Vesti
Saopštenja

Civilno društvo: KP i Euleks da razjasne ubistvo Selvera Haradinaja

Organizacije civilnog društva okupljene u inicijativi Open izrazile su zabrinutost zbog jučerašnje objave kosovskog premijera Aljbina Kurtija u vezi sa eksplozijom u Severnoj Mitrovici 8. aprila 2012. godine u kojoj je život izgubio Selver Haradinaj i pozvale Kosovsku policiju i Euleks da hitno razjasne ovaj slučaj.
Civilno društvo: KP i Euleks da razjasne ubistvo Selvera Haradinaja
Stan Haradinajevih nakon eksplozije (Foto TV Most)

Kako navode, iako u najranijim fazama potencijalni etnički motiv ovog zločina nije bio eliminisan, tadašnji ministar unutrašnjih poslova Bajram Redžepi osporio je kasnije te sumnje navodeći da rezultati tadašnje istrage ukazuju da nije reč o etnički motivisanom zločinu.

Ipak kosovski premijer Albin Kurti, ponovio je juče ujutru ocenu da se radi o „terorističkom“ napadu sa potencijalnom etnički motivisanom pozadinom.

„Zvaničnici za sprovođenje zakona su tada rekli da napad može imati etničku pozadinu i da su ga možda izvele ilegalne i kriminalne strukture Srbije, produženog posleratnog nasleđa Miloševićevog genocidnog režima“, naveo je Kurti.

Nevladine organizacije iz srpske zajednice okupljene u okviru inicijative Open ocenjuju neprimereno i neodgovornom da u trenucima kada su među-etničke i političke tenzije na visokom nivou, Kurti zloupotrebljava najbitniju izvršnu funkciju za širenje neutemeljenih tvrdnji o etničkom motivu ovog napada.

"S druge strane, ukoliko se radi o saznanjima koja su rezultat eventualne nove istrage, smatramo da je tu informaciju javnosti trebalo da saopšti ili policija ili tužilaštvo. Izostankom profesionalnog pristupa ovako osetljivim pitanjima može doći samo do širenja neistina i etničke netrpeljivosti".

Podsećaju da je ovaj slučaj okvalifikovan kao teroristički akt i da ga je istraživala antiteroristička jedinica Kosovske policije uz podršku regionalnih istražitelja i Euleks Task force.

Napominju da je ovaj incident prvobitno predstavljen kao etnički motivisan incident, na čemu su insistirale tadašnje opozicione stranke, među njima i Samoopredeljenje. Međutim, na vanrednoj sednici 18. aprila 2012. godine tadašnji premijer Kosova, Hašim Tači apelovao je na političke stranke i građane da ne prejudiciraju motiv bez sprovođenja pune istrage. 

„Blisko sarađujemo sa vlastima Eleksa i KFOR-a na otkrivanju istine o ovom krivičnom delu, ali ne mogu da se složim sa nekim glasovima opozicije koji su uperili prst u određenu zajednicu na Kosovu da je umešana u ubistvo. Ovo podsticanje međuetničkog nasilja, podsticanje tenzija među građanima i tvrdnja da se ponovi ono što ne bi trebalo da se ponovi na Kosovu - 2004.“, izjavio je Tači tada u skupštini.

S druge strane, ministar unutrašnjih poslova, Bajram Redžepi, u dva navrata tokom 2012. godine izneo je ocene da se ne radi o etnički motivisanom zločinu. 

„Ovo se ne zna 100 odsto. Ali, nešto se zna, da to nisu uradili Srbi. To su gotovo sigurne činjenice jer često imamo prejudiciranje o njima. Sve analize koje su rađene, od strane međunarodne zajednice zajedno sa EULEX-om i operativnom grupom, ne ukazuju na to da su ga ubili Srbi“, rekao je ministar unutrašnjih poslova Kosova Bajram Redžepi, avgusta 2012.

U intervjuu datom u emisiji RUBIKON KTV, 24. oktobra 2012. Redžepi je ponovio tvrdnju da „ubistvo Selvera Haradinaja nije etnički motivisano“. 

Sa ovakvim ocenama tada se nije slagao glavni tužilac zadužen za ovaj slučaj, Šućri Sulja.

„Sa punim uverenjem kažem da mi u tužilaštvu ne znamo ko ga je ubio. Istrage o ovom ubistvu su još u toku i javno kažem da se ne zna ko je ubio Selvera Haradinaja, Albanci ili Srbi“, kazao je Sulja.

Naredne godine, 8. marta 2013. na skupštinskoj sednici odgovarajući na pitanja poslanice Samoopredeljenja Albuljene Hadžiju i LDK Vjose Osmani naveo je da stoji iza ovih reči.

„Stojim iza izgovorenih reči, ali istovremeno ne želim da se pretvaram, da tragediju naroda koristim za političke poene“, rekao je tada Bajram Redžepi.

Organizacije okupljene u inicijativi Open pozivaju Kosovsku policiju i tužilaštvo, ali i EULEX koji je bio deo originalne istrage, da hitno razjasne javnosti na osnovu čega je kosovski premijer juče izašao sa tvrdnjama u vezi sa etničkim motivom ovog napada.

Saopštenje su potpisali:

Centar za afirmativne društvene akcije (CASA), Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC)
Forum za razvoj i multietničke odnose (FDMC), Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), Komunikacija za razvoj društva (CSD), Nova društvena inicijativa (NSI).

 Ostale vesti

Viland obišao Visoke Dečane
Potpredsednik Evropskog parlamenta u pratnji svojih saradnika obišao je juče manastir Visoki Dečani.
  • 25.09.2022
Nove cene goriva

Kosovsko ministarstvo industrije i trgovine objavilo je najnovije cene naftnih derivata.

  • 24.09.2022
Nova oprema za Dom zdravlja u Gračanici
Nemačka humanitarna agencija „Aktion Deutschland Hilft – ADH“, donirala je Domu zdravlja u Gračanici medicinsku opremu radi efikasnijeg suočavanja sa kovidom-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 23.09.2022
Kancelarija za KiM: Postavljena kosovska zastava na autobus sa Srbima
Danas su u Peći dva mladića albanske nacionalnosti pratila Slavicu Trbušić i ostale članove Udruženja žitelja Planjana iz Prizrena. Na autobus, kojim su se dovezli u Peć, zakačili su kosovsku zastavu. Slučaj je prijavljen policiji, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju.
  • 22.09.2022
Osmani i Gervala na sastanku sa Stoltenbergom
Predsednica Kosova Vjosa Osmani i zamenica premijera Donika Gervala, ujedno i ministarka spoljnih poslova i dijaspore, tokom posete Njujorku, sastale su se sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.
  • 22.09.2022
UNS raspisao konkurs za nagradu
Udruženje novinara Srbije (UNS) raspisuje konkurs za nagradu „Đoko Vještica“ za 2022. godinu. Tekstovi i medijski prilozi koji motivišu pojedince i javnost za ostvarivanje humanih akcija i ciljeva, kritikuju socijalno neodgovorno ponašanje u društvu i podstiču solidarnost i uzajamnost mogu se poslati najkasnije 19. oktobra.
  • 21.09.2022