Vesti
Saopštenja

Bisljimi: Evropska unija je naše odredište, sudbina i vizija

Tokom boravka u Holandiji, prvi ootpredsednik Vlade Kosova zadužen za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi, razgovarao je sa studentima međunarodnih odnosa na Univerzitetu Lajden u Hagu i mladim diplomatama, saopšteno je iz kabineta kosovskog premijera.

Bisljimi: Evropska unija je naše odredište, sudbina i vizija
Besnik Bisljimi tokom svog govora na Univerzitetu Lajden u Hagu (Foto Vlada Kosova/Kabinet premijera)

Bisljimi je, kako se navodi, govorio o razvoju Kosova i socio-ekonomskom napretku.

"Mimo barijera sa kojima se zemlja suočila, Kosovo je pokazalo svoj potencijal za razvoj. Posebna pažnja posvećena je održivom rastu, pravednoj i ravnopravnoj raspodeli građanima. Razvoj Kosova se odrazio i na rangiranje međunarodnih indeksa", naveo je on.

Što se tiče evropskih integracija, govorio je o širokoj podršci građana članstvu u evropskoj porodici.

"Važno je pojačati poruku da je Kosovo, kroz svoje zrele i pripremljene institucije, spremno da preduzme dalje korake u ovom procesu. Evropska Unija je naša vizija, sudbina i odredište", rekao je zamenik premijera.

"Signal koji daju izveštaji sačinjeni za Kosovo, kao što je onaj Evropske Komisije, koji je dokazao uspeh naše zemlje, može poslužiti kao merni kriterijum da se pokaže da Kosovo zaslužuje status zemlje kandidata", dodao je.

Potpredsednik Vlade je takođe govorio o pozadini procesa dijaloga sa Srbijom i o Osnovnom sporazumu koji je postignut ove godine. On je rekao da se sporazum mora implementirati u potpunosti, bez odlaganja i uslova, kroz pravičan, uravnotežen i sveobuhvatan plan redosleda, zaključeno je u saopštenju kosovske vlade.Ostale vesti

Srpska lista: Kurti koristi institucije za obračun sa Srbima

Nakon javno izrečene pretnje da će srpski narod i članovi Srpske liste “platiti i patiti” na Кosovu se sprovodi najstrašniji pritisak na naš narod i članove Srpske liste od strane režima Aljbina Кurtija, naveli su iz ove partije nakon bacanja tri eksplozivne naprave u dvorišta dvojice Srba, inače njihovih članova. Osvrnuli su se i na izjavu ministra unutrašnjih poslova Kosova Dželjalja Svećlje koji tvrdi da je ručna bomba koja je bačena u Bošnjačkoj mahali znak revolta zbog hapšenja trojice Srba, dodajući da je Svećlja bez "ikakvih dokaza" za ovaj događaj okrivio predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

  • 22.09.2023
Srpska lista o govoru Vučića u UN: Srbija svom snagom na strani prava i protiv nasilja
"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jednom je, svojim govorom pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija potvrdio da je veliki državnik i da Srbija nije šaka zobi koju svaka vrana može da pokljuca, već država sa ozbiljnom državotvornom tradicijom, principima i slobodarskim idealima", poručila je Srpska lista nakon Vučićevog govora na 78. zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.
  • 21.09.2023
Кfor izvodi vežbu na severoistoku Кosova
Misija KFOR-a saopštila je da će sprovesti vežbu “Robust Ram” na severoistoku Kosova koja će trajati do 27. septembra.
  • 21.09.2023
SNV se pita zašto svi ćute
Organizacioni odbor Sabora Srpskog nacionalnog veća (SNV) konstatuje u pisanom saopštenju za javnost da su u Beogradu "svi zanemeli": opozicija, nevladine organizacije, intelektualci i dodaje da pojedini mediji "izbegavaju da objave saopštenja Srpskog nacionalnog veća Кosova i Metohije" jer "ne vide da je borba SNV (...) u stvari borba za demontiranje Vučićevog režima".
  • 20.09.2023
Kancelarija za KiM: Novo zaoštravanje i unošenje nemira među Srbe

Nakon privođenja dvojice Srba sa severa Kosova, iz Kancelarije za Kosovo i Meotohiju poručuju da je "jasno je da je po sredi novo zastrašivanje" situacije i, kako navode, unošenje nemira među Srbe koji ne žele da napuste ognjišta.

  • 20.09.2023
Srpska lista o  hapšenju u Mitrovici i Zvečanu

Iz Srpske liste navode da su danas u Severnoj Mitrovici i Zvečanu "na prevaru" uhapšena dva Srbina.

  • 20.09.2023