Vesti
Saopštenja

Civilno društvo Kosova i Srbije osuđuje agresiju u Ukrajini i zapaljivu retoriku političara

Organizacije civilnog društva sa Kosova i iz Srbije osuđuju agresiju Rusije na Ukrajinu i pozivaju vlade u Prištini i Beogradu da se pridruže stavu Evropske unije. 
Civilno društvo Kosova i Srbije osuđuje agresiju u Ukrajini i zapaljivu retoriku političara
Ilustracija (Foto Getty Images)

Istovremeno, pozivaju predstavnike međunarodne zajednice da podrži region, u cilju obezbeđivanja održivog mira i bezbednosti.

“Posledice takvih kršenja međunarodnog prava mogle bi biti izuzetno destabilizujuće za naš postkonfliktni region. Trenutna situacija podvlači važnost dijaloga između Kosova i Srbije, za obezbeđivanje održivog mira, prosperiteta i blagostanja svih građana. Ona pruža priliku da se proces dijaloga razmotri i ponovo osmisli, i da prevaziđe okvire pojma konstruktivne dvosmislenosti, kako bi vodio inkluzivnom procesu, koji bi doveo do pravno obavezujućeg i trajnog sporazuma”, navodi se u zajedničkom saopštenju.

Navode da je potrebna hitna akcija EU, koja bi podstakla i podržala suštinske reforme – posebno kada je reč o vladavini prava – i time ubrzala integraciju Zapadnog Balkana u EU.

Organizacije sa Kosova i Srbije traže od međunarodne zajednice da im pruži podršku i osudi retorike koja izaziva podele, autoritarne politike i populističke i nacionalističke diskurse koji služe da ućutkaju kritičke glasove i stvore strah i nepoverenje među zajednicama.

“U cilju smanjenja širenja dezinformacija koje mogu dovesti do moguće eskalacije sukoba, takođe pozivamo predstavnike medija da se u potpunosti posvete nepristrasnom i objektivnom izveštavanju”, zaključuje se u saopštenju.

Potpisnici: 1. Aktiv 2. Advocacy Center for Democratic Culture (ACDC), Mitrovica 3. Balkans Policy Research Group (BPRG) 4. Belgrade Centre for Security Policy (BCBP) 5. Centre for Interdisciplinary Studies of the Balkans (CisBalk) 6. Center for Peace and Tolerance (CPT), Gracanica 7. Centre for Regionalism 8. Civic Initiatives 9. Democracy Plus (D+) 10. Foundation BFPE for a Responsible Society (BFPE) 11. Igor Novaković, Analyst, Belgrade 12. Institute for Territorial Economic Development (InTER) 13. Institute for European Affairs (IEA) 14. Institute for Serbian and Albanian Coexistence 15. Jelena Lončar, Academic, University of Belgrade 16. Kosovo Center for Security Studi (KCSS) 17. Kosovo Law Institute (KLI) 18. Lawyers’ Committee for Human Rights (YUCOM) 19. Milan Antonijević, Lawyer 20. New Social initiative (NSI), Mitrovica 21. Peer Educators Network (PEN), Prishtinë 22. Rahim Salihi, civil society activist, Bujanovac. 23. Radio KiM Media Group 24. The Balkan Forum 25. Valon Arifi, civil society activist 26. Vjollca Krasniqi, Academic, University of Pristina 27. Voice of Roma, Ashkali and Egyptians (VoRAE) 28. Youth Initiative for Human Rights - Serbia 29. Youth Initiative for Human Rights – Kosovo.Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022