Vesti
Saopštenja

Borel sa liderima Zapadnog Balkana o ratu u Ukrajini

Visoki predstavnik za spoljne poslove i bezbednosnu politiku EU i potpredsednik Evropske komisije Žosep Borel juče je bio domaćin neformalnog ručka sa liderima Zapadnog Balkana u Njujorku, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GSUN).
Borel sa liderima Zapadnog Balkana o ratu u Ukrajini
Borel sa liderima Zapadnog Balkana (Foto Tviter@VjosaOsmaniPRKS)

Ovi neformalni skupovi se održavaju dva puta godišnje u Briselu i Njujorku i služe kao neformalna prilika za razmenu mišljenja o izazovima u regionu i evropskoj budućnosti regiona.

Jučerašnja diskusija se fokusirala na globalni i regionalni uticaj ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine. Visoki predstavnik Borel i lideri Zapadnog Balkana razgovarali su o tome kako zajednički rešiti štetne posledice ovog rata po cene hrane i energije, na stabilnost i bezbednost u Evropi i globalno.

Visoki predstavnik Borel je istakao podršku koju EU pruža Zapadnom Balkanu da bi se poboljšala energetska bezbednost i naglasio potrebu da se odgovori na hibridne pretnje, uključujući smetnje u sajber prostoru i manipulacije informacijama.

EU i Zapadni Balkan će nastaviti da se zajedno suočavaju sa izazovima koje ničim izazvani rat Rusije protiv Ukrajine nameće na globalnom nivou. EU u potpunosti povezuje Zapadni Balkan sa svojim inicijativama za ublažavanje posledica rata, zaključuje se u saopštenju dostavljenom medijima iz kancelarije Evropske službe za spoljne poslove u Prištini.Ostale vesti

Dodeljeno još 62 miliona evra Kosovu u okviru IPA programa
Ambasador EU-a na Kosovu, Tomaš Sunjog uručio je zameniku premijera Besniku Bisljimiju 16. po redu godišnji Finansijski sporazum između Evropske unije i Kosova u okviru EU Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA). U pitanju je sporazum vredan 62 miliona evra.
  • 24.03.2023
Srpska lista obrazložila odluku o neučestvovanju na aprilskim izborima
’’Odluka naše stranke da ne učestvuje na izborima je posledica kontinuiranog institucionalnog nasilja koje nad našim narodom sprovodi režim Aljbina Кurtija, lišavajući Srbe svih ljudskih prava (...), a pre svega neispunjenja naših jasnih zahteva zbog kojih smo napustili kosovske institucije, a to je formiranje Zajednice srpskih opština i povlačenje svih specijalaca sa severa Кosova i Metohije’’, saopšteno je iz Srpske liste.
  • 23.03.2023
Petković: Bežeći od ZSO, Kurti se upliće u sopstvene laži

"Kurti koji je ZSO nazivao detinjarijom, tvrdio da Briselski sporazum ne postoji u Prištini sada ima problem da svojoj javnosti objasni zašto je u Ohridu pristao da formira ZSO prema jedino validnim dokumentima", naveo je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

  • 23.03.2023
Kancelarija za KiM: Organizovan boravak na Tari za 50 đaka

Кancelarija za Кosovo i Metohiju organizovala je boravak na Tari za 50 đaka uzrasta od trećeg do šestog razreda iz severnih opština i iz opštine Istok. Putovanje se realizuje u periodu od 20-27 marta.

  • 23.03.2023
Petković: Kurti uzalud pokušava da pobegne od formiranja ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Meothiju Petar Petković saopštio je da Aljbin Кurti "uzalud" pokušava da pobegne od obaveze formiranja Zajednice srpskih opština skrivajući se iza nekih termina koje ni sam ne razume, jer preuzete obaveze Prištine i ranije postignuti sporazumi moraju da se sprovedu i tu dileme nema", reagujući tako na izjavu kosovskog premijera da se reč "zajednica" ne može poistovetiti sa opštinom, niti sa rečju "udruženje".

  • 22.03.2023
Napao policajca na Jarinju i pobegao u nepoznatom pravcu
Kosovska policija regiona Sever zabeležila je u današnjem izveštaju slučaj „napad na službeno lice“, koji se dogodio juče na prelazu Jarinje.
  • 22.03.2023