"Dijalog nema alternativu, treba ga nastaviti bez uslovljavanja"

Predsednik Kosova Hašim Tači učestvovao je na međunarodnoj konferenciji „GlobSec“ u Slovačkoj gde je istakao da je taj forum "izvanredna mogućnost za kosovsku državu da afirmiše svoja dostignuća, da predstavi uspeh Kosova kao nezavisne i suverene države, u Bratislavi koja još uvek nije priznala kosovsku državu", navedeno je u saopštenju iz Tačijevog kabineta.

Podeli ovaj članak sa:
  • Sa foruma (Foto ZPRK)

„Imali smo dobre mogućnosti da se sastanemo sa raznim ličnostima i liderima i Evropske unije i država članica, ali i sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Tači.

On je istakao da postoje različita gledišta na trenutnu realnost, duboke razlike. Govorio je i o dostignućima procesa dijaloga u prošlosti, ali i o procesu sprovođenja.

„Još jednom ističem da Srbija mora da sprovodi sporazume i obaveze koje je preuzela, bilo u energetskom sektoru, bilo u IBM-u. Takođe, da stvori mogućnosti da ne ometa Srbe na severu da stave u funkciju most koji deli grad u ljude u tom gradu“, navodi se u saopštenju.

Dodao je, da Kosovo takođe treba da izvrši sve obaveze koje je potpisalo 2013. godine.

„Istovremeno Srbija ne treba da ometa srpske građane na Kosovu da učestvuju u timu za pisanje statuta odgovornosti koje smo preuzeli u Briselu“, kazao je Tači.

On je rekao i da je debata bila mogućnost za traženje mogućnosti za nastavak dijaloga.

„Mislim da je debata sa predsednicima Đukanovićem i Vučićem bila u duhu diskusije, mogućnosti za traženje mogućnosti za nastavak dijaloga, prevazilaženje prepreka i poteškoća koje trenutno imamo, i dijalog ne treba uslovljavati kako bi se mogao postići konačni, istorijski, sveobuhvatni dijalog, koji će se okončati recipročnim priznanjem između država Kosovo i Srbije. Nezavisno od kritičara i skeptičara, dijalog nema alternativu“, zaključuje se u saopštenju.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane