Vesti
Saopštenja

CASA zatražila od Ombudsmana pokretanje istrage protiv policajaca u Gračanici

Centar za afirmativne društvene akcije (CASA) podneo je zahtev kancelariji Ombusmana za pokretanje istrage protiv pripadnika Kosovske policije na dužnosti, na osnovu kršenja Člana 4. Zakona o upotrebi jezika, a povodom slučaja u kojem su dva mladiċa srpske nacionalnosti u Gračanici bili žrtve, kako navode, neprofesionalnog i nezakonitog postupanja KP. 
CASA zatražila od Ombudsmana pokretanje istrage protiv policajaca u Gračanici
Policijska stanica u Gračanici (Foto Kim)

Podsećaju da navedeni član Zakona o upotrebi jezika propisuje jednakost srpskog i albanskog jezika u službenoj upotrebi i afirmiše pravo svih građana na Kosovu da primaju i zahtevaju informacije na jeziku po svom izboru, kao i obavezu institucija da ih pruže.

"Zahtev građana da dobiju informacije na jeziku koji razumeju, ne može biti povod za nasilnu reakciju Kosovske policije", ističu u ovoj organzaciji.

Takođe ističu da učestali slučajevi kršenja Zakona o upotrebi jezika i zloupotreba policijskih ovlašċenja u postupanjima prema srpskoj zajednici, potvrđuju trend selektivne primene zakona od strane kosovskih institucija i sve izraženijeg institucionalnog nasilja nad njenim pripadnicima.

Zbog toga CASA zahteva od nadležnih institucija hitnu i nepristrasnu istragu navedenog slučaja, a od predstavnika vlasti u Prištini nedvosmilenu i javnu osudu ovog čina.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023