Delegacija Srpske liste završila dvodnevnu posetu Berlinu

U protekla dva dana delegacija, koju čine predsednik Srpske liste Goran Rakić, potpredsednik Dalibor Jevtić i član predsedništva Bratislav Nikolić, sastala se u Bundestagu sa više poslanika, da bi nakon toga u zgradi Кancelarke Nemačke razgovarali sa savetnikom Angele Merkel, Matiasom Lutenbergom, saopštila je Srpska lista.

Podeli ovaj članak sa:
  • Delegacija Srpske liste (Foto SL)

Sagovornici su političkim predstavnicima Srba sa Кosova čestitali pobedu Srpske liste na izborima i izrazili očekivanje da će ubrzo nakon formiranja nove Vlade u Prištini doći do odluka koje će doprineti nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

Tom prilikom, Matias Lutenberg je nedvosmisleno istakao da su očekivanja kancelarke Angele Merkel takva da se uz puno poštovanje zakonskih okvira poštuje izborna volja svih građana i svih zajednica i da upravo Vlada treba da radi u interesu svih građana.

Delegacija Srpske liste je ukazala na to da je "puno poštovanje demokratske volje srpskog naroda važno, da same pozicije u Vladi nisu prioritet posebno ne u uslovima kada pobednik izbora u okviru albanske zajednice konstantno pokušava da degradira Srpsku listu i njene predstavnike svojim stavom da će razgovarati samo sa onim Srbima koje on smatra relevantnim".

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je naglasio da "odbijanje razgovora sa jedinim legalno i legitimno izabranim predstavnicima Srba sa Кosova, nedostatak poštovanja prava Srba i oštra retorika pojedinih albanskih lidera ne doprinosi stabilnosti i dodatno jača nepoverenje među narodima na Кosovu".

U saopštenju se dodaje, da su drugog dana posete Berlinu politički predstavnici Srba sa Кosova razgovarali u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke sa specijalnom izaslanicom i direktorkom Odeljenja ovog ministarstva za jugoistočnu Evropu, Suzanom Šutc.

Uz ocenu da je neophodno raditi na procesima koji će doprineti stabilnosti i razvoju ekonomije, na sastanku je zaključeno da je potrebno da svi daju svoj doprinos tim ciljevima. I na ovom sastanku je ponovljeno da dijalog Beograda i Prištine nema alternativu.

"Predstavnici Srpske liste su u tom smislu istakli da je politička hrabrost i odlučnost koju pokazuje predsednik Aleksandar Vučić nešto što je potrebno da postoji i kod albanskih političara kako bi se omogućilo rešavanje problema između Srba i Albanaca, odnosno Beograda i Prištine", dodaje se u saopštenju.

Sastankom koji je trajao oko sat vremena a koji je potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić imao sa specijalnim izaslanikom predsednika SAD-a Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine i ambasadorom SAD u Berlinu, Ričardom Grenelom, završena je dvodnevna poseta delegacije Srpske liste Berlinu.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane