Vesti
Saopštenja

Borba protiv posledica poplava

Stručne ekipe Zavoda za javno zdravlje iz Mitrovice na teritoriji gračaničke opštine vrše dezinfekciju poplavljenih dvorišta i objekata. Lokalna samouprava stambeno zbrinjava najugroženije.
Borba protiv posledica poplava
Sanacija terena u Lapljem Selu (Foto Opština Gračanica)

Nadležni apeluju na stanovništvo da bude spokojno, pošto su se tvrdnje o prisustvu teških metala u podzemnim vodama pokazale netačnim.

Dr Ljiljana Anđelković kaže za internet portal Opštine Gračanica da nije razumela poentu navoda o teškim metalima.

„Znam da se pominjao arsen, a našim ispitivanjima utvrdili smo da je na osnovu uzoraka prisustvo arsena u vodi u normalnim koncentracijama, kao u vodi za piće“, rekla je dr Anđelković i dodala da je pijaća voda u Gračanici bakteriološki ispravna.

„Na terenu smo kako bi videli kakva je situacija sa povlačenjem vode nakon poplava, kakvi su bunari i u kakvim su sanitarno-tehničkim usovima. Uradili smo dezinfekciju na mestima gde se voda povukla“, navela je Anđelkovićeva, opominjući građane da ne stvaraju divlje deponije koje su višestruko opasne po zdravlje ljudi i vodotokove.

Privremeno stambeno zbrinuta porodica Mitić iz Lapljeg Sela

Opština Gračanica donela je odluku o privremenom stambenom zbrinjavanju porodice Mitić iz Lapljeg Sela, pošto kući u kojoj žive preti urušavanje zbog propadanja usled poplava.

Četvoročlana porodica Mitić iz Lapljeg Sela uskoro bi mogla da ostane bez krova nad glavom jer kući u kojoj Goran živi sa suprugom i dvoje male dece, preti urušavanje nakon nedavnih poplava.

Komisija za procenu štete obišla je proteklih dana područja na teritoriji opštine Gračanica kako bi sačinila izveštaj o šteti koju su prouzrokovale poplave. Zaključeno je da je najteža situacija u Lapljem Selu gde je nekoliko domova pretrpelo veliku štetu.

Ugrožene porodice su uglavnom pronašle privremeni smeštaj kod roditelja ili u porodičnim kućama u istom dvorištu, ukoliko objekti nisu pretrpeli veća oštećena.

Goran Mitić sa suprugom Ankicom i dvoje maloletne dece nije imao tu mogućnost.

Porodičnoj kući Mitića, koja je stare građe, preti urušavanje. Voda je prodrla u kuću, urušila pod i zidove, a plafon preti da potpuno otpadne. Najteže je u dečijoj sobi. Kupatilo je takođe u lošem stanju, tako da celokupna situacija sa terena ukazuje da postoji opasnost po živote članova ove porodice. Pomoćni objekti u istom dvorištu su takođe srušeni“, saopšteno je iz Komisije za procenu štete Opštine Gračanica.

Opština je zato donela odluku o privremenom stambenom zbrinjavanju ove porodice. Direktor Odeljenja javnih službi Opštine Gračanica Zoran Danilović uručio je Mitićima ključeve od stana, na osnovu ugovora o privremenom korišćenju.

Opština Gračanica pokrenula je proceduru za adaptaciju svih objekata pogođenih poplavama u Lapljem Selu u nameri da pomogne svima koji pretrpeli štetu, a nisu je svojim postupcima izazvali.Ostale vesti

Osmani na Islandu zatražila podršku za članstvo Kosova u SE i NATO
Kosovska predsednica Vjosa Osmani sastala se tokom posete Rejkjaviku sa premijerkom Islanda Katrin Jakobsdoutir. "Pošto Island trenutno predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova", stoji su saopštenju kabineta Osmanijeve. 
  • 02.02.2023
Rakić uputio protestno pismo međunarodnoj zajednici
Zbog odluke Vlade Kosova o eksproprijaciji privatnih imanja u selu Dren i Lešku na severu Kosova i početku radova na putu koji vodi od magistranog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, predsednik Srpske liste Goran Rakić je, kako je saopšteno, u ime srpskog naroda, i vlasnika zemlje uputio protestno pismo ambasadorima SAD, Velike Britanije, Francuske, Italije, Nemačke, kao i šefovima misija EU, UNMIK, OEBS kao i komandantu KFOR-a.
  • 02.02.2023
Vjosa Osmani u radnoj poseti Islandu

Predsednica Kosova Vjosa Osmani otputovala je u radnu posetu Rejkjaviku, na Islandu, saopšteno je iz njenog kabineta.

  • 02.02.2023
Petković: Ne odustajemo od zahteva za formiranje ZSO

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je izjavu kosovskog premijera Aljbina Kurtija da Zajednicu srpskih opština nije moguće formirati na Kosovu kao potvrdu, kako je naveo, "njegovog neizlečivog antisrpskog šovinizma".

  • 01.02.2023
Petković: Kurti započeo nelegalne radove u opštini Leposavić

"Aljbin Кurti danas je sa teškom mehanizacijom i specijalnom policijom započeo nelegalne radove na srpskoj zemlji u opštini Leposavić, konkretno selima Dren i Lešak, koju je bespravno uzurpirao 16. januara nekakvom jednostranom odlukom o eksproprijaciji", naveo je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

  • 01.02.2023
TO Gračanice učestvovaće na četvrtom sajmu zavičaja u Novom Sadu

Turistička organizacija Gračanice imaće priliku da po drugi put na sajmu zavičaja predstavi celokupnu turističku ponudu ove lokalne samouprave. Četvrti Sajam zavičaja biće održan 12. februara u Master hali Novosadskog sajm.

  • 01.02.2023