Vesti
Saopštenja

Božićni konvoj HO „Solidarnost za Kosovo” stigao i ove godine

Tradicionalni božićni konvoj francuske humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo" 17. godinu zaredom stigao je danas na Kosovo.
Božićni konvoj HO „Solidarnost za Kosovo” stigao i ove godine
Prilikom dodele paketića (Foto

Francuski volonteri su prešli preko 2.000 kilometara dugog puta od Pariza do Gračanice kako bi podelili humanitarnu pomoć vrednu 100.000 evra.

Pored distribucije paketića za decu, školskog pribora i nove garderobe, u narednih nekoliko dana, volonteri humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“, podeliće mala krda koza, ovaca i krava porodicama koje se bave stočarstvom u kameničkom i novobrdskom kraju.

„U godini kada vas zadesi teška epidemiološka situacija, brojne administrativne poteškoće i konstantna neizvesnost, naša želja da u najtežim trenucima budemo sa srpskim narodom u enklavama mora da bude veća od svih prepreka. To je posebno važno kada znamo da izolacija sa kojom se suočava celi svet u jeku epidemije koronavirusa, već 20 godina, predstavlja bolnu svakodnevnicu za Srbe na Kosovu i Metohiji”, kazao je osnivač francuske NVO „Solidarnost za Kosovo“ Arno Gujon.

Gujon je podsetio da francuski volonteri i ove godine “napuštaju svoj komfor i uzimaju odmor u svojim firmama kako bi posetili i pružili svu ljubav i solidarnost prema žiteljima enklava”.

“Njihova moralna podrška je izuzetno značajna, po gotovu u ovim prazničnim danima, kad se usamljeni ljudi osjećaju još usamljenijim i zaboravljeni još zaboravljenijim. Naše opredeljenje je da budemo sa tim hrabrim ljudima koji ne odustaju uprkos svemu. Ugledajući se na njih i na njihovu borbu, ni mi nećemo odustati“, naveo je Gujon.

Ovo je, inače, 49. konvoj koji je stigao na Kosovo od 2005. godine kada je osnovana humanitarna organizacija “Solidarnost za Kosovo” u Francuskoj.Ostale vesti

Kvinta: Obezbediti transparentan izborni proces bez političkog uplitanja
Centralna izborna komisija mora osigurati da izborni proces bude transparentan i bez političkog uplitanja, saopšteno je nakon sastanka ambasadora zemalja Kvinte sa predsedavajućom CIK-a Valjdetom Dakom.
  • 25.01.2021
EU pokrenula projekat za reformu pravosudnog sistema na Kosovu
Šef Kancelarije EU na Kosovu, Tomaš Sunjok pokrenuo je Program Evropske unije na Kosovu za pravosudni sektor. Projekat će se realizovati do januara 2024. godine i ima budžet od 7 miliona evra. Kako se navodi, EU trenutno ulaže oko 50 miliona evra od sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć u vladavinu prava na Kosovu.
  • 25.01.2021
Opština Gračanica od večeras u žutoj zoni

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je novu odluku o podeli opština po zonama prema broju zaraženih na 100.000 stanovnika. Opština Gračanica od večeras se nalazi u žutoj zoni.

  • 22.01.2021
Petković sa Gujonom o zalaganju za bolji život Srba na Kosovu
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je sa osnivačem humanitarne organizacije „Solidarnost za Кosovo“ Arnoom Gujonom.
  • 22.01.2021
OG: Fondacija
Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović primio je danas predstavnike Fondacije „Delije“  koji će tradicionalno i ove godine najmlađima sa teritorije ove loklane samouprave podeliti paketiće kao i laptopove, tablet računare i telefone kao i novac za 16 mališana iz socijalno ugroženih porodica, navodi se u saopštenju.
  • 22.01.2021
Petković sa ambasadorom Italije u Srbiji o Kosovu i položaju Srba
Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je se sa ambasadorom Italije u Republici Srbiji Кarlom Lo Кašom o političko-bezbednosnoj situaciji na Kosovu, položaju srpskog naroda, navodi se u saopštenju.
  • 21.01.2021