Vesti
Saopštenja

Bisljimi potpisao IPA III Okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu sa EU

Ambasador EU na Kosovu Tomas Sunjog uručio je prvom zameniku premijera Kosova Besniku Bisljimiju u Prištini Okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu (FFPA) za IPA III koji je odobrila Evropska komisija.
Bisljimi potpisao IPA III Okvirni sporazum o finansijskom partnerstvu sa EU
Ilustracija (Foto Kim)

Bisljimi je potpisao FFPA, koji će, nakon ratifikacije od strane Skupštine Kosova, omogućiti Kosovu da dobije dodatnu tehničku i finansijsku pomoć od Evropske Unije. FFPA pokriva godišnje IPA programe za period 2021-2027. i omogućiće trenutno odobrenje sredstava IPA 2021. za Kosovo u iznosu od 64 miliona evra, saopšteno je medijima iz Kancelarije EU na Kosovu.

"Sredstva iz IPA III ćemo koristi za poboljšanje zaštite ljudskih prava, rodne ravnopravnosti, opštinske uprave i javne bezbednosti na Kosovu", rekao je ambasador Sunjog.

"Finansiranje će takođe biti usmereno ka jačanju kapaciteta kosovske administracije da primeni EU standarde i da brzo odgovori na hitne ekonomske, zdravstvene ili socijalne potrebe, zaštiti životnu sredinu u skladu sa najboljim praksama EU, unapredi konkurentnost kosovske poljoprivrede i prehrambenog sektora, kao i na postizanje ekonomskih kriterijuma za pristupanje EU".

Kosovo je počelo da koristi sredstva iz IPA fondova 2007. Od tada, pa do kraja 2022. godine, Kosovu je dodeljeno ukupno 1,21 milijardi evra kroz IPA I i IPA II.

"Predpristupni fondovi EU daju veoma važan podsticaj i doprinose našem napretku u reformama vezanim za EU. IPA III fondovi će se koristiti za ubrzanje procesa evropskih integracija i unutrašnjih reformi, kao i za podršku investicijama potrebnim za sprovođenje reformi u okviru Evropske reformske agende, nacionalne Strategije razvoja i sektorskih strategija sa fokusom na zapošljavanje mladih, energiju, životnu sredinu, održivi i inkluzivni rast između mnogih drugih oblasti", rekao je prvi zamenik premijera Bisljimi.

EU nastavlja da bude najveći trgovinski partner Kosova i najveći pružalac finansijske pomoći.

Više o IPA III programu možete pronaći OVDE.Ostale vesti

Odbojkašicama iz Bugarske, Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Kosovo

U Donjoj Gušterici se održava 8. Vidovdanski turnir u ženskoj odbojci. Odbojkašicama iz Bugarske, Severne Makedonije i Lebana nije dozvoljen ulazak na Кosovo.

  • 03.07.2022
Petković: Priština je dužna da formira ZSO koja je definisana Briselskim sporazumom

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković istakao je da se "iza besmislenih sofizama" kojima Vjosa Osmani brani odbijanje Prištine da omogući formiranje Zajednice srpskih opština, krije "najobičniji bezobrazluk i arogancija", navodi se u saopštenju.

  • 01.07.2022
’’Učešće Srba na popisu je pod uticajem niza različitih faktora’’

NVO AKTIV i članovi OPEN platforme predstavili su danas u Centru građanske energije u Severnoj Mitrovici, nalaze istraživanje “Popis stanovništva iz ugla zajednice kosovskih Srba”.

  • 01.07.2022
Češka Republika preuzima predsedavanje Savetom Evropske unije

Šestomesečno predsedavanje Savetom Evrope danas je preuzela Češka. Tim povodom u Prištini je održana ceremonija.

  • 01.07.2022
Petković: Priština izazvala novu krizu

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i Miroslavom Lajčakom.

  • 30.06.2022
’’Odluka Prištine da zabrani srpske lične karte i registarske oznake je direktan udar na Srbe’’

"Najnovijim jednostranim odlukama institucija u Prištini u vezi sa srpskim registarskim oznakama i ličnim kartama, Aljbin Kurti je najotvorenije zapretio ratom protiv Srba na Kosovu i Metohiji", navodi Petar Petković u saopštenju dostavljenom medijima.

  • 29.06.2022