Vesti
Saopštenja

Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu

Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova u Severnoj Mitrovici (Foto Glas Amerike AP)

Potpisnici saopštenja ispred inicijative OPEN su:

Centar za afirmativnu društvenu akcije (CASA), Centar za mir i toleranciju (CPT), Centar za socijalne inicijative (CSI), Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Centar za prava manjinskih zajednica (CRMC), Crno beli svet (CBS), Forum za razvoj i meÄ‘uetničku saradnju (FDMC), Gračanica Online, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), Komunikacija za razvoj društva (CSD), Nova društvena inicijativa (NSI), Radio Goraždevac i RTV Kim.

"Ovakvi postupci Vlade Kosova ne doprinose normalizaciji odnosa i pomirenju, već podstiču konfrontaciju i dalju etničku polarizaciju. U nestabilnom bezbednosnom okruženju, posle nedavnih tenzija oko upotrebe registarskih tablica, ovakvi postupci lako mogu dovesti do otvorenog konflikta nesagledivih razmera", navedeno je u saopštenju.

Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru inicijative OPEN osuđuje upotrebu specijalnih policijskih jedinica u toku predizborne kampanje, jer se time, kako ističu, "dovodi do radikalizacije biračkog
tela i narušavanja izbornog procesa".

"Pozivamo Prištinu i Beograd da se vrate pregovaračkom procesu u Briselu gde je jedino moguće naći rešenje za nagomilane probleme. Jednostrani akti dovode do narušavanja pravnih, institucionalnih i bezbednosnih mehanizama koji su stvoreni tokom dijaloga u Briselu, i samim tim su neprihvatljivi, dodaje se u saopštenju.

Evropska unija se poziva "da se aktivnije uključi u rešavanje sve češćih kriznih situacija na Kosovu i da stvori mehanizme koji bi vodili ka jačanju poverenja između pregovaračkih strana".

"Pozivamo KFOR da omogući mir i bezbednost na severu Kosova, a zemlje Kvinte da hitno reaguju na najnovije incidente", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022