Vesti
Saopštenja

Bljerim Isufaj predložen za glavnog državnog tužioca

Tužilački savet Kosova (TSK), kojim predsedava Jetiš Maloku, posle tajnog glasanja jednoglasno odlučio da za  mesto glavnog državnog tužioca predloži glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Bljerim Isufaja.
Bljerim Isufaj predložen za glavnog državnog tužioca
Detalj sa sastanka Tužilačkog saveta Kosova (Foto TSK)

Članovi KZK-a nisu usvojili izveštaja Komisije za razmatranje procesa imenovanja glavnog državnog tužioca koji je, sa preporukama, prethodno delimično odobrilo to telo.

TSK je zatim pristupio tajnom glasanju posle koga se ispostavilo da je glavni tužilac Specijalnog tužilaštva Bljerim Isufaj jednoglasno dobio svih 11 glasova članova TSK.

Ova odluka TSK-a o predlogu Isufaja na ovu funkciju biće upućena na usvajanje predsednici Kosova. Nakon ukaza, Isufaj će zvanično stupiti na dužnost.

TSK je tokom današnjeg sastanka ocenio da je ceo proces za imenovanje novog glavnog državnog tužioca bio objektivan, transparentan, sveobuhvatan i u potpunosti zasnovan na meritokratiji.Ostale vesti

Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022
SAD nastavljaju sa podrškom Kosovu u borbi protiv kovida-19
Prošlog meseca, laboratorijska oprema namenjena unapređenju dijagnostičkog testiranja na SARS-CoV-2, donirana od strane Agencije Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj (USAID) u ime američkog naroda, postala je potpuno operativna. USAID i Kancelarija Svetske zdravstvene organizacije (SZO) u Prištini, uspostavili su bolničku mikrobiološku laboratoriju za bolnicu u Gračanici, saopšteno je medijima iz USAID-a.
  • 28.06.2022