Vesti
Saopštenja

Đeljalj Svećlja i Jan Bratu o pandemiji koronavirusa

Vršilac dužnosti zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja sastao se sa šefom misije OEBS na Kosovu Janom Bratuom sa kojim je razgovarao o pandemiji koronavirusa.
Đeljalj Svećlja i Jan Bratu o pandemiji koronavirusa
Jan Bratu i Đeljalj Svećlja (Foto MUPK)

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova ističe se da je tema današnjeg sastanka bila aktuelna situacija u vezi koronavirusa i način na koji se Kosovo bori sa pandemijom Kovida-19, posebno o „odlukama koje je Vlada Kosova donela u sprečavanju širenja ovog virusa, a u cilju očuvanja opšteg javnog zdravlja“.

Vršilac dužnosti zamenika kosovskog ministra unutrašnjih poslova Đeljalj Svećlja upoznao je Bratua sa koracima koje je ministarstvo kojim predsedava preduzelo “aktiviranjem i Nacionalnog plana za reagovanje“, u suzbijanju koronavirusa.

Šem misije OEBS na Kosovu Jan Bratu pohvalio je posao koji kosovske institucije obavljaju u upravljanju ovom situacijom i dodao da će Misija OEBS-a „nastaviti da podržava institucije Kosova, a posebno Ministarstvo unutrašnjih poslova i javne uprave“.

 Ostale vesti

Na Kosovu pokrenute kampanje protiv nasilja nad ženama
Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama, označio je početak međunarodne kampanje „16 dana aktivizma protiv rodno zasnovanog nasilja“, saopšteno je iz Kancelrije UN Women na Kosovu. Misija OEBS-a i Policija Kosova takođe su započele zajedničku kampanju protiv nasilja u porodici.
  • 26.11.2021
Osmani: Kosovo spremno za nastavak dijaloga
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se danas sa predsednikom Albanije Iljirom Metom od koga je zatražila da Albanija bude snažan glas Kosova u organizacijama u kojima ono nije zastupljeno, saopšteno je iz Predsedništva Kosova.
  • 25.11.2021
Počinje restauracija kuća u istorijskom centru Janjeva
U Ministarstvu kulture, omladine i sporta  Kosova danas je potpisan sporazum sa UNDP-om o zaštiti kulturnog nasleđa Janjeva, ali i poboljšanje uslova života stanovnika i unapređenje turizma.
  • 24.11.2021
Puls javnosti: Građani nezadovoljni podrškom opština tokom pandemije
Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na Kosovu je objavio analizu pulsa javnosti „Interakcija ljudi i opština u vreme krize: Studija slučaja kovid-19“. Anketa, koja je sprovedena u pet opština: Kosovo Polje, Podujevo, Prizren, Orahovac i Zvečan, naglašava izazove sa kojima su se građani suočili tokom pandemije.
  • 23.11.2021
Petru Petkoviću ponovo zabranjen ulazak na Kosovo

Direktoru Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petru Petkoviću vlasti u Prištini zabranile su danas da poseti Kosovo i prisustvuje ktitorskoj slavi manastira Visoki Dečani u sredu, 24. novembra, stoji u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 23.11.2021
Odbijena žalba Dake, jer nije koristila pravna sredstva
Ombudsman je odbio žalbu bivše predsednice Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Dake na odluku predsednice Vjose Osmani da joj prekine mandat na mestu predsednice te pozicije, jer nije pružila dokaze da je koristila pravna sredstva protiv odluke predsednice Kosova.
  • 18.11.2021