Vesti
Saopštenja

“Crna Gora se ne graniči sa samoproglašenim Kosovom”

Savez udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije u Crnoj Gori pozdravlja neučešće poslanika Srpske liste na sednici Skupštine Kosova na kojoj se raspravljalo o demarkaciji granične linije sa Crnom Gorom.
“Crna Gora se ne graniči sa samoproglašenim Kosovom”
Ilustracija

Iz Saveza udruženja raseljenih podsećaju da se “Crna Gora ne graniči sa nekavim samoproglašenim i međunarodno nepriznatim Kosovom, već sa Srbijom, čiju teritorijalnu celovitost neupitno priznaju Ujedinjene nacije”.

“Čin poslanika Srpske liste smatramo patriotskim i nacionalno odgovornim. Upravni odbor Saveza udruženja raseljenih sa KiM jednoglasno je danas doneo odluku da pozove poslanike Srpske liste da i u buduće ne učestvuju u donošenju odluka kojima se ugrožava teritorijalni integritet države Srbije”.

U saopštenju dostavljenom medijima piše da je predsednik Saveza udruženja raseljenih sa KiM Milenko Jovanović danas lično čestitao predsedniku Srpske liste Slavku Simiću na “dostojanstvenom držanju” poslanika.

“Niko nema mandat da trguje sa srpskom pokrajinom koja je od 1999. pod protektoratom Ujedinjenih nacija, saglasno Rezoluciji 1244 SB UN”.

Istovremeno, Savez udruženja raseljenih sa KiM poziva vlasti u Crnoj Gori da sporazum o demarkaciji postignu sa državom Srbijom, “a ne da zajedno sa ekstremistima koji su okupirali institucije sistema u južnoj pokrajini države Srbije rasparčavaju teritoriju suverene države”.

“Pre ili kasnije ti sporazumi sa nelegitimnim pokrajinskim vlastima u Prištini biće van snage, i to je valjda jasno i najvećim laicima nakon najnovijih dešavanja kod nas i u region”.

Članovi Saveza udruženja raseljenih sa Kosova i Metohije samatraju da nepoštovanje Srbije i narušavanje teritorijalnog integriteta može dovesti do eskalacije sukoba koji “albanski ekstremistički pokreti i priželjkuju”.Ostale vesti

Opremanje prostorija predškolskog odeljenja u Vitini
Humanitarna organizacija “Kosovsko Pomoravlje” pokrenula je akciju opremanja prostorija za predškolsko odeljenje škole „Mladen Marković“ u Vitini.
  • 29.05.2020
Romskim porodicama podeljeni paketi pomoći

Porodicama u Romskoj mahali u Gračanici danas su podeljeni paketi sa osnovnim životnim namirnicama i higijenskim sredstvima, saopšteno je iz Opštine Gračanica.

  • 29.05.2020
Kosovu 250.000 evra za nabavku testova
Program za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) na Kosovu i Austrijska razvojna saradnja potpisali su sporazum kojim se obezbeđuju hitna sredstva za Kosovo u odgovoru na krizu izazvanu Kovidom 19.
  • 28.05.2020
Jevtić sa komandantom Kfora o napadima na povratnike
Bezbednosna situacija na Кosovu i u povratničkim sredinama bila je tema sastanka ministra za povratak Dalibora Jevtića i komandanta Кfora, general-majora Mikelea Risija.
  • 28.05.2020
Novo Brdo: Izgradnja kuća za povratnike
U opštini Novo Brdo danas je počela izgradnja osam porodičnih kuća za povratnike.
  • 28.05.2020
Italija donirala opremu Kosovu za borbu protiv koronavirusa
Ambasador Italije Nikola Orlando danas je zajedno sa italijanskim pukovnikom Davidom Kolusijem uručio je pomoć koju je ova zemlja donirala Kosovu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Pomoći su primili ministri za javno zdravlje Arben Vitia i unutrašnjih poslova Dželal Svečla.
  • 28.05.2020