Vesti
Saopštenja

Derek Adams preuzeo dužnost nad Regionalnom komandom Istok

Pukovnik američke vojske Derek Adams preuzeo je komandu nad Regionalnom komandom Kosovskih snaga pod vođstvom NATO-a na ceremoniji primopredaje komande održanoj danas u kampu Bondstil na Kosovu, saopšteno je iz Kfor-a.

Derek Adams preuzeo dužnost nad Regionalnom komandom Istok
Primopredaja dužnosti (Foto Kfor)

Ovo je 28. rotacija američkog vojnog kontingenta na Kosovu.

Adams je član borbenog tima 2. brigade Nacionalne garde Armije Ajove, 34. pešadijske divizije, i zapovedaće manevarskim bataljonom, bataljonom za dejstva i drugim radnim grupama za podršku u Regionalnoj komandi Istok. 

„Ovde smo da pružimo podršku NATO-u u izgradnji mira i stabilnosti u ovom području i doprinesemo sigurnom i sigurnom okruženju,” rekao je Adams.

Dok Kfor 27 i 41. pešadijski brigadni borbeni tim Nacionalne garde vojske Oregona polažu boje, označavajući time završetak njihovog raspoređivanja, i započinju proces odlaska kući, 34. borbeni tim brigade iz Ajove otkriva svoje boje za nastavak misije i sledi stope 27 prethodnih rotacija.

„Bila mi je velika čast i privilegija služiti kao komandant Regionalne komande Istok“, rekao je odlazeći komandant pukovnik Erik Rajli na ceremoniji kojoj je prisustvovao general-major Franko Federiči, novi komandant Kfor-a.

 Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022