Vesti
Saopštenja

Đakovčani: Ne delite žrtve

Udruženje raseljenih Đakovčana oštro protestuje protiv izjava datih prilikom otkrivanja spomenika u Đakovici na Dan nestalih.
Đakovčani: Ne delite žrtve
Raseljeni Srbi iz Đakovice (Foto arhiva Kim)

Obeležavanju Dana nestalih u Đakovici prisustvovali su premijer Kosova Isa Mustafa, predsednik parlamenta Kadri Veselji, i gradonačelnica Mimoza Kusari.

Tada je prema rečima raseljenih Đakovčana otkriven spomenik samo “žrtvama albanskog naroda”.

“Žrtve rata 1999. godine bili su Srbi, Albanci, Goranci, Bošnjaci, Romi. Smatramo da bi taj spomenik trebalo da bude posvećen svim žrtvama rata 1999. godine, kao opomena za sva buduća pokolenja”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da se žrtve rata ne smeju deliti nego treba “zajedno žaliti za njima”.

“Da li su gospoda želeli da dele žrtve, što je nedopustivo i nepošteno prema žrtvama rata i prema njihovim porodicama, ili su možda želeli da pošalju poruku da predstavljaju i zastupaju samo deo građana Đakovice i Kosova i Metohije. Svojm postupkom poslali su poruku da građane dele i da su i u stanju da žrve dele po nacionalnoj osnovi”, kaže se u saopštenju raseljenih Đakovčana.

Udruženje izražava nerazumevanje za to što međunarodna zajednica ali i srpski predstavnici u Vladi Kosova nisu reagovali na izjave njihovih kolega u Vladi.Ostale vesti

Izvršena primopredaja dužnosti direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a na Kosovu
Nemački brigadni general Ralf Peter Hamerstajn preuzeo je dužnost od odlazećeg direktora Savetodavnog tima za veze NATO-a, sunarodnika i kolege brigadnog generala Joakima Hopea.
  • 28.03.2023
Todosijeviću stigao poziv da se javi na izdržavanje zatvorske kazne

Predsedniku Privremenog organa opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću stigao je poziv da se u ponedeljak 3. aprila javi u pritvorni centar na izdržavanje zatvorske kazne zbog njegove izjave o Račku, a da mu prethodno nije uručena presuda, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 28.03.2023
Tribina o potrebi saradnje Grka i Srba radi očuvanja hrišćanstva

Udruženje Srpsko-grčko društvo i Dom kulture „Gračanica“ organizuju tribinu sa temom "Ujedinjenje radi očuvanja hrišćanstva i pravoslavnog identiteta Grka i Srba u doba globalizacije" u sredu 29. marta 2023. godine od 18 časova u čitaonici „Darinka Jevrić“ Doma kulture „Gračanica“.

  • 28.03.2023
Petković: Porodici iz Lipljana peti put obijena kuća

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je porodici Slavić iz Lipljana obijena kuća peti put, ali da nije pričinjena veća materijalna šteta.

  • 27.03.2023
Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023