Vesti
Saopštenja

Derek Adams preuzeo dužnost nad Regionalnom komandom Istok

Pukovnik američke vojske Derek Adams preuzeo je komandu nad Regionalnom komandom Kosovskih snaga pod vođstvom NATO-a na ceremoniji primopredaje komande održanoj danas u kampu Bondstil na Kosovu, saopšteno je iz Kfor-a.

Derek Adams preuzeo dužnost nad Regionalnom komandom Istok
Primopredaja dužnosti (Foto Kfor)

Ovo je 28. rotacija američkog vojnog kontingenta na Kosovu.

Adams je član borbenog tima 2. brigade Nacionalne garde Armije Ajove, 34. pešadijske divizije, i zapovedaće manevarskim bataljonom, bataljonom za dejstva i drugim radnim grupama za podršku u Regionalnoj komandi Istok. 

„Ovde smo da pružimo podršku NATO-u u izgradnji mira i stabilnosti u ovom području i doprinesemo sigurnom i sigurnom okruženju,” rekao je Adams.

Dok Kfor 27 i 41. pešadijski brigadni borbeni tim Nacionalne garde vojske Oregona polažu boje, označavajući time završetak njihovog raspoređivanja, i započinju proces odlaska kući, 34. borbeni tim brigade iz Ajove otkriva svoje boje za nastavak misije i sledi stope 27 prethodnih rotacija.

„Bila mi je velika čast i privilegija služiti kao komandant Regionalne komande Istok“, rekao je odlazeći komandant pukovnik Erik Rajli na ceremoniji kojoj je prisustvovao general-major Franko Federiči, novi komandant Kfor-a.

 Ostale vesti

Petković sa britanskom ministarkom Vendi Morton o Kosovu
Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković sastao se danas sa ministarkom u Vladi Velike Britanije za evropsko susedstvo i Ameriku, Vendi Morton sa kojom je razgovarao o političkoj i bezbednosnoj situaciji na Kosovu, nastavku pregovora i Zajednici srpskih opština. 
  • 02.12.2020
Polomljeni prozori na kući povratnika u Klini
Povratnik Miodrag Stašić iz Drenovca kod Kline napadnut je pre nekoliko dana u svom dvorištu. Mlađa lica su 25. novembra Stašića gađala kamenicama i tom prilikom je polomljeno staklo na prozoru njegove kuće, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.  
  • 01.12.2020
Rakić i Sunjog o aktuelnim temama i saradnji
Potpredsednik Vlade i ministar lokalne samouprave Goran Rakić razgovarao je danas sa šefom Kancelarije EU na Kosovu Tomašom Sunjogom o aktuelnim temama i situaciji u vezi sa pandemijom kovida-19, saopšteno je iz MLS-a. 
  • 01.12.2020
Opština Gračanica od večeras u crvenoj zoni
Ministarstvo zdravlja Kosova ističe da od večeras na snagu stupa nova kategorizacija opština vezana za kovid-19, prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica je od večeras u crvenoj zoni, navodi se u saopštenju.
  • 27.11.2020
OG: Još 11 osoba pozitivno na koronavirus
Prema podacima pristiglim u poslednja 24 časa, na teritoriji opštine Gračanica registrovano je 11 novoobolelih lica od koronavirusa, saopšteno je iz opštinske Informativne službe.
  • 27.11.2020
Priština: Požar u delu Paviljona ”E”
U delu Paviljona ”E” koji se nalazi preko puta univerzitetske Biblioteke u Prištini, gde živi ukupno petnaest srpskih i albanskih porodica, oko ponoći izbio je požar, saopštilo je Ministarstvo za zajednice i povratak.
  • 27.11.2020