Vesti
Saopštenja

Delimično usvojena žalba UNS-a na tekst kojim se Srbi bez osnova optužuju za ratne zločine

Žalbu koju je Udruženje novinara Srbije na Kosovu podnelo povodom teksta pod naslovom “Ko je Srbin iz Mitrovice koji je sinoć uhapšen zbog ratnih zločina: Bio je u kosovskoj policiji”, objavljenog na portalu Gazeta ekspres, Savet za štampu Kosova (SŠK) je delimično usvojio.
Delimično usvojena žalba UNS-a na tekst kojim se Srbi bez osnova optužuju za ratne zločine
Ilustracija (Foto Kim)

Kako je saopšteno iz UNS-a, u žalbi se navodi da su u tekstu objavljena imena 230 Srba uz napomenu da su „počinili masakre na Kosovu“. UNS ističe da su oni na portalu Gazeta ekspres proglašeni krivim pre nego što je sud doneo odluku, što predstavlja kršenje “Kodeksa pisanih medija Kosova”.

Da je ova odluka u neskladu sa petim poglavljem ovog kodeksa, saglasni su i iz Saveta za štampu Kovova, navodi se u saopštenju UNS-a..

„SŠK smatra da su mediji objavili imena osoba osumnjičenih za zločine, ali da nema sudskih odluka za navodne zločine. SŠK podseća da se u takvim slučajevima mora poštovati pretpostavka nevinosti, peto poglavlje Kodeksa štampe Kosova“, navodi se u odluci.

Prema ovom kodeksu, „novine, portali i novinske agencije” ne mogu pojedinca proglašavati krivim, pre nego što sud donese takvu odluku. UNS je istakao da se i u samom tekstu u kome se Srbi proglašavaju vinovnicima ovih ratnih zločina navodi da nadležne institucije „još uvek nisu rasvetlile te zločine“.

Osim kršenja pretpostavke nevinosti, UNS je naveo da su u tekstu prisutni i govor mržnje, podsticanje na nasilne akcije i etničku netrpeljivost, kao i predrasude protiv pojedinaca i grupe ljudi na osnovu etničke pripadnosti. Ipak, Savet za štampu Kosova smatra da ovi elementi nisu prisutni u tekstu objavljenom u Gazeta ekspres.

Inače, tekst na koji je UNS uložio žalbu uklonjen je sa ovog onlajn izdanja.Ostale vesti

NSI: Odbijena krivična prijava zbog širenja mržnje u kampanji bojkota srpskih proizvoda
Krajem marta prošle godine organizacije Nova društvena inicijativa, Centar za afirmativne društvene akcije, Centar za socijalne inicijative i Forum za razvoj i multietničku saradnju pokrenule su niz pravnih mehanizama kao odgovor na govor mržnje i etničku netrpeljivost u spotu neformalne grupe Besa Besë.
  • 06.02.2023
Predstavnici Narodne stranke u poseti ranjenom mladiću u Mogili

Potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić, predsednik Odbora Narodne stranke za Kosovo i Metohiju Žarko Ristić i potpredsednik Izvršnog odbora Uroš Đokić posetili su u selu Mogila kod Klokota porodicu Bobana Đuzića, koga su napala dva maloletna Albanca i naneli mu povrede u leđa ubodom nožem.

  • 05.02.2023
Osmani sa predsednikom Skupštine Islanda o saradnji

Predsednica Kosova Vjosu Osmani se tokom posete Islandu sastala i sa predsednikom Skupštine ove zemlje Birgirom Armansonom.

  • 03.02.2023
Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
  • 02.02.2023
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici
Zbog odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku na severu Kosova i početku radova na putu koji vodi od magistranog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, predsednik Srpske liste Goran Rakić je, kako je saopšteno, u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a.
  • 02.02.2023
Vjosa Osmani u radnoj poseti Islandu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

  • 02.02.2023