Vesti
Saopštenja

Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu

Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru Inicijative OPEN najoštrije je osudila upotrebu prekomerne sile specijalnih policijskih snaga Vlade Kosova u srpskim opštinama na severu Kosova, kao i njihovo angažovanje na zadacima koje su u nadležnosti lokalnih policijskih snaga, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.
Civilni sektor i mediji osuđuju upotrebu prekomerne sile u akcijama policije na severu
Pripadnici specijalnih jedinica Policije Kosova u Severnoj Mitrovici (Foto Glas Amerike AP)

Potpisnici saopštenja ispred inicijative OPEN su:

Centar za afirmativnu društvenu akcije (CASA), Centar za mir i toleranciju (CPT), Centar za socijalne inicijative (CSI), Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC), Centar za prava manjinskih zajednica (CRMC), Crno beli svet (CBS), Forum za razvoj i međuetničku saradnju (FDMC), Gračanica Online, Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER), Komunikacija za razvoj društva (CSD), Nova društvena inicijativa (NSI), Radio Goraždevac i RTV Kim.

"Ovakvi postupci Vlade Kosova ne doprinose normalizaciji odnosa i pomirenju, već podstiču konfrontaciju i dalju etničku polarizaciju. U nestabilnom bezbednosnom okruženju, posle nedavnih tenzija oko upotrebe registarskih tablica, ovakvi postupci lako mogu dovesti do otvorenog konflikta nesagledivih razmera", navedeno je u saopštenju.

Grupa organizacija civilnog društva i medija u okviru inicijative OPEN osuđuje upotrebu specijalnih policijskih jedinica u toku predizborne kampanje, jer se time, kako ističu, "dovodi do radikalizacije biračkog
tela i narušavanja izbornog procesa".

"Pozivamo Prištinu i Beograd da se vrate pregovaračkom procesu u Briselu gde je jedino moguće naći rešenje za nagomilane probleme. Jednostrani akti dovode do narušavanja pravnih, institucionalnih i bezbednosnih mehanizama koji su stvoreni tokom dijaloga u Briselu, i samim tim su neprihvatljivi, dodaje se u saopštenju.

Evropska unija se poziva "da se aktivnije uključi u rešavanje sve češćih kriznih situacija na Kosovu i da stvori mehanizme koji bi vodili ka jačanju poverenja između pregovaračkih strana".

"Pozivamo KFOR da omogući mir i bezbednost na severu Kosova, a zemlje Kvinte da hitno reaguju na najnovije incidente", zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

"Odluka takozvanog Vrhovnog suda Кosova da potvrdi osuđujuću presudu Nenadu Arsiću, Srbinu iz Čaglavice, novi je u nizu dokaza pristrasnosti sudskih instanci iz Prištine", stoji u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju dostavljenom medijima.

  • 20.10.2021
Sofronijević u stabilnom stanju

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obišao je i razgovarao danas u Urgentnom centru u Beogradu sa Srećkom Sofronijevićem, Srbinom iz Zvečana ranjenim prošle nedelje tokom akcije kosovskih specijalaca na severu, saopšteno je iz Kancelarije.

  • 20.10.2021
UNS i UNS na Кosovu: Tražimo da SL na konferencije poziva sve medije
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom na Кosovu traži da Srpska lista na konferencije za novinare i događaje koje organizuje poziva sve redakcije koje svakodnevno izveštavaju sa Кosova.
  • 18.10.2021
Kako popuniti glasački listić za gradonačelnika i skupštinu opštine
Na sutrašnjim lokalnim izborima na Kosovu biće dozvoljeno glasanje isključivo licima koja imaju važeća kosovska dokumenta.
  • 16.10.2021
’’Lažni narativ da nijedan vojnik OVK nije počinio nikakav zločin’’
Na početku suđenja Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, koji su optuženi za ometanje rada Specijalizovanog tužilaštva i zastrašivanje i odmazdu prema svedocima, Specijalizovani tužilac Džek Smit saopštio je da se u predmetu radi o „uslovima koji se iziskuju za nepristranu primenu pravde“ i „onome što je potrebno da bi vladavina zakona postala realnost“.
  • 16.10.2021
Omogućiti nesmetan rad novinarima
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog pokušaja oduzimanja opreme i ometanja rada novinara koji su jutros izveštavali sa protesta u Severnoj Mitrovici i Zvečanu zbog akcije policije iz Prištine i poziva građane i policiju da omoguće novinarima nesmetano obavljanje posla. Postom na Fejsbuku pod naslovom "Albanski i srpski novinari napadnuti su na severu" oglasila se i Asocijacija novinara Kosova (ANK).
  • 13.10.2021