Vesti
Saopštenja

Bisljimi: Osnovni sporazum sprovesti u potpunosti i bez odlaganja

Zamenik premijera Besnik Bisljimi je informisao predstavnike Ministarstva inostranih poslova Holandije, ambasadora, šefove misija i diplomata ambasada zemalja iz regiona, Evrope i šire, koji su se nalazili u Holandiji, o procesu dijaloga i sastanku na visokom nivou koji će se održati sledeće sedmice. On je istakao da Kosovo nastavlja da ostaje konstruktivna, aktivna i puna ideja u procesu, posvećena implementaciji Osnovnog Sporazuma koji se mora sprovesti u potpunosti, bez odlaganja i uslova i kroz pravičan, izbalansiran i ravnopravan plan redosleda.
Bisljimi: Osnovni sporazum sprovesti u potpunosti i bez odlaganja
Besnik Bisljimi (Vlada Kosova)

U saopštenju podsećaju na neophodnu liberalizaciju viza od 01. januara 2024. godine kao i da je “ zahtev za članstvo u EU koji je poslat u decembru prošle godine, otvarilo put za ubrzanje i povećanje intenziteta evropskog putovanja”.

“Istorijski napredak zemlje koji je postignut ogleda se u izveštaju Evropske Komisije, gde se, između ostalog, pokazuje da nema regresa ni u jednoj oblasti, to je dokaz zrelosti, pripremljenosti i spremnosti da se korača samo napred i naše putovanje u Evropu pređe na drugi nivo”, navodi se u saopštenju dostavljenom medijima.

Zamenik premijera Bišljimi je obavestio Evropski parlament o dinamičnom tempu sprovođenja evropske reforme. 


“Tokom poslednje dve godine naša zemlja je prepoznala dvocifreni privredni rast u 2021. godini, kao i rast od oko 4% u 2022. godini. Što se tiče 2023. godine, 3,9% je zabeležen rast u prvom kvartalu godine. Brz ekonomski rast i među najvećima u regionu, kao i stalne prognoze za nastavak ove putanje su pokazatelji uspeha i potencijala Kosova za budućnost”, zaključuje se u saopštenju.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023