije dobrodošao među preostale kosovske Crnogorce jer je "saučesnik u etničkom čišćenju 30 hiljada naših sunarodnika sa ovog prostora i jedan od najzaslužnijih za očiglednu legalizaciju tog etničkog čišćenja".

"Jezikom istine i argumenata rečeno - nad Crnogorcima na Kosovu i Metohiji se desio
genocid u produženom trajanju i Crnogorci su najveće žrtve svih dešavanja. Od 30 hiljada danas imamo svega nekoliko stotina Crnogoraca. Svi su okupljeni oko Crnogorske liberalne stranke i Udruženja kosovskih Crnogoraca `Matica`", navodi se u saopštenju Crnogorske liberalne stranke.

Kako se dalje napominje vlasti na Kosovu Crnogorce ne priznaju čak ni kao nacionalnu manjinu, a do 1999.godine su bili državotvorni narod ovde. Njegošev spomenik u centru Prištine koji je srušen pre 23 godine divljačkim delovanjem ekstremista niko i ne pomišlja da obnovi, a Đukanović o tome ne sme ni reč da izusti jer se ustvari slaže sa satanizacijom svojih sunarodnika.

"Crnogorska groblja u Metohiji su preorana, mnoge naše crkve koje pripadaju Eparhiji raško-prizrenskoj su spaljene, ali to ne dotiče Đukanovića koji je bio i ostao saveznik onih koji su Crnogorce nasilno proterali 1999.godine, spalili im kuće, domove, crkve i manastire, i skoro dve i po decenije bespravno koriste crnogorska imanja i crnogorske stanove u stambenim zgradama od Peći do Vučitrna" navode iz ove stranke.

"Đukanoviću, bolje da ne dolaziš na Kosovo i Metohiju, nemoj Crnogorcima da staješ na
ranu koja krvari pune 23 godine!!!!", zaključuje se u saopštenju.

 

 

 Ostale vesti

Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022
Prva pitijada ’’Kosovska pita’’
 U okviru Vidovdanskih dana, seoske slave koja se obeležava i u Donjoj Gušterici, Turistička organizacija Gračanice će u koordinaciji sa Opštinom Gračanica organizovati 26. juna prvu pitijadu ”Кosovska pita”, manifestaciju na kojoj će veštine u pripremi slatkih i slanih posnih kosovskih pita odmeriti domaćice, ali i muškarci skloni kulinarstvu, saopšteno je iz TOG-a.
  • 18.06.2022
Кonkurs za
Turistička organizacija Gračanica saopštila je da će u saradnji sa "JКP Ekologija" raspispisati  konkurs za takmičenje "Najlepše dvorište opštine Gračanica".
  • 16.06.2022
Otvorena manifestacija ’’EU za civilno društvo i medije na Kosovu – angažovanje građana’’
EU na Kosovu pokrenula je danas u Prištini dvodnevni događaj koji će podržati više od 20 organizacija civilnog društva i medijskih organizacija (OCD) u dolasku do javnosti i podizanju svesti o njihovom doprinosu stvaranju pravednijeg, demokratskijeg i inkluzivnog društva na Kosovu.
  • 16.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Lazić u Donjoj Gušterici

Petočlana povratnička porodica Branka Lazića iz Donje Gušterice u opštini Gračanica, dobiće novu kuću površine 55 metara kvadratnih. Кamen temeljac za izgradnju kuće danas su položili ministar za zajednice i povratak Goran Rakić i gradonačelnica Gračanice Ljiljana Šubarić.

  • 16.06.2022