Vesti
Saopštenja

Bratstvo Visokih Dečana: Molimo se za brzi oporavak svih povređenih

Žalosni nasilni incidenti tokom nedavnih protesta na severu Kosova ne bi trebalo da utiču na istorijski čvrste odnose srpskog i italijanskog naroda. Oštro osuđujemo sve oblike nasilja i pozivamo na mir i dijalog. Uznosimo naše molitve za brzi oporavak svih povređenih, saopštilo je bratstvo manastira Visoki Dečani.
Bratstvo Visokih Dečana: Molimo se za brzi oporavak svih povređenih
Iguman Sava i otac Petar sa pripadnicima KFOR-a u Visokim Dečanima (Foto Tviter@DecaniMonastery)

"Manastir Visoki Dečani je već 24 godine pod zaštitom KFOR-a, pre svega italijanskih vojnika. Iskreno se zahvaljujemo za ovu zaštitu; bez toga, normalan život bi bio neodrživ u svetlu četiri posleratna ekstremistička napada i izazovnim okolnostima koje smo pretrpeli od oružanog sukoba na Kosovu 1999. godine. U znak priznanja za njihov značajan doprinos zaštiti pravoslavnih hrišćanskih mesta na Kosovu, italijanska vojska odlikovana je najvišim priznanjem Srpske pravoslavne crkve, medaljom Svetog Save, 2005. godine", navelo je brsatstvo na svom Tviter nalogu.

"U jučerašnjim protestima povređeni su i lokalni Srbi i italijanski vojnici. Ključno je razumeti da ovi protesti nisu bili usmereni protiv KFOR-a, već protiv nasilne okupacije severnih srpskih opština od strane teško naoružane Kosovske policije", dodaje se.

"Italijanska vojska je do danas dala značajan doprinos mirovnim naporima na Kosovu. Oni su štitili srpski narod i druge ugrožene ljude na Kosovu, omogućili povratak mnogih raseljenih lica i sačuvali ključne srpske pravoslavne manastire", navedeno je.

Bratstvo Visokih Dečana je oštro osudilo sve oblike nasilja i pozivalo na mir i dijalog.

"Uznosimo naše molitve za brzi oporavak svih povređenih. Posvećeni smo radu sa KFOR-om i svim pojedincima dobre volje kako bismo zaštitili naš narod u veoma nestabilnim uslovima sa kojima se suočavamo na Kosovu", zaključeno je u objavi.

 Ostale vesti

Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023
Ristuća: Samo politička rešenja mogu doneti mir i stabilnost
Komandant KFOR-a Anđelo Mikele Ristuća sastao se u Beogradu sa načelnikom generalštaba Vojske Srbije generalom Milanom Mojsilovićem sa kojim je razgovarao o bezbednosnoj situaciji na Kosovu i važnosti međusobne saradnje, saopšteno je medijima iz ove misije. 
  • 20.09.2023