Vesti
Saopštenja

"Čekamo optužnice za kidnapovane i ubijene"

"Specijalni sud u Hagu za zločine OVK ima rok da do 24. avgusta potvrdi prve optužnice Specijalizovanog tužilaštva", navodi se u saopštenju Udruženju porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM.
Spomen soba Kosmetske žrtve (Foto Udruženje)

U saopštenju dostavljenom medijima napominje se da u "optužnicama moraju biti obuhvaćeni i zločini počinjeni 1998. godine u Klečki, Radonjić jezeru, Lapušniku, Likovcu, Volujku".

"Odgovornost vođa terorističke OVK za te zločine počinjene 1998. godine na KiM nad Srbima dokazana", ističe se u saopštenju Udrženja.

"Svu odgovornost za zločine počinjene 1999, 2000, 2001, 2004. godine... na Kosovu i Metohiji snose generali KFOR-a i ukoliko Specijalni sud u Hagu za zločine OVK ne podigne optužnice prema vođama terorističke OVK, neće biti pravde za srpske žrtve", poručuju porodice srpskih žrtava.

U saopštenju se dodaje da porodice čekaju odluke o optužnicama prema vođama OVK, kako bi se uverili da svi rade na pomirenju na Zapadnom Balkanu.Ostale vesti

Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo optužnicu protiv B.M.
Specijalno tužilaštvo Kosovo Osnovnog suda u Prištini podiglo je optužnicu protiv B.M. za krivično delo "krijumčarenje migranata".
  • 29.09.2020
“Transformativno finansiranje ravnopravnosti polova na zapadnom Balkanu“
UN Women i Sida (Švedska međunarodna saradnja za razvoj) pokrenule su danas četvorogodišnji regionalni program za podršku vladama Kosova, Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije u unapređivanju rodne ravnopravnosti u svim fazama nacionalnih i lokalnih procesa.
  • 29.09.2020
Zemaj i Hasanaj o borbi protiv koronavirusa
Ministar zdravlja Kosova Armend Zemaj sastao se danas sa zamenikom ministra zdravlja Severne Makedonije Iljirom Hasanije. Razgovarali su o epidemiološkoj situaciji i borbi protiv koronavirusa.
  • 29.09.2020
Četiri sela u opštini Istok dobila uličnu rasvetu

U selima Osojane, Dragoljevac, Dobruša i Кašica u opštini Istok postavljena je ulična rasveta u okviru pete faze programa "Povratak i reintegracija na Kosovu", saopšteno je iz Ministarstva za zajednice i povratak.

  • 29.09.2020
Popović sa Suoko i Rikardson o kulturnom nasleđu i saradnji
Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović razgovarao je sa predstavnicom UNDP-a Mariom Suoko i kordinatorkom UN na Кosovu Urlikom Rikardson o kulturnom nasleđu, trenutnoj situaciji u opštini i projektima vezanim za turizam i energetsku efikasnost.
  • 28.09.2020
Đurić: Hoti u Briselu obećava ZSO
Direktor Kancelarije za KiM marko Đurić saopštio je da premijer Kosova Avdulah Hoti treba “hitno da preduzme korake kako bi Zajednica srpskih opština bila formirana nakon sedmogodišnjeg zakašnjenja”.
  • 28.09.2020