Vesti
Saopštenja

Borel: Moramo da smanjimo našu zavisnost od energije iz Rusije

"Naš najvažniji zadatak je da prevaziđemo našu bezbednosnu slabost, oslobodimo se naše energetske zavisnosti i rekonstruišemo naše institucije kako bismo zaista mogli da budemo sila", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel na hibridnom događaju koji je juče organizovao panevropski istraživački centar Evropski savet za spoljne odnose (ECFR), nešto više od mesec dana nakon početka invazije Rusije na Ukrajinu.
Borel: Moramo da smanjimo našu zavisnost od energije iz Rusije
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borel na događaju koji je organizovao panevropski istraživački centar ECFR (Printskrin Jutjub@ECFR)

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost je učestvovao u razgovoru o dugoročnim posledicama rata u Ukrajini i o tome da li je Evropa konačno uspela da progovori "jezikom moći", saopšteno je medijima iz ECFR-a. 

U svetlu ruske invazije na Ukrajinu, na događaju na visokom nivou razgovaralo se o pitanjima kao što su: Strateški kompas (akcioni plan za jačanje bezbednosne i odbrambene politike EU do 2030. godine) i promena nemačke bezbednosne politike, implikacije potencijalnog embarga na gas i naftu, kao i geopolitika tehnologija.

Upitan o Strateškom kompasu kao načinu da se "promeni igra" zarad evropske "čvrste moći", Žozep Borel je rekao:

"Moramo povećati naše vojne troškove i povećati naše kolektivne sposobnosti. Najbolji način za povećanje naših sposobnosti je udruživanje, koordinacija i izbegavanje dupliranja i praznina".

On je govorio i o implikacijama ruske invazije na Ukrajinu na izvore energije u EU.

"Moramo se osloboditi zavisnosti. Upotreba zavisnosti kao oružja (naoružavanje zavisnosti) je sada potpuna realnost. Ceo svet bi trebalo da pokušava da smanji količinu novca koju Rusija dobija od svoje nafte i gasa – ne samo Evropljani. Moramo da budemo u mogućnosti da smanjimo za 50 odsto potrošnju gasa iz Rusije i mi u Komisiji verujemo da je to moguće", kazao je Borel.

Na pitanje da li je EU potreban strateški pristup tehnološkoj politici, on je dodao:

"Ne popravljate standarde ako niste tehnološki lider. Popravljate standarde jer ste tehnološki lider. Ako više niste tehnološki lider, standarde će popraviti neko drugi. Zbog toga moramo mnogo više da ulažemo u tehnologiju".Ostale vesti

’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022
MZK: Odobrena vakcinacija trećom dozom za starije od 12 godina

Ministarstvo zdravlja Kosova saopštilo je da je odobrilo davanje treće doze vakcine protiv koronavirusa za decu stariju od 12 godina, kao i za osobe koje su primile drugu dozu najmanje pet meseci ranije.

  • 26.06.2022
Lajčak dolazi u dvodnevnu posetu Kosovu

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog između Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak, posetiće Kosovo od 27. do 29. juna, saopšteno je iz Kancelarije Evropske unije na Kosovu.

  • 26.06.2022
Vjosa Osmani u poseti Tajlandu i Singapuru
Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Tajlandu i Singapuru, saopšteno je iz njenog kabineta.
  • 24.06.2022
Položen kamen temeljac za izgradnju kuće porodici Perić iz Prekovca

Ministar za zajednice i povratak Goran Rakić danas je položio kamen temeljac za izgradnju kuće šestočlanoj porodici Bojana Perića iz sela Prekovce u opštini Novo Brdo.

  • 23.06.2022