Vesti
Saopštenja

Borel sa liderima Zapadnog Balkana o ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU i potpredsednik Evropske komisije Žosep Borel juče je bio domaćin neformalnog ručka sa liderima Zapadnog Balkana u Njujorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GSUN).
Borel sa liderima Zapadnog Balkana o ratu u Ukrajini
Borel sa liderima Zapadnog Balkana (Foto Tviter@VjosaOsmaniPRKS)

Ovi neformalni skupovi se održavaju dva puta godišnje u Briselu i Njujorku i služe kao neformalna prilika za razmenu mišljenja o izazovima u regionu i evropskoj budućnosti regiona.

Jučerašnja diskusija se fokusirala na globalni i regionalni uticaj ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine. Visoki predstavnik Borel i lideri Zapadnog Balkana razgovarali su o tome kako zajednički rešiti štetne posledice ovog rata po cene hrane i energije, na stabilnost i bezbednost u Evropi i globalno.

Visoki predstavnik Borel je istakao podršku koju EU pruža Zapadnom Balkanu da bi se poboljšala energetska bezbednost i naglasio potrebu da se odgovori na hibridne pretnje, uključujući smetnje u sajber prostoru i manipulacije informacijama.

EU i Zapadni Balkan će nastaviti da se zajedno suočavaju sa izazovima koje ničim izazvani rat Rusije protiv Ukrajine nameće na globalnom nivou. EU u potpunosti povezuje Zapadni Balkan sa svojim inicijativama za ublažavanje posledica rata, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima iz kancelarije Evropske službe za spoljne poslove u Prištini.Ostale vesti

Osmani u Pragu tražila podršku za integraciju u EU
Predsednica Kosova Vjosa Osmani je na početku Samitu Evropske političke zajednice u Pragu naglasila stratešku orijentaciju Kosova prema evroatlantskim integracijama, kao najboljoj garanciji za mir i sigurnist.
  • 06.10.2022
Osmani u Pragu na prvom samitu Evropske političke zajednice
"Na poziv predsednika Evropskog saveta Šarla Mišela i premijera Češke Petra Fiale, predsednica Vjosa Osmani otputovala je u Prag gde će predstavljati Kosovo na prvom samitu Evropske političke zajednice", saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 05.10.2022
Kancelarija za KiM: Opljačkana kuća povratnika iz Osojana
"U Osojanu je obijena i opljačkana kuća povratnika Ilije Tošića dok se nalazio na pregledima kod doktora u centralnoj Srbiji. On je danas, po povratku zatekao razvaljena ulazna vrata i premetačinu po kući iz koje su mu nestali brojni kućni aparati", saopšteno je iz Kancelarije za KiM.
  • 05.10.2022
Tribina o goranskom jeziku
U petak 7. oktobra u Domu kulture "Gračanica" održaće se tribina pod nazivom „Jezik izolovanih sredina goranske zajednice (odstupanja od standarda, uticaj albanskog i strah od upotrebe maternjeg jezika)“.
  • 05.10.2022
’’Venčeva škola folklora’’ u Gračanici i Lapljem Selu

Ansambl "Venac", nakon dve godine pauze usled pandemije kovida-19, ovog meseca je ponovo obnovio svoj rad sa decom kroz edukativni projekat "Venčeva škola folklora".

  • 05.10.2022
Klokot: Na pravoslavnom groblju polomljen spomenik

Na srpskom pravoslavnom groblju u Klokotu polomljen je spomenik pokojnom Milanu Nisiću. Oskrnavljeni spomenik su zatekli sinovi, koji su slučaj prijavili policiji, saopšteno je iz Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

  • 04.10.2022