Vesti
Saopštenja

Božićni konvoj HO „Solidarnost za Kosovo” stigao i ove godine

Tradicionalni božićni konvoj francuske humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo" 17. godinu zaredom stigao je danas na Kosovo.
Božićni konvoj HO „Solidarnost za Kosovo” stigao i ove godine
Prilikom dodele paketića (Foto

Francuski volonteri su prešli preko 2.000 kilometara dugog puta od Pariza do Gračanice kako bi podelili humanitarnu pomoć vrednu 100.000 evra.

Pored distribucije paketića za decu, školskog pribora i nove garderobe, u narednih nekoliko dana, volonteri humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“, podeliće mala krda koza, ovaca i krava porodicama koje se bave stočarstvom u kameničkom i novobrdskom kraju.

„U godini kada vas zadesi teška epidemiološka situacija, brojne administrativne poteškoće i konstantna neizvesnost, naša želja da u najtežim trenucima budemo sa srpskim narodom u enklavama mora da bude veća od svih prepreka. To je posebno važno kada znamo da izolacija sa kojom se suočava celi svet u jeku epidemije koronavirusa, već 20 godina, predstavlja bolnu svakodnevnicu za Srbe na Kosovu i Metohiji”, kazao je osnivač francuske NVO „Solidarnost za Kosovo“ Arno Gujon.

Gujon je podsetio da francuski volonteri i ove godine “napuštaju svoj komfor i uzimaju odmor u svojim firmama kako bi posetili i pružili svu ljubav i solidarnost prema žiteljima enklava”.

“Njihova moralna podrška je izuzetno značajna, po gotovu u ovim prazničnim danima, kad se usamljeni ljudi osjećaju još usamljenijim i zaboravljeni još zaboravljenijim. Naše opredeljenje je da budemo sa tim hrabrim ljudima koji ne odustaju uprkos svemu. Ugledajući se na njih i na njihovu borbu, ni mi nećemo odustati“, naveo je Gujon.

Ovo je, inače, 49. konvoj koji je stigao na Kosovo od 2005. godine kada je osnovana humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” u Francuskoj.Ostale vesti

Petković: Kurti priziva sukobe
"Nema sumnje da Aljbin Кurti i najnovijom izjavom pokazuje da otvoreno želi rat, a ne dijalog i dogovor! Ako Кurti javno potvrđuje da Zajednica srpskih opština nikada neće biti formirana, a da Srbi moraju da prihvate jednostrane i nasilne odluke o tablicama i ličnim kartama, svima je jasno da Кurti priziva sukobe na Кosovu i Metohiji", navedeno je u najnovijem saopštenju za javnost direktora Кancelarije za Кosovo i Metohiju dr Petra Petkovića.
  • 08.08.2022
Nastavljena akcija ’’Brezovica’’
Osnovno tužilaštvo u Uroševcu u koordinaciji i saradnji sa Upravom za teška krivična dela (DKR) u Prištini, Inspektoratom Ministarstva životne sredine, Odeljenjem za zaštitu životne sredine, Inspektoratom opštine, Direkcijom nacionalnog paraka "Šara" i Katastarskom agencijom Kosova i danas vrši inspekcijski nadzor na području Brezovice.
  • 08.08.2022
Petković: Bisljimi izgubio kredibilitet
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petkovića izjavio je da je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi izgubio svaki kredibilitet da govori o procesu dijaloga i postignutim sporazumima.
  • 06.08.2022
Petković: Očekuje nas značajna diplomatska borba

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju dr Petar Petković sastao se sa zamenikom načelnika Odseka za Zapadni Balkan u Ministarstvu inostranih poslova Savezne Republike Nemačke, Jergensom Frederikom sa kojim je razgovarao o dijalogu Beograda i Prištine, s posebnim osvrtom na poslednja dešavanja na severu, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

  • 05.08.2022
UNS i DNКiM: Zaštititi novinare Radio Goraždevca od pretnji
Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) osuđuje verbalne pretnje koje je novinaru Miliću Petroviću uputio sin radnice policijske stanice u Goraždevcu Momir Bulatović zbog teksta koji je objavljen na portalu Radio Goraždevca i traže efikasnu istragu ovog incidenta.
  • 04.08.2022
Nastavljeno izdavanje ličnih karata
Kosovsko Ministarstvo unutrašnjih poslova i Agencija za civilnu registraciju obaveštavaju javnost da je popravljen uređaj za personalizaciju ličnih dokumenata koji je na nekoliko dana onemogućio izdavanje ličnih karata.
  • 04.08.2022