"Dijalog nema alternativu, treba ga nastaviti bez uslovljavanja"

Predsednik Kosova Hašim Tači učestvovao je na međunarodnoj konferenciji „GlobSec“ u Slovačkoj gde je istakao da je taj forum "izvanredna mogućnost za kosovsku državu da afirmiše svoja dostignuća, da predstavi uspeh Kosova kao nezavisne i suverene države, u Bratislavi koja još uvek nije priznala kosovsku državu", navedeno je u saopštenju iz Tačijevog kabineta.

Podeli ovaj članak sa:
 • Sa foruma (Foto ZPRK)

„Imali smo dobre mogućnosti da se sastanemo sa raznim ličnostima i liderima i Evropske unije i država članica, ali i sa zvaničnicima Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Tači.

On je istakao da postoje različita gledišta na trenutnu realnost, duboke razlike. Govorio je i o dostignućima procesa dijaloga u prošlosti, ali i o procesu sprovođenja.

„Još jednom ističem da Srbija mora da sprovodi sporazume i obaveze koje je preuzela, bilo u energetskom sektoru, bilo u IBM-u. Takođe, da stvori mogućnosti da ne ometa Srbe na severu da stave u funkciju most koji deli grad u ljude u tom gradu“, navodi se u saopštenju.

Dodao je, da Kosovo takođe treba da izvrši sve obaveze koje je potpisalo 2013. godine.

„Istovremeno Srbija ne treba da ometa srpske građane na Kosovu da učestvuju u timu za pisanje statuta odgovornosti koje smo preuzeli u Briselu“, kazao je Tači.

On je rekao i da je debata bila mogućnost za traženje mogućnosti za nastavak dijaloga.

„Mislim da je debata sa predsednicima Đukanovićem i Vučićem bila u duhu diskusije, mogućnosti za traženje mogućnosti za nastavak dijaloga, prevazilaženje prepreka i poteškoća koje trenutno imamo, i dijalog ne treba uslovljavati kako bi se mogao postići konačni, istorijski, sveobuhvatni dijalog, koji će se okončati recipročnim priznanjem između država Kosovo i Srbije. Nezavisno od kritičara i skeptičara, dijalog nema alternativu“, zaključuje se u saopštenju.

Ostale vesti

 • "Kršenje prava na slobodno izražavanje"

  Koalicija "Sloboda" saopštila je da je "prećeno Ivici Miliću iz Skulaneva da će ostati bez posla ukoliko do kraja dana ne potpiše izjavu da se povlači sa mesta člana Biračkog odbora u ime koalicije `Sloboda`".

 • Tači otputovao u SAD

  Tači otputovao u SAD

  Kosovski predsednik Hašim Tači, otputovao je u SAD, gde će prisustvovati prijemu koji povodom početka Generalne skupštine UN organizuje američki predsednik Donald Tramp.

 • KDI: Problemi u opštini Gračanica

  KDI: Problemi u opštini Gračanica

  U opštini Gračanica najveći problemi su putna infrastruktura, kanalizaciona mreža, snabdevanje pijaćom vodom, javni prevoz, upravljanje otpadom, ilegalne deponije i zagađenja rečnog toka Gračanke kroz Laplje Selo i Preoce. Svi ovi problemi navedeni su u katalogu koji je izradio Kosovski demokratski institut (KDI).

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane